Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Csak a regisztráltak szavazhatnak?

Áder ellenzi, de Orbán támogatná a javaslatot, amely szerint a választói jegyzékbe regisztrálni kelljen. A határon túli szavazóknál szükség van ilyesmire, mert nem tudni, hányan vannak egyáltalán.
Várhatóan csütörtöki ülésén tárgyalja a Fidesz elnöksége a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Lázár János még államtitkári kinevezése előtt, a Fidesz frakcióvezetőjeként jelentette be, hogy a testületnek kell meghozni a politikai döntéseket a módosítási javaslatokkal kapcsolatban, és utalt arra is, hogy már az eheti ülésen beszélhetnek az ügyről - írja az index.hu.

A tavaly elfogadott választási törvény a parlamenti választások főbb szabályait tartalmazta, így azt is, hogy a jövőben egyfordulós választások lesznek Magyarországon, a leendő parlamentekbe már csupán 106 egyéni képviselő kerülhet be, őket pedig új választókerületekben fogják megválasztani. A választásokkal kapcsolatos részletkérdések azonban a választási eljárásról szóló törvényben lesznek benne.

Az Index úgy tudja, a Fidesz-vezetők között, szűk körben felvetődött, hogy az országgyűlési választások választói névjegyzékébe ne automatikusan, a népesség-nyilvántartás adatai alapján lehessen bekerülni, hanem a szavazók aktív részvételével, úgy, hogy maguk jelzik választási szándékukat.

A hvg.hu múlt heti információi megerősítették, hogy a Fidesz-elnökségben többen valóban előzetes regisztrációhoz kötnék a választásokon való részvételt. A lap szerint a Fidesz elnökségi tagjainak többsége az előző ülésen támogatta, hogy már a következő választásokon csak azok tudjanak szavazni, akik előzőleg (egy-két hónappal a voksolás előtt) jelezték a hivataloknak a választási szándékukat.

Az Index információi szerint azonban a kérdésben eltérő véleményen van Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. A választási törvény kidolgozásában aktívan részt vállaló Áder állítólag nem támogatja a Magyarországon eddig ismeretlen rendszer bevezetését, a kormányfő viszont jó ötletnek tartja.

Kövér László házelnök, aki tagja a Fidesz elnökségének, az Indexnek azt mondta: személyes véleménye szerint az előzetes regisztráció mellett az szól, hogy az eljárással meg lehet akadályozni a választási visszaéléseket. A házelnök szerint azonban ügyelni kell arra is, hogy az előzetes regisztrációval senkit ne rekesszenek ki a potenciális szavazók közül.

A határon túli szavazók esetében azonban mindenképpen szükség lehet az előzetes regisztráció valamilyen formájára – mondta Kövér. A Fidesz választmányi elnöke ezt azzal indokolta, hogy jelenleg semmilyen adatbázissal nem rendelkezik a magyar állam a határon túli szavazókról. Kövér arról is beszélt: hallott olyan érveket a Fideszen belül, hogy nincs szükség az előzetes regisztrációra, mivel a jelöltállításhoz a jövőben is szükség lesz kopogtatócédulákra. A politikus szerint azonban a két kérdés nem függ össze egymással. Ezt azzal indokolta, hogy a kopogtatócédulára azért van szükség, hogy komolytalan pártok ne tudjak részt venni a választásokon, az előzetes regisztráció viszont a választókat venné számba.

Ellenzéki oldalon egyértelműnek tartják, hogy az előzetes regisztrációt leginkább a Fidesz tudná kihasználni. A kormánypárt számára kedvező, hogy hagyományosan aktív a szavazótábora, és nagyobb valószínűséggel nyilvánítaná ki támogatási szándékát, mint az ellenzéki szavazók. Ráadásul a tervek szerint a regisztráció nem a kampányidőszakban, hanem hónapokkal a választások előtt zajlana le, így a Fidesz ugyancsak ki tudná használni hatékony mozgósító gépezetét.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. május 31. 22:12
  „3.mat
  "Remélem Áder nem Hanta Palika."
  Ő is Orbán köztársasági elnöke.
  Orbán választotta, nem a parlament.
  Ne reménykedj!”
 • 3. mat 2012. május 31. 21:41
  „A Fidesz előre fel akarja mérni, körülbelül hányan akarnak szavazni menni. Így időben lehet szervezkedni, hogy ismét buszokkal hozzák" saját" szavazótáborukat Magyarországra. Ha regisztrálni kellene azzal lehet számolni, hogy a bizonytalan szavazók már biztos nem mennek szavazni. Véleményem szerint igazából az előzetes regisztráció esetén lehet igazán manipulálni a választásokat. Miért akarják elvenni annak a lehetőségét tőlem , Magyar állampolgártól, hogy a választás napján ébredve magam dönthessem el, hogy részt kívánok-e venni a választáson?
  Remélem Áder nem Hanta Palika.”
 • 2. BJ.MÓVÁR 2012. május 31. 18:38
  „Erről nem kellene konzultálni,esetleg népszavazást tartani??? Ezt erőből eldönti a törpe vezér,meg a holdudvara?? Köszönjük,hogy kevesebbet fog érni a szavazatunk!! Hogy azoknak is annyit ér majd a voksuk,mint aki egész életében itt dolgozott,adózott!!!”
 • 1. kerteszb 2012. május 31. 17:40
  „Ja, és csak fidesz-tagok regisztrálhatnak :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadvízi fürdőzés veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

A rendőrségi adatok szerint évente mintegy kétszázan fulladnak tavakba, folyókba. Tovább olvasom