Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

CSABAI ATTILA TÁRSULATA

JÚNIUS/JUNE 26. 22.00
BARTÓK BÉLA MEGYEI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT


A mai magyar kortárs táncművészet egyik legizgalmasabb, legeredetibb együttese Csabai Attila Társulata (KOMPmÁNIA Ex). A közönség és a kritikusok egybehangzó véleménye alapján, a korábban b e m u t a t o t t „ k i h a g y h a t a t l a n " , „meglepő és újat mutató előadások" eredménye alapján jött létre a Nemzeti Táncszínház támogatásával legújabb provokatív gesztusnak vélhető előadása, amely „a mai korból nézve a romantikus tánc igazi kvintesszenciájából", a „Giselle"-ből építkezik.

 „Mi érdekes lehet a fiatalabb generációnak a »Giselle «-ben?" Számomra a „Giselle" nem csupán egy klasszikus táncmű, amely a romantikus balettet egyedülálló és utánozhatatlan magasságokba emelte. A „Giselle" – önmagam és az idő múlásával való kényszerű szembesülés. Annak szemlélése, hogy e dimenzió távlatai miképp befolyásolják egy mű értékét, vagy másképp fogalmazva, a közönséghez való viszonyát. Milyen mértékben fontosak és lényegesek, s mennyire léphetok át az adott mufaj korlátai? Mit jelenthet egy alkotás saját kora és megszületésének helyi körülményei közt, majd a késobbi korok más területeken élő nemzedékei számára? Mi minden lehet belole fontos itt és most?

Milyen mértékben, milyen módon van jogunk vagy lehetoségünk annak átformálására ma? Bár nem áll kérdojel a végén, a számítógépes rendszerek szintaktikai szabályaiban járatos fiatalok számára e technikai zsargonból elorzott cím önmagában is több kérdést kódolhat. Vajon a „szerver" pozíciójában megjelölt koreográfus, aki az eloadást mintegy „szolgáltatja", hogyan viszonyul az „MPEG" fedonevű, esetünkben Magyarországhoz kötodni látszó entitáshoz? Vajon információvesztéssel járó vagy teljes értéku tömörítésre/átkódolásra/átdolgozásra számíthatunk?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthidalhatatlan

A Külső Bácsai út megnyitása járhatott volna, illetve járhatna előnnyel a Győr-Révfaluban, Kis- és… Tovább olvasom