Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Csak a görög fetát lehet fetának nevezni

A konkurencia erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak: az Európai Bíróság is úgy ítélte meg, hogy a feta sajt elnevezést kizárólag a Görögországban készülő termék viselheti.
Az Európai Bizottság 2002-ben ítélte Görögországnak a feta sajt névhasználatát, a származási hely elve alapján. Németország és Dánia (Franciaország és az Egyesült Királyság támogatása mellett) az Európai Bírósághoz fordult, hogy az semmisítse meg a Bizottság döntését. A bíróság azonban most közzétett határozatában megállapította, hogy a "feta" nem generikus elnevezés, és megerősítette a Bizottság által Görögországnak biztosított kizárólagos jogot a névhasználatra.

A Bizottság annak idején döntését arra alapozta, hogy a feta sajt a görög szárazföld és Leszbosz sziget specifikus klimatikus és vegetációs körülményei között tartott juhok és kecskék tejéből állítható elő, és ez a különleges klíma, flóra és a speciális tenyészet, gyártási technológia adja a feta sajtnak azt az utánozhatatlan ízét, aromáját, amivel nemzetközi hírnevet, elismerést szerzett.

Az Európai Bíróság úgy ítélte meg, hogy Németország, Dánia, Franciaország és az Egyesült Királyság nem tudta hitelt érdemlően cáfolni ezt az indoklást, ezért jogszerűnek ítélte az Európai Bizottság korábbi döntését.

A bíróság nem tartotta elfogadhatónak az említett országok azon érvelését sem, hogy a feta név generikussá vált, mert - mint rámutatott - bár a Földközi-tenger medencéje és a Balkán más mediterrán országai is termelnek ilyen típusú sajtot, azt más néven forgalmazzák. A görög eredetiségre, kizárólagosságra utal az is, a bíróság álláspontja szerint, hogy az EU más tagországaiban a görög kultúrára, tradicionális civilizációra történő utalásokkal hirdetik a lágy fehér sajtot.

A bíróság fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy a dán jogszabály nem a "feta", hanem a "dán feta" elnevezést alkalmazza, ezzel a ráutaló magatartással is azt sugallva, hogy a feta szónak önmagában görög konnotációja van.

hirado.hu/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisautók és nagy hiányzók

Szombaton délben nyílt és kilenc nappal később, vasárnap este zárja kapuit Magyarország legnagyobb… Tovább olvasom