Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Csak nagyvállalkozások tartanak több állatot

Egyre kevesebb állatot tartanak Magyarországon. A statisztika érvényes a Rábaközre is, ahol a nagy múltú állattartó településeken is egyre többen hagynak fel például a szarvasmarha-tenyésztéssel.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly december és idén április között tovább csökkent Magyarország szarvasmarha-állománya. A sertés- és juhállomány lényegében nem változott, a baromfifélék száma a kacsák kivételével emelkedett. Az országos adatok a Rábaközben is jellemzőek. A térség nagy állattartó településein is egyre kisebb az állatállomány.
A szarvasmarhák száma az országban április 1-jén 700 ezer volt, egy év alatt 21 ezerrel, az utolsó 4 hónap alatt 8 ezerrel lett kevesebb. A tehénállomány – 326 ezer – az egy évvel ezelőttihez viszonyítva 20 ezerrel, tavaly december 1-je óta 8 ezerrel csökkent. A sertések száma 3,85 millió volt április 1-jén, az egy évvel korábbinál 69 ezerrel kisebb. A 2005. december 1-jei összeírás óta az állomány 7 ezerrel fogyott. A lóállomány 66 ezer volt, az egy évvel korábbival megegyezik.
A Kisalföld a statisztikai hivataltól kapott 2000-es és a mostani állapotokat hasonlította össze a Rábaköz néhány községében.
Veszkényben például jelentősen csökkent a szarvasmarha-állomány. Amíg öt évvel ezelőtt közel ezret tartottak a faluban, most mindössze 263-at. Sertésből is kevesebb van, a 2000-es 754-gyel szemben 427 darab.
Rábcakapin viszont emelkedett a szarvasmarhák száma, 324-ről több mint duplájára: 697 kérődző van a rábcakapi istállókban. A sertésállomány azonban ott is kisebb, 50-et tartanak most, a legutóbbi adatok szerint még 271-et hizlaltak.
Kónyban egy nagyvállalkozás beindulása miatt nőtt a sertések száma, több mint négyezer darabra. 2000-ben csupán 2248-ról számolt be a statisztikai hivatal.
Jelentős szarvasmarha-állománnyal a működő téesz rendelkezik, ott közel 500 jószágot gondoznak, a faluban viszont elenyésző a számuk. Öt éve még 805 volt ez a szám Kónyban.
Szany szintén régi állattartó település volt, most 10 tehéntartó gazdáról tudnak a polgármesteri hivatalban. Igaz, hízómarhával 18-an foglalkoznak és jelentős a helyi szövetkezet állatállománya is. Szilban régen azt mondták: amennyi jószág van a téeszben, annyi van a háztájiban is. A mondás ma már nem igaz, hiszen a szövetkezet működik, a házaknál viszont mindössze 100 szarvasmarhát tartanak, sertésből pedig alig 1200-at. Vitnyéden szintén csökkent az állatállomány, a községháza nyilvántartása szerint 30 szarvasmarha van a településen. A sertéstartókról információ sincs, mivel egyik sem éri el a bejelentési kötelezettséghez elegendő darabszámot.
A szili Majsa Imre három évvel ezelőtt hagyott fel a tehéntartással, több mint ötven esztendeig foglalkozott a jószággal. A gazdaságra már szinte semmi sem emlékeztet, hiszen egykori istállóját is lakórésszé alakította át azóta. Néhány nyúl maradt csupán az udvarban.
– Mindig volt néhány tehén és a növendékek az istállóban. Az 1980-as években érte meg igazán a gazdálkodás – emlékezett Majsa Imre. – Az évek alatt aztán egyre rosszabb lett, csökkent a tej ára, aztán a mennyiséget is kikötötték, a költségek meg egyre emelkedtek. Hamarosan abba is hagytuk, leépítettük az állományt. Megszűnt a csarnok is, ezért a kisebb termelők mind hasonló döntést hoztak. Valamikor szinte minden háznál volt tehén, ma már csak néhány van az egész faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom