Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Csak a jó érdekében

„ Valami még hiányzik neked…” (Mk. 10/21a)

A hatalom mellett talán a gazdagság képes gyökerestől felforgatni az ember életét. Ez a két dolog fordíthatja el leginkább Istentől a lelket. Amennyire – sokak szerint – megnyitja a földi boldogulás felé vezető utat, valójában annyira zárja el, rekeszti ki magát a jóérzésű emberek közösségéből, aki felelősség nélkül, „helytelenül” birtokol hatalmat, illetve jelentékeny anyagi javakat. A kevés kivételtől eltekintve az anyagiasság érzéketlenné, közömbössé tesz és sorsfordító döntésekben akadályoz.
Ez derül ki abból az evangéliumi történetből is, melyben Jézust megszólította egy ifjú ember. Rövid párbeszéd bontakozott ki kettejük között. Az ifjú gyermekkorától kezdve megtartotta a parancsokat és arról érdeklődött, hogy mit kell tennie, hogy elnyerje az örök életet. Jézusnak szimpatikus volt a kérdező, ezért így szólt hozzá: „Valami még hiányzik neked: menj, add el, amid van, és árát oszd szét a szegények közt, így kincsed lesz a mennyben. Aztán jöjj, és a keresztet magadra véve kövess engem.” Az esetről tudósító evangélista megjegyzi: „E szavak hallatára (az ifjú) elszomorodott és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.” (Vö. Mk. 10/17–22.)
Látszólag lehetnek a dolgok, tervek, elképzelések tökéletesek,

hiába, ha hiányzik az elköteleződés, a teljes odaadás, ha végül mégsem vagyunk képesek vállunkra venni a keresztet. Nagy dolgokra kap(na) meghívást az ember, de elvész a küldetés, mert a materiális világ folyton legyőzi. Híjával van a bölcs elhatározásnak, a bátorságnak. Csak a sóvárgás marad vagy a hiábavalóság érzése, bővelkedjen anyagi javakban, birtokoljon hatalmat, előkelő pozíciót. Hiába a törvény maximális tisztelete, a sokat hangoztatott demokrácia, mindez csupán látszólagos marad, hogyha hiányzik az őszinte elköteleződés.
Tulajdonképpen ez a „valami” hiányzik társadalmunk egészéből. Lehetnek kiválóak a törvények, legyenek deklarálva a demokrácia alapelvei, cselekedetek nélkül mindez csak holt betű marad, mert hiányzik a (megfelelő) lelkiismeret. S ez az utóbbi a legnagyobb baj, hiszen minden jó szándékú kezdeményezés, befolyásolás csak erre hivatkozhatna. (Viszont hasztalan annak ébresztgetése, ami valójában nincs…)
Jézus tanítása világos és egyértelmű: mindig egy nagyobb jó érdekében felhasználandó eszköznek, sohase célnak tekintsük a pénzt vagy a hatalmat. Csak ez a lelkület képes megóvni a szélsőségektől, vezethet – örök életre is – érdemes boldoguláshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszene egy zajvédő fal a Széchenyi hídon?

Tovább olvasom