Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Csak a hobbiállatok

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendelete alapján a jövőben az élelmiszerállatok nem ehetnek húslisztet. Az állati hulladékból nyert fehérje gyártása így csaknem teljesen megszűnhet hazánkban.
Magyarországon a nyugateurópai országokkal ellentétben kérődzőkkel és alapvetően növényevő állatokkal korábban sem etettek húslisztet a gazdák, s erre – a húsliszttermelés megszűnése miatt – valószínűleg a jövőben nem is lesz módjuk. A szakemberek szerint – bár ezt tudományos vizsgálatok nem bizonyították – emiatt kerülte el a hazai állattartók állományát a földrészünkön néhány éve pusztító szivacsos agyvelőgyulladás (BSE).

Az Európai Unió normáihoz igazodva két rendeletet is megfogalmazott nemrégiben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A 69/2003-as számú a BSE-járvány megelőzéséről szól: eszerint élelmiszer-termelő állatokkal tilos feletetni a húslisztet. A rendelet kidolgozói úgy vélik, jobb, ha nem kerül vissza a táplálékláncba a húsliszt. Az a húsliszt, melyet elhullott állatokból készítenek – vagy inkább készítettek – darabolás és főzés után. A másik nemrégiben kiadott FVM-rendelet (71/2003.) az „állati hulladékok kezelésének és hasznosításukkal készült termékek forgalomba hozatalának állat-egészségügyi szabályait" írja le.

Machó István, az állami tulajdonban lévő ATEV Fehérjefeldolgozó Rt. gönyűi kirendeltségének igazgatója szerint a húsliszt betiltása érzékenyen érintheti a gyártókat. Úgy véli: a jogszabályok betartása valószínűleg veszteséget okoz majd cégének. Mivel csak néhány hete lépett életbe a rendelet, ezért jelenleg is vizsgálják ennek anyagi hatásait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine)

Michael Moore filmje elnyerte a Legjobb Dokumentumfilm Oscar díját. Méltán. Őszintén mutatja be a… Tovább olvasom