Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Csak azonosításra szolgál a kutyákba kötelezően ültetendő mikrocsip

Csak azonosításra szolgál a kutyákba kötelezően ültetendő mikrocsip

Csak azonosításra szolgál az a mikrocsip, amelyet 2013. január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező lesz beültetni. A tévhittel ellentétben az eszköz nem sugároz jeleket, nem tartalmaz energiaforrást és az állat egészségére teljesen ártalmatlan.

mti - 2012.08.19. 14:40
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz - amelyet az állat bőre alá ültetnek - egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol - olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján.

A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására - olvasható a civilek által fenntartott ingyenes regisztrációs rendszer internetes oldalán is (m-a-x.hu).

A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított "fecskendőben", steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül. A művelet előtt a behelyezendő mikrocsip azonosító számát leolvasó készülékkel ellenőrzi az orvos. Ezután elvégzi az állat azonosítását - amennyiben először találkozik vele - faj, fajta, ivar, szín, életkor besorolás szerint. Ezt követően megvizsgálja az állatot, majd meggyőződik arról, hogy korábban megjelölték-e már csippel.

Miután a transzpondert sikeresen bejuttatta a bőr alá, ismételten le kell ellenőriznie a leolvasó készülékkel, hogy működik-e a mikrocsip. Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja.

A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka - rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.

A leolvasó három-nyolc centiméter távolságról képes a csipet azonosítani. A legegyszerűbb típusok csak egy szabványt olvasnak, a komolyabb szerkezetekkel az állatok azonosítására bevezetett szabvány szinte minden csipje leolvasható. Létezik számítógéppel összeköthető, több ezer leolvasás adatait tárolni képes leolvasó is. Az európai szabvány csipek 15 jegyű számsort tartalmaznak, de minden gyártó más számtartományt használ.

Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 29 hozzászólás
Moderálásra küldöm 29. Gyuki21 2012.09.30. 16:40

Ez az egesz azert van,hogy szokjanak az emberek a gondolathoz,miszerint nem adok 10 evet es az emberekbe is kotelezo lessz! Mit fog mondani az atlag ember? Ugyan mar a kutyamnak sincs baja tolle! Igy hat o is beulteti! Aztan azzal fizetunk, adozunk arra kapjuk a fizetest ,mar akinek lessz valami munkaja. De a fekete leves,hogy egy kis kihagas, es nem adsz nem veszel semmit sem,csak messz a dutyiba,meg is talalnak majd egybol! Na nem mintha a mobil telefon erre nem lenne alkalmas! Lassan mar sz.... sem tudsz ha nem vagy a facebook-on :) Vajon miert? A politikusokat hol erdekli ha egy nyugdijjas,vagy fut vagy eszik ,esetleg gyogyszerre sincs penze? Persze a kutyak hat azok fontosak nekik ! :) Na most ki az idiota? :)

Moderálásra küldöm 28. bojtár 2012.08.21. 19:49

27.széchenyi12 2012.08.21. 13:15
én meg azt üzenem nektek szintén mint kutya tartó ,hogy utazzatok kelet fel ahol már most kutyák macskák ezrei élnek szabadon úgy,hogy a vadászoknak a lőszer ára nem kifizetődő,én megértem mit karatok mondani,de nem ártana ki bújni a panelból és utazgatni kicsit.

Moderálásra küldöm 27. széchenyi12 2012.08.21. 13:15

Osztom Jóóska véleményét. Amit kell tudni erről, azt leírta! A fejekben kell rendet rakni! Üdvözlöm a törvényt!!!!

Moderálásra küldöm 26. bojtár 2012.08.21. 12:30

kiváncsi leszek mi történik azzal a több százezer kutyával,macskával akiket kidob a gazdájuk mert nincs rá pénzük

Moderálásra küldöm 25. Tündenéne 2012.08.21. 12:28

24. Pikulics 2012.08.21. 09:45

Akkor jó :)

Moderálásra küldöm 24. Pikulics 2012.08.21. 09:45

Mindegyik cicámnál ott voltam, amikor megkapta a chip-et. Olyan "fájdalmas" volt, hogy szemük se rebbent, meg se moccantak. A kócos bunda kifésülése nagyobb fájdalom!
Aki állatot tart, gondoskodjon róla, etesse (csöppet sem természetes, sajnos), és kapja meg a chip-et is.

Moderálásra küldöm 23. Tündenéne 2012.08.21. 08:11

22. b.zoli 2012.08.20. 16:13

Ő is kutya, neki is kell természetesen, gondolom, a kötelező oltást is beadatod neki, nem?
Azért várd meg, amíg "élesben" életbe lép a rendelet, plusz letelik a türelmi idő.
Egyébként nekünk azt mondta a doki, hogy nem fájdalmasabb a dolog, mint egy fülbelövés az embernek, vagy egy oltás. Akkor most vajon melyik az igaz? :-O

Moderálásra küldöm 22. b.zoli 2012.08.20. 16:13

Nekem van egy 3 hónapos kiskutyám annak be is adatom az oltásokat is és a chip -et is . De nekem van egy kb 16 éves tacsko keverék kutyám is, ameik egész nap alszik, pihen ,eszik, ujra alszik, most őneki is kell chip ? szerintem amennyit romlott az állapota az utobbi 1 évben ,hogy maximum még 1 évet jósolok neki . Őneki szerintem felesleges már illetve lehet hogy nem is tenne neki jót a megprobáltatás mivel mondta a doki hogy ez egy fájdalmasabb beavatkozás .

Moderálásra küldöm 21. Jóóska 2012.08.20. 15:41

Tisztelet a kivételnek! Sok idiótának azt üzenem, hogy az én kutyámban azért van mikrocsip, mert ha valami oknál fogva elveszne, egyel több esélye van annak, hogy megtaláljam! Megtaláljuk egymást. A mikrocsip nem sokat ér, ha nem regisztrálják az interneten. Gondoljatok bele! Hány kutyus szalad világgá szilveszterkor? Találnak egy rettegő kutyát, elviszik az állatorvoshoz. Fél órán belül értesíthető a GAZDI, hogy mehet a kedvencéért. Egyébként a felelős állattartás másik feladata, ha nem akarom azt, hogy szaporodjon, vagy ivartalanítom, vagy vigyázok rá! Azzal is tisztában vagyok, hogy az említett összeg sok embernek komoly anyagi gondot jelent, de ha ebben a szellemben nevelünk háziállatot, előbb-utóbb rend lesz(talán).

Moderálásra küldöm 20. Mankapunka 2012.08.20. 13:33

kenderice

"Amikor kenyérre sincs már sok helyen pénz, erre aztán biztosan lesz, mi?" Akinek ennivalóra sincs pénze,az háziállatot se tartson. Eszedért téged sem fognak ellopni a kutyákkal együtt.


29 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...