Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Civil kontroll nélkül nem megy

Szakmai helyett politikai döntések születnek, a jobbító szándékú civil szervezetekre igazából nem figyel senki. A Baross Gábor Mqszaki Klub a tapasztalatokból okulva „erősíteni” kíván.
Valamivel több mint két éve alakult győri székhellyel a Baross Gábor Mqszaki Klub, „magjában” húsz olyan tapasztalt mérnökkel, akik még nem fásultak bele az örökös hadakozásba, hanem tenni, jobbítani akarnak. Akkoriban a döntéshozók majdhogynem ellenségnek, de legalábbis kötözködőknek nézték őket. Közben választások voltak, az önkormányzati döntéshozók szinte teljes egészében kicserélődtek. Kalincsák István, a klub vezetője mégis azt mondja, gyakorlatilag semmi se változott. Az önkormányzatok nem igénylik felajánlott segítségüket.
Hazánkban ma nem ügyeket, hanem pártérdekeket érvényesítenek, még szakmai berkeken belül is – ez a sommázott tapasztalat. Így aztán nagy szükség lenne a civil kontrollra, a jó döntésekhez szükséges naprakész, teljes körq információra. Csakhogy a mindenkori hatalom is csak akkor fordul a civil szervezetek felé, ha támogatásra számít. Rengeteg tudás veszik így el, mind több kiváló szakember belefásul az eredménytelen kínlódásba.
A Baross klub több elemzést, javaslatot készített már elsősorban az infrastruktúra területén. Például a győri közlekedésről, a közvilágításról, az államigazgatási, közigazgatási problémákról, a kisebb települések infrastrukturális fejlesztéseinek könnyítéséről. A legutóbbi összejövetel témája a kulturális örökségvédelem és a mqszaki tevékenység összehangolása, konkrétan a győri Széchenyi tér kapcsán is.
Kiemelten foglalkoznak a klub tagjai a közlekedésbiztonsággal, amelyben súlyos adósságaink vannak. Hogy csak ezt említsük: hazánkban a KRESZ 1976 óta 19-szer változott – de ennek ismeretéből egy jármqvezetőnek se kellett számot adnia.
Magyar Közlönyt pedig nem olvas mindenki. Ugyanakkor egész Európában kemény intézkedéseket hoznak a halálos, súlyos balesetek megelőzéséért.
A Baross klub tagjai azon gondolkodnak, hogy „intézményesebb” formát adnak mqködésüknek. Mert lehet, hogy például Angliában, ahol aktív társasági életre rendezkedtek be, kiválóan mqködik ezerféle klub is, nálunk ez nem megy. Nincs, ahol az emberek indulatok nélkül kibeszélhetik magukat, ahol megszabadulhatnak a stressztől. Már odáig fajul a dolog, hogy részeg kamionosok politikai vita miatt gyilkolásszák egymást...
Egyesületet vagy alapítványt akar létrehozni a mérnökcsoport. „Bejegyzetten” talán jobban figyelnek rájuk a döntéshozók. Most más fórumuk nincs, csak időnként a sajtó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bubu a kadettválogatott élén

Egy hete ő kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Pedig az ellenfél, a BEAC-Újbuda… Tovább olvasom