Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Csak a vizsgabizonyítvány a kötelező

A megye több városában vendéglátósoknak és élelmiszerrel foglalkozóknak egy debreceni cég kínál élelmiszer-higiéniai, minőségbiztosítási oktatást. Az ügynökök „kötelezőnek” mondják a tanfolyamot, miközben sokan már túl vannak az úgynevezett minimumvizsgán. Az eset kapcsán a soproni vállalkozók az ipartestületnél tettek bejelentést.
– A cég képviselői által felkeresett Sopron környéki vállalkozók csodálkoztak azon, miért debreceni kft. akar fizetős élelmiszer-hi-

giéniai, minőségbiztosítási és környezetvédelmi oktatást szervezni-tartani a számukra – osztotta meg velünk az elmúlt napok tapasztalatát Mizser Gyula, a Soproni Ipartestület ügyvezetője. – Legfőképpen azt nehezményezték, hogy az ügynökök „kötelezőnek” mondták a tanfolyamot, miközben sokan már régen túl vannak az úgynevezett minimumvizsgán.
Vitathatatlan, hogy jogszerű a debreceni kft. megjelenése, az ipartestület vezetése mégis úgy döntött, helyi szakemberek közreműködésével az ipartestület is vállalja az ilyen tanfolyamok megszervezését, hadd legyen választási lehetősége a vállalkozóknak.

Nem muszály náluk

– Az oktatás és minimumvizsga, amit a mi cégünk kínál, eddig is kötelező volt azok számára, akik élelmiszerrel foglalkoznak – mondta Elek László, a debreceni cég HACCP-részlegének vezetője. – Oktatási anyagunk – amelyet Győr-Moson-Sopron megyére is engedélyeztettünk, nyilvántartási száma 1238-6/2005 – többek között megfelel annak az uniós minőségbiztosítási elvárásnak is, miszerint az élelmiszer útja nyomon követhető legyen a termelőtől kezdve a szállítón át egészen a felhasználóig. Tanfolyamunk a minimumvizsgáztatásnál természetesen biztosítja az ÁNTSZ és az állat-egészségügyi hatóság kötelező jelenlétét. Győr-Moson-Sopron megyei tevékenységünk pedig a szabad piaci verseny egyik példája. Arra felvetésre, hogy képviselőik miért mondják „kötelezőnek” a jelentkezést, a részlegvezető kifejtette: ügynökeik csak olyan ajánlatokkal hozakodhatnak elő, amelyeket adott esetben akár vissza is utasíthat a lehetséges ügyfél. Azaz szó sincs arról, hogy a „kötelező” szó a náluk való jelentkezésre vonatkozna.

Ellenőrzik is

– A megye több városából érkeztek jelzések a debreceni cég színrelépéséről, ezért szükségesnek tartjuk, hogy tisztázzuk, e szakterületen mi kötelező és mi nem – tájékoztatott dr. Kiss Imre, a megyei ÁNTSZ helyettes tiszti főorvosa. – A kereskedelmi, vendéglátó- és közétkeztetési egységekben kötelező a HACCP-rendszer működtetése, ott az előírások szerint a szakképzett és szakképzetlen dolgozóknak vizsgával záruló oktatáson kell részt venniük. A munkavállalók továbbképzése ötévenként kötelező, amely szintén vizsgával zárul. (Az ÁNTSZ e vizsgabizonyítvány meglétét ellenőrzései során számon kérheti.) Minden további HACCP-vel kapcsolatos oktatás fakultatív, azaz nem kötelező.

Kérdezhetünk

Tanfolyamot és vizsgát az ÁNTSZ vagy bármely olyan vendéglátó, közétkeztető, oktatási intézmény, vállalkozás tarthat, amelynek oktatási tananyagát, a vizsgáztatás módját és vizsgakérdéseit a tisztiorvosi szolgálat és az állat-egészségügyi hatóság jóváhagyta.
Bővebb felvilágosítás az ÁNTSZ megyei intézetétől kérhető a 96/418-044-es telefonszámon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó percben hibáztak Csornán

Tovább olvasom