Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Csak még rosszabb lett...

Győr-Moson-Sopron - Negyed évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a 2007 decembere után magukra hagyott megyei határátkelők ma már csupán szégyenteljes üdvözlést (vagy búcsúintést) jelentenek a nyugatról Magyarországra érkezőknek, illetve a hazánkból távozóknak.


Hiába tudjuk, hogy a vám– és pénzügyőrség (VPOP), valamint a nemzeti vagyonkezelő (MNV) között tavaly októberben született megegyezés arról, hogy utóbbi átveszi a határátkelőket; erre azóta sem került sor. A helyzet így mintegy négy hónap alatt nemhogy jobb, rosszabb lett: a hegyeshalmi átkelő egyik fülkéjét egy autó szaggatta darabokra, a rajkai kishatárban milliós kárt okoztak a rongálók és a tolvajok. Egyedül talán a vámosszabadi átkelő tudja tartani a „frontot"; itt rendszeresen járőröznek a Győri Rendőrkapitányság emberei. De a többi helyen mi jöhet még?

˝Ennek a fülkének az ajtaját osztrákok törték be: azt mondták, elveszítették a kulcsát. Elvittek belőle mindent, amire szükségük volt˝ – magyarázta ottjártunkkor a hegyeshalmi átkelő környékén dolgozó férfi. De nem ez az egykor még az útlevélkezelők által használt bódé van ott a legrosszabb állapotban: az egyiket ugyanis egy belerohanó román autós a közelmúltban törte ripityára (januárban még ép volt).

Maga a látvány választ ad a kérdésünkre, szavak sem kellenek: még mindig nincs gazdája a 2007 decemberében magukra hagyott átkelőknek.

Rajka: Szétlopva, széttörve várja, mikor kerül a vagyonkezelőhöz. (Fotó: Cs. A.)

A helyzet negyed év alatt abban nem változott, hogy a hegyeshalmi önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) szeretné ingyen megszerezni a két helyi határátkelőt és az azok közötti területet. Munkahelyteremtő beruházásokat hoznának ide a rendezési terv módosítása után. „A vagyonkezelő azonban egyelőre a füle botját sem mozdítja az ügyben – mondta Szőke László polgármester. – A képviselő-testület tagjaival kedden területbejárást tartottunk, bemutatva az átkelő rendezetlen, szemetes állapotát. Egyelőre azonban csak a reményeinket tudjuk megfogalmazni. Úgy tudom, az MNV egyelőre csak néhány területet vett át: az építményeket, így a K1-es és K2-es átkelőt még nem" – tudtuk meg a polgármestertől. ˝

Többször betörtek a rajkai egykori kishatárátkelőre is, elsősorban fém alkatrészeket loptak el az épületből. A korábbi hivatalos közlés szerint összességében mintegy félmillió forint kár keletkezett: a Kisalföld azonban a mostani helyszíni tapasztalatai alapján ezt azóta jóval nagyobb összegre becsüli. „Az önkormányzatnak ebben az állapotában nem kell az átkelő, még ha ingyen meg is kapnánk azt" – nyilatkozta korábban Bazsó Lajos rajkai polgármester.

Kicsivel lehet csak optimistább Réti Csaba, Vámosszabadi vezetője, az egykori magyar–szlovák határátkelő ugyanis a másik kettőhöz képest jobb állapotban van: itt „csak" az látszik, hogy senki nem akar költeni az ingatlanra. Kisebb rongálások – persze – vannak a határátkelőn, de az önkormányzat a pályázaton nyert 900 ezer forintból rendben tudja tartani a határhoz tartozó területet: ez nagyjából a fűnyírást jelenti. Az épületekhez azonban nem nyúl – nem is tud. „Azzal, hogy a határátkelőn rendszeresnek mondható a rendőri jelenlét – a győri kapitányság ugyanis folyamatosan járőrözik –, viszonylagos biztonságban van az átkelő."

Vámosszabadinak is voltak (vannak) tervei az ingatlanokkal, de a hasznosításukat csak a megyeszékhellyel közösen tudná vállalni. Minderről azonban még fölösleges lenne tárgyalni, az MNV ugyanis Vámosszabadit sem értesítette mostanáig bármiféle változásról.

Olvasóink írták

  • 3. kolombela 2009. május 21. 20:53
    „Természetesen felelős(ök) ezért a kérokozásrt nincs(enek).”
  • 2. girzelda 2009. május 21. 20:11
    „Ahol már nincs mit lenyúlni az emberektől onnan elhurcolkodnak! Ez a divat ebben az országban a számukra értéktelen állami tulajdont meg ott hagyják mint az eb a Szaharát!”
  • 1. Reális 2009. május 21. 16:47
    „Gyurcsány !Ezt is elqrtátok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csernus doktor a munkahelyi stresszről és a válságról

Magyarország - Szinte mindenki érzi a bőrén, s egyre inkább a lelkén is gazdasági válságot. A… Tovább olvasom