Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Costa-Gavras 70 éves

Február 12-én lesz hetven éves Costa-Gavras görög származású világhírű francia filmrendező.
Konsztantinosz Gavrasz
néven született 1933. február 12-én Athénban, görög-orosz vegyes házasságból. Politikai érdeklődését a szülői házból hozta, apja kormányalkalmazott volt, s hősiesen ellenállt a náci megszállás alatt. A háború végére az őszinte, szókimondó ember megkapta a kommunista címkét, s ennek következtében fia nem kapott beutazási engedélyt az Egyesült Államokba, holott azt remélte, hogy filmkészítést tanulhat ott. Útja így más irányt vett.

Az 1950-es évek elejétől Franciaországban élt, 1956-tól francia állampolgárként. Párizsban először a Sorbonne bölcsészkarát látogatta, majd a filmfőiskolán tanult, Demy és Renoir irányítása alatt. 1957-től több rendező asszisztense volt, olyan nevek mellett segédkezett, mint Clair, Clément vagy Verneuil. Első önálló rendezése 1965-ben a Tökéletes bűntény volt. Politikai filmjeivel, krimijeivel vált ismertté. Első nagy nemzetközi sikerét, a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmjével aratta 1969-ben. A film a görögországi katonai diktatúra hatalomra jutása után játszódik. A "Z" 1969-ben két Oscar-díjat is kapott, a legjobb külföldi filmért és a legjobb vágásért járót. Cannes-ban a zsűri díját nyerte el és számos fesztiválon aratott még sikert.

Az 1970-ben bemutatott, A vallomás című alkotásának témájául "a prágai Rajk-ügy", azaz a Slansky-per szolgált. A latin-amerikai forradalmi szervezkedések ihlették Ostromállapot című filmjét, Yves Montand főszereplésével. Montand egyébként egyik kedvence volt, több filmjében is főszerepet kapott. A zsidók második világháborús deportálása, illetve a nácikkal való együttműködés köré csoportosult a Különleges ügyosztály, valamint a Zenedoboz című filmjének cselekménye. Az utóbbi film egy Amerikában bujkáló nyilas leleplezésének históriája. A Zenedoboz nem volt kasszasiker, de elnyerte a Berlini Filmfesztivál fődíját, az Aranymedvét. A chilei diktatúra korszakát elevenítette meg első amerikai filmjében, az Eltűntnek nyilvánítva (Missing) című munkájában. A Missing a legjobb filmadaptációért járó Oscar-t és a cannes-i nagydíjat is megkapta. A nem politikai témájú filmjei közül kiemelkedett a Romain Gary regénye alapján készült Női fény, illetve a Családi balhé című krimiparódia. Ezekkel bizonyította, hogy nem csak a politika érdekli, de ezek a filmek igazán csak kitérők voltak. 1982-ben megválasztották a Cinematheque Francaise elnökévé.

Kedvenc műfajához, a politikai drámához mindig visszatért. Haladó nézeteivel, leleplező kritikájával gyakran váltotta ki a politika nemtetszését. 1983-ban bemutatott filmje a Hanna K. a palesztin kérdéshez nyúlt, sok támogatóját elvesztette, de ugyanakkor híveket is szerzett emiatt a film miatt. Az 1988-as Elárulva is amerikai rasszista gyilkosságokat leplezett le. A kis apokalipszisben hajdani balos párizsi értelmiségiekről adott szatirikus képet. (1993). Az Őrült várost a kritika különféleképpen fogadta, Dustin Hoffman és John Travolta játéka, a feszültséggel teli cselekmény és a rendezői rutin azért ezt a filmet is sikeressé tette. (1997).

2002-ben forgatta Ámen című filmjét, amely Rolf Hochhuth A helytartó című drámája alapján készült. Ezzel a filmjével Costa-Gavras ismét sokkolt, s ezt fokozta a számos vitát kiváltott, a Benetton-kampányokból megismert Oliviero Toscani által komponált film-plakát is. Casta-Gavras árnyaltan, de kíméletlenül foglal állást a II. Pius pápának a II. világháború alatt játszott szerepéről folyó vitában, így a művészet erejével újra erőteljesen ható, a felelősséget felvető alkotás született.

Időnként szerepet is vállalt a filmekben, így láthattuk az Előttem az életben(1977) Simone Signoret oldalán.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Linux biztonságával is gondok vannak

A szabadforrású operációs rendszer az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, és különösen a… Tovább olvasom