Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Csak jövőre javul az ország megítélése

A gazdasági növekedés lassul, az infláció emelkedik, az egyensúly azonban javulni kezd, a befektetők bizalma, s ezzel a forint ismét erősödik, ám Magyarország megítélésének markáns javulására csak jövőre lehet számítani – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
A GKI szerint az idén a GDP várhatóan 4 százalékkal emelkedik. Az I. negyedévi 4,7 százalékos ütem a III. negyedévre 3,7 százalékra csökkent, s a IV. negyedévben is hasonló ütem várható.

Az ipar stabilan 10 százalék körüli ütemben fejlődik, a kivitel közel 14, a belföldi értékesítés 6 százalékkal. Kiemelkedő a villamos gép és műszer, valamint a járművek gyártásának növekedése. Az építőipar teljesítménye az előző évi szárnyalás után szinte minden hónapban elmaradt a tavalyitól, az év egészében legjobb esetben stagnálás várható.

Keresetek

Szeptemberben a bruttó, s főleg a nettó keresetek a korábbi hónapokban megszokottnál kisebb ütemben nőttek. A nettó keresetek az első kilenc hónapban 8, szeptemberben csak 4 százalékkal emelkedtek, ami alapvetően a járulékemelés hatása. Az első kilenc hónapban a reálkeresetek 4,8 százalékkal nőttek, ezen belül azonban szeptemberben csaknem 2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalomra szeptemberben a megszorító intézkedések – például az áfaemelés – még csak kevéssé hatottak, a 4,5 százalékos ütem alig maradt el az első kilenc hónap 5 százalékos átlagától. Az év hátralevő időszakában a kutatók azzal számolnak, hogy a forgalom bővülése lassul.

Az áremelkedés üteme március-áprilisban 2,3 százalékkal érte el mélypontját, majd folyamatos emelkedés után szeptemberben 5,9 százalék, októberben pedig 6,3 százalék lett. Tetőzése 2007 tavaszán 8 százalék közelében várható a GKI szerint, a jövő év végére azonban már 4 százalék körüli szintre eshet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom