Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Csak feltételekkel tárgyalnának a palesztinok Izraellel

A Hamász csak a megszállt palesztin területekről való kivonulás és a palesztinok jogainak elismerése után dönt arról, hogy tárgyal-e Izraellel. A Hamász vezetője igazságtalannak nevezte a Palesztin Hatóságnak járó pénzalapok izraeli befagyasztását.
Ezt a szélsőséges iszlám mozgalom Teheránban tárgyaló politikai vezetője jelentette ki. Háled Mesaal az iráni fővárosban tartott sajtókonferenciáján úgy vélekedett, hogy izraeli vezetés "egyoldalú lépésekbe menekült, hogy biztosítsa Izrael biztonsági érdekeit anélkül, hogy figyelembe venné a palesztinok érdekeit. Éppen ezért az ilyen alapon való tárgyalás időpazarlás".

A Hamász vezetője igazságtalannak nevezte a Palesztin Hatóságnak járó pénzalapok izraeli befagyasztását, de igyekezett kicsinyíteni annak hatását. "Kompenzálhatjuk azt az összeget az arab és iszlám világ támogatásával" - szögezte le. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vezetője hétfőn Mesaalt fogadva azt javasolta, hogy az egész világ muzulmánjai járuljanak hozzá minden évben egy, a palesztinok támogatására létrehozott alaphoz.

Irán a Hamász egyik leglelkesebb támogatója, bár Teherán állítása szerint a mozgalomnak nyújtott támogatás csupán erkölcsi és nem anyagi.

Befagyasztott támogatás

A palesztinok elleni legutóbbi izraeli szankciókat Alvaro de Soto, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja is bírálta hétfő este Jeruzsálemben.

A világszervezet főtitkárának képviselője egyszerűen problematikusnak nevezte az izraeli kormány határozatát, amellyel a Hamász-kormány közeli hivatalba lépése miatt a Palesztin Hatóságnak eddig nyújtott adó- és vámátutalások befagyasztásáról döntött.

Nyilvánvaló, hogy ezek a pénzek a palesztinokat illetik, s semmi esetre sem tarthatók vissza - jelentette ki a főmegbízott, aki elsietettnek minősítette a szankciókat. De Soto szerint jobb lett volna megvárni az új palesztin kormány megalakulását és a kormányprogram előterjesztését.

Az Európai Unió néhány órával korábban leszögezte, hogy nem csatlakozik az izraeli szankciókhoz. Brüsszeli állásfoglalás szerint a palesztin hatóság továbbra is kapja az uniós pénzeket, s mihelyst a kormány hivatalba lép, "elemezni fogja a helyzetet."

hirado.hu/MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozihalál még nem fenyeget

Évek óta egyre kevesebben járnak moziba hazánkban – akárcsak a világon mindenhol. A… Tovább olvasom