Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csak azonosításra szolgál a kutyákba kötelezően ültetendő mikrocsip

Csak azonosításra szolgál az a mikrocsip, amelyet 2013. január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező lesz beültetni. A tévhittel ellentétben az eszköz nem sugároz jeleket, nem tartalmaz energiaforrást és az állat egészségére teljesen ártalmatlan.
Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz - amelyet az állat bőre alá ültetnek - egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol - olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján.

A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására - olvasható a civilek által fenntartott ingyenes regisztrációs rendszer internetes oldalán is (m-a-x.hu).

A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított "fecskendőben", steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül. A művelet előtt a behelyezendő mikrocsip azonosító számát leolvasó készülékkel ellenőrzi az orvos. Ezután elvégzi az állat azonosítását - amennyiben először találkozik vele - faj, fajta, ivar, szín, életkor besorolás szerint. Ezt követően megvizsgálja az állatot, majd meggyőződik arról, hogy korábban megjelölték-e már csippel.

Miután a transzpondert sikeresen bejuttatta a bőr alá, ismételten le kell ellenőriznie a leolvasó készülékkel, hogy működik-e a mikrocsip. Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja.

A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka - rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.

A leolvasó három-nyolc centiméter távolságról képes a csipet azonosítani. A legegyszerűbb típusok csak egy szabványt olvasnak, a komolyabb szerkezetekkel az állatok azonosítására bevezetett szabvány szinte minden csipje leolvasható. Létezik számítógéppel összeköthető, több ezer leolvasás adatait tárolni képes leolvasó is. Az európai szabvány csipek 15 jegyű számsort tartalmaznak, de minden gyártó más számtartományt használ.

Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Gyuki21 2012. szeptember 30. 16:40
  „Ez az egesz azert van,hogy szokjanak az emberek a gondolathoz,miszerint nem adok 10 evet es az emberekbe is kotelezo lessz! Mit fog mondani az atlag ember? Ugyan mar a kutyamnak sincs baja tolle! Igy hat o is beulteti! Aztan azzal fizetunk, adozunk arra kapjuk a fizetest ,mar akinek lessz valami munkaja. De a fekete leves,hogy egy kis kihagas, es nem adsz nem veszel semmit sem,csak messz a dutyiba,meg is talalnak majd egybol! Na nem mintha a mobil telefon erre nem lenne alkalmas! Lassan mar sz.... sem tudsz ha nem vagy a facebook-on :) Vajon miert? A politikusokat hol erdekli ha egy nyugdijjas,vagy fut vagy eszik ,esetleg gyogyszerre sincs penze? Persze a kutyak hat azok fontosak nekik ! :) Na most ki az idiota? :)”
 • 28. bojtár 2012. augusztus 21. 19:49
  „27.széchenyi12 2012.08.21. 13:15
  én meg azt üzenem nektek szintén mint kutya tartó ,hogy utazzatok kelet fel ahol már most kutyák macskák ezrei élnek szabadon úgy,hogy a vadászoknak a lőszer ára nem kifizetődő,én megértem mit karatok mondani,de nem ártana ki bújni a panelból és utazgatni kicsit.”
 • 27. széchenyi12 2012. augusztus 21. 13:15
  „Osztom Jóóska véleményét. Amit kell tudni erről, azt leírta! A fejekben kell rendet rakni! Üdvözlöm a törvényt!!!!”
 • 26. bojtár 2012. augusztus 21. 12:30
  „kiváncsi leszek mi történik azzal a több százezer kutyával,macskával akiket kidob a gazdájuk mert nincs rá pénzük”
 • 25. Tündenéne 2012. augusztus 21. 12:28
  „24. Pikulics 2012.08.21. 09:45

  Akkor jó :)”
 • 24. Pikulics 2012. augusztus 21. 09:45
  „Mindegyik cicámnál ott voltam, amikor megkapta a chip-et. Olyan "fájdalmas" volt, hogy szemük se rebbent, meg se moccantak. A kócos bunda kifésülése nagyobb fájdalom!
  Aki állatot tart, gondoskodjon róla, etesse (csöppet sem természetes, sajnos), és kapja meg a chip-et is.”
 • 23. Tündenéne 2012. augusztus 21. 08:11
  „22. b.zoli 2012.08.20. 16:13

  Ő is kutya, neki is kell természetesen, gondolom, a kötelező oltást is beadatod neki, nem?
  Azért várd meg, amíg "élesben" életbe lép a rendelet, plusz letelik a türelmi idő.
  Egyébként nekünk azt mondta a doki, hogy nem fájdalmasabb a dolog, mint egy fülbelövés az embernek, vagy egy oltás. Akkor most vajon melyik az igaz? :-O”
 • 22. b.zoli 2012. augusztus 20. 16:13
  „Nekem van egy 3 hónapos kiskutyám annak be is adatom az oltásokat is és a chip -et is . De nekem van egy kb 16 éves tacsko keverék kutyám is, ameik egész nap alszik, pihen ,eszik, ujra alszik, most őneki is kell chip ? szerintem amennyit romlott az állapota az utobbi 1 évben ,hogy maximum még 1 évet jósolok neki . Őneki szerintem felesleges már illetve lehet hogy nem is tenne neki jót a megprobáltatás mivel mondta a doki hogy ez egy fájdalmasabb beavatkozás .”
 • 21. Jóóska 2012. augusztus 20. 15:41
  „Tisztelet a kivételnek! Sok idiótának azt üzenem, hogy az én kutyámban azért van mikrocsip, mert ha valami oknál fogva elveszne, egyel több esélye van annak, hogy megtaláljam! Megtaláljuk egymást. A mikrocsip nem sokat ér, ha nem regisztrálják az interneten. Gondoljatok bele! Hány kutyus szalad világgá szilveszterkor? Találnak egy rettegő kutyát, elviszik az állatorvoshoz. Fél órán belül értesíthető a GAZDI, hogy mehet a kedvencéért. Egyébként a felelős állattartás másik feladata, ha nem akarom azt, hogy szaporodjon, vagy ivartalanítom, vagy vigyázok rá! Azzal is tisztában vagyok, hogy az említett összeg sok embernek komoly anyagi gondot jelent, de ha ebben a szellemben nevelünk háziállatot, előbb-utóbb rend lesz(talán).”
 • 20. Mankapunka 2012. augusztus 20. 13:33
  „kenderice

  "Amikor kenyérre sincs már sok helyen pénz, erre aztán biztosan lesz, mi?" Akinek ennivalóra sincs pénze,az háziállatot se tartson. Eszedért téged sem fognak ellopni a kutyákkal együtt.”
 • 19. zotya975 2012. augusztus 20. 10:11
  „Értem én hogy csak 3500, de mi az értelme? Szigorodnak a szabályok, hehe azt senki nem tudjá hány kutyát nem oltanak be , de aki felelősségteljes kutyatartó és beoltatja az most kap egy csipet is, mert...miért is?”
 • 18. zsír.a.buli? 2012. augusztus 20. 09:47
  „már van chip a kutyákban, múltkor rendeltem ebédet a kínaiból, megakadt egy a fogam között.”
 • 17. Ambar 2012. augusztus 20. 09:42
  „Városunkban már többször próbálkoztak !Összeírták a kutyákat ,bejelentési kötelezettséget írtak elő.Kétszer is megcsinálták ,de aztán pont a hivatal hagyta az egészet.Tudati kérdés.Sok kutya kerül az utcára,meg ha elpusztulnak ki fogja bejelenteni.Na meg ha születnek kutyák .Az egész akkor érne valamit ha ezután folyamatosan foglalkoznának vele meg valóban megkövetelnék s ha kell szigorúan eljárnának.Szerintem hamvába fog dőlni.Sajnos az emberekből hiányzik valami.Ha valakinek bármilyen élőlénye van azzal törődni kellene, bármilyen hatósági szigortól függetlenül.”
 • 16. lolika_ 2012. augusztus 20. 08:38
  „Max. 3.500 Ft. Ez nem egy nagy összeg. Többe kerül a kutyám etetésének egy havi költsége. Pedig csak az utcáról fogadtam be szegénykét. Azt gondolom, aki kutyát tart, az felelősséggel is tartozik érte.
  Majd egyel kevesebbszer megy az asszony műkörmöshöz :)”
 • 15. Karlos 2012. augusztus 20. 08:33
  „pamutzokni: a globalizáció végcélja az amit írsz, ne legyenek kétségeid, az ember chipek már le vannak gyártva, naprol napra közelebb jutunk egy Orwelli világ felé. Sok örömünk nem lesz benne, az garantált. Ez a chip a kutyákba csak a főpróba...”
 • 14. Köszörűs 2012. augusztus 20. 07:58
  „Oszt majd újabb súlyos tízezrekért, csak a kijelölt állat temetők, állati tetem megsemmisítő telepeken tudjuk kivonatni a forgalomból elpusztult kedvenceinket...”
 • 13. zotya975 2012. augusztus 20. 06:26
  „Hja sok értelme van, két kutyám van kertes házban rendszeresen megkapják az oltásokat féregtelenítőt, eljárok velük állatorvoshoz, nem láncon tartom őket, nem szöknek ki, van rendes kuytaól, tiszta víz előttük stb. Most ugye kell ez a csip biztos jó dolog az udvarban tudon nézegetni a kutyát ha esetleg nem tudnám hogy az enyém. Aki meg léncon tartja vashordóban étlen szomjan a kutyáját oltást sose kap pont le fogja carni az egészet, most akkor ki van "büntetve" a tisztességes gazdi vagy az "állatkínzó" gazdi?”
 • 12. pamutzokni 2012. augusztus 20. 06:13
  „Az emberekbe is kellene ilyen. Nem kellene szig-et hordani, hullák azonosítása könnyebb lenne, igazoltatás egyszerűbb.”
 • 11. yenkiman 2012. augusztus 19. 22:45
  „Általában az emberek a felesleges kiskutyákat szokták kidobni azokban pedig nem lesz csip.Szerintem is csak lenyúlás megint ha már az eb adó nem jött be,de várjuk ki a végét.”
 • 10. HoHo 2012. augusztus 19. 22:45
  „4. mlksx078 Na butuskám, ha borsodban nincs pénz chip-re C-nél, de kutya van bőven szerinted füzet, szerinted betudják hajtani? Ezt megint a "tisztességesebb emberek" veszik észere. Új adó!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még keresi a rendőrség a halálos pécsi késelés elkövetőjét

Egy többszörösen büntetett előéletű, még szökésben lévő férfit gyanúsít a rendőrség a szombati pécsi… Tovább olvasom