Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Csak harmincegy kiemelt kórház lesz

Mintegy 12 ezer kórházi ágy megszüntetését, vagy átalakítását írja elő a kórházfejlesztési törvény, amelyet pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány – hangzott el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.
Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az ellátási rendszer átalakítása lehetővé teszi, hogy rehabilitációs és ápolási ágyból (krónikus) hétezerrel több legyen, mint most. A tárcavezető közölte: az új ellátórendszernek négy szintje lesz: a kiemelt kórházak, amelyek átlagosan 50–55 kilométeres körben elérhetőek, a területi kórházak 30 kilométeren belül, a járóbeteg-központok pedig 20 kilométeren belül lesznek elérhetők és a jelenlegi háziorvosi praxisok. A kormányszóvivői tájékoztatón kiosztott anyag szerint kiemelt, úgynevezett súlyponti kórházból 31 lesz az országban, a korábban napvilágot látott munkaanyagok szerinti 48–50 intézménnyel szemben.
Budapesten kiemelt fekvőbeteg-intézmény lett a Gottsegen György Országos Kardioló-

giai Intézet, az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem klinikái, valamint összevonva a MÁV, a Belügyminisztérium kórháza, a Honvéd kórház és az Országos Gyógyintézeti Központ.
Molnár Lajos tájékoztatása szerint a kiemelt kórházakban a legmodernebb technikával és nagy tapasztalatú orvossal biztosítják a súlyos vagy speciális ellátást igénylők kezelését.
A jövőben csak ezekben az intézményekben kezelhetnek daganatos beteget, vagy itt végezhetnek szívműtétet és szervátültetést. A kiemelt, súlyponti kórházak egyben sürgősségi centrumok is, de kötelesek bizonyos időn belül ágyat biztosítani nagyobb vészhelyzetek (katasztrófa, járvány) esetére.
Arról, hogy milyen szempontok alapján döntötték el, hogy mely intézmény legyen kiemelt kórház, Molnár Lajos elmondta: a jelenlegi felszereltség, szakmai felkészültség és a későbbi fejlesztések befogadása, a sokoldalúság és a megközelíthetőség volt a fő szempont.
A területi kórházak általános ellátást fognak a jövőben nyújtani, illetve ezekre pályázhatnak kapacitással, ám ezekben az intézményekben a jövőben hangsúlyosabb lesz a rehabilitáció és a krónikus ellátás. A járóbeteg-ellátás ezen területi kórházak köré szerveződik – folytatta a tárcavezető. Ezen egészségügyi központokban működhet például az egynapos sebészet és a szakrendelések többsége is, amelyeket a jövőben fejleszteni fognak.
Az átalakítás menetrendjéről Molnár Lajos elmondta: a törvény hatálybalépését követően az egészségügyi miniszter nyolc napon belül eljuttatja a Regionális Egészségügyi Tanácsokhoz (RET) a régiókra vonatkozó kapacitási javaslatot. A RET-eknek 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ennek hiányában a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásáról.
A finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni. A kiosztott sajtóanyag szerint a hét régióban összesen 42.073 a felosztható aktív és krónikus ágyszám. Molnár Lajos hozzátette: a 2007–2013-as uniós költségvetési periódusban az egészségügy mintegy 400 milliárd forinthoz juthat az átalakításhoz. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a korábban kialakított sürgősségi központok, amelyek esetleg az átalakítás során nem kiemelt kórházban működnek majd, megmaradnak. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom