Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Csak édes vöröset ne!

Kovács Antal sommelier szerint sokan nem tudják, hogyan is kell ételt és bort együtt fogyasztani.

– Az ételt a bor kerekíti, szépíti. A finom ennivaló és a jól kiválasztott bor olyan ízeket hoznak ki egymásból, amit külön kóstolva nem tapasztalhatunk meg – kezdte Kovács Antal sommelier, mikor megkértük, osszon meg önökkel néhány ízélményt fokozó trükköt.

– Sokan nem tudják, hogyan is kell ételt és bort együtt fogyasztani. Gyakran tapasztalom, hogy egy-egy falat lenyelése után kortyolnak a borból, vagy ami még rosszabb, a fogások elfogyasztása után isszák a bort. Pedig együtt kell őket, hiszen a köztük lévő harmónia csakis egy esetben valósulhat meg, ha étkezéskor egy időben találkoznak a szájban. Hogyan valósítsuk ezt meg illendően? Nagyon egyszerűen: a borból kortyolunk az étel mellé, mielőtt még lenyeltük volna. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden egyes falat mellé kortyoljunk, de célravezető egy adag elfogyasztása során legalább három vagy négy falathoz odakortyolni a bort. Csakis így derülhet ki, hogy valóban harmonizálnak egymással – állítja Kovács Antal sommelier.

Érdekes szakma

A békés hangulatért

A bornak élete van, gondozni kell, foglalkozni kell vele, olyan értelemben is, hogy a vendégeknek kínálni, ajánlani kell. S ez az, amit a hölgyek is bevethetnek: nemcsak a bor kiválasztásával, hanem a bor iránti érdeklődés felkeltésével is sokat tehetnek az asztali örömök megalapozása érdekében. Hiszen a borról olyan jó beszélgetni, szinte nem is lehet másképp, csak irodalmi módon, szeretettel, szívből. S az ilyen érzések a családi kör békés hangulatának, az ünnepi vendégeskedés kedélyességének is használnak.
A sommelier. Mit is csinál Kovács Antal, aki ezt az idegen nevű szakmát űzi? Beszerzi a borokat, a vendégek által választott ételekhez a legjobban illőket ajánlja.
Mit is csinál ez az idegen nevű szakmát űző ember? Egy étterem bor- és italkészletéért felelős. Olyasmit csinál, mint a főszakács, a séf az ételek terén. Beszerzi a borokat, a vendégek által választott ételekhez a legjobban illőket ajánlja, majd azokat fel is szolgálja. Kovács Antal először pincértanulóként dolgozott, később sommelier-tanfolyamot, Ausztriában borakadémiát végzett. Legtöbben a tévéből ismerik, de jelenleg a Zwack Borház szaktanácsadója. Szinte ugyanazt teszi, amit egy étteremben tenne, csak még nagyobb a felelőssége. Járja az országot, frissen kóstolja a borokat, keresi az érdekesebbeket.

Az összekóstolás titka

Jó, jó, az éttermekben találhatunk olyan embert, aki a borokkal foglalkozik, de mit tegyek, ha az étel és az ital közös erejét otthon akarom bevetni? – kérdezhetnék a háziasszonyok. És abban a hozzáértő szerint rögtön igazuk van, hogy a kettő összekóstolása révén olyan ízélményben részesíthetik családjukat, vendégeiket, amiben önmagában a sütéssel-főzéssel nem sikerülne. Kovács Antal szerint jó tudni, hogy a bor egy élő anyag, az egyetlen alkoholtartalmú ital, ami még palackba töltés után is változik, fejlődik. A sommelier szerint már az is bántó, ha a bort terméknek nevezik, pedig tulajdonképpen az, de inkább isteni nedűnek kell hívni.

Alkalomra készülve

Étel, ital – egyensúlyban

A sommelier francia szó, mert a franciáktól származik, tőlük terjedt el ez a szakma. Egyetlen nyelvben sem létezik jó fordítása, a világ minden részén a sommelier-t (szommelié) használják. Hazánkban alig tíz ember akad, aki ezt a foglalkozást űzi, pedig sok színvonalas étterem van országszerte. Kovács Antal szerint több sommelier-re lenne szükség. Úgy véli, azt kellene tisztán látni, hogy a gasztronómia két alappillére a bor és az étel. Egyformán hangsúlyosan kellene foglalkozni velük, mert egyik sincs meg a másik nélkül. Igazán jó társításuk különleges ízélményt okoz.
– A magyar fogyasztók többsége még mindig az édes vörösöknél tart. Innen kellene elrugaszkodni. Akkor lesz Magyarországon komoly borkultúra, amikor a nagy bevásárlóközpontban nem azok lesznek többségben, mert a száraz borokat keresik a vevők. Ezt a háziasszonyok maguk is megtehetik. Többnyire ők vásárolnak, rajtuk múlik a döntés. És egy vörösbor csakis száraz kivitelben tud jó lenni, a vörösborban a cukor sokkal inkább zavar, mint használ. Sok hölgy szereti a félédes, édes fehérborokat, de sokan a száraz borokat részesítik előnyben. Én ajánláskor a nemtől függetlenül mindig megkérdezem, hogy milyen bort szeret az illető. Ha vásárlásról van szó, akkor azt kérdezem, mihez fogják elfogyasztani. Esetleg egy különleges alkalomra, vagy csak azért veszik, hogy ha hétköznapokon vacsorához megkívánják, legyen mit felbontani – osztja meg tudását velünk a szakember. Főként hagyományos ételekhez passzoló borokat választ, de előfordul, hogy megfordul nála a sorrend és gyönyörű borokat vesz, azokhoz találja ki, mit főzzön. Pár kérdés a borról címmel egy hiánypótló könyve is megjelent, amiben a borfogyasztás alapjait osztja meg a laikusokkal. Azokkal, akik érdeklődnek a bor iránt, de még bizonytalanok, egészen attól, hogyan fogjuk meg a poharat, addig, hogyan készülhet kék szőlőből fehérbor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyám a lányokat szereti (A mi madre le gustan las mujeres)

Elvira huszonéves, bizonytalan és gyönyörű. Két nővérével most anyjuk, Sofía szülinapi buliján fut… Tovább olvasom