Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ciprus, a tenger ölelésében

Télen-nyáron kínál fantasztikus kalandokat Ciprus. A sziget színeivel varázsolja el a kirándulókat, akik között viszonylag kevés a magyar. Főként nyugat-európaiak látogatják a görögök által lakott területeket, ahol azonban vigyázni kell: a török határ mentén számítani lehet fegyveres támadásra.
Ayia Napa partjainál októberben is kellemes az idő. Fotó: A szerző felvétele
A görög mitológia szerint itt született Aphrodité, a szerelem istennője. Az antik ábrázolás szerint a nőalak meztelenségében szelíd és előkelő: a sziget színei harmonizálnak a róla kialakult képzettel. A holdezüst, a kék végtelen árnyalatai, a fehér fényű nap elkápráztatnak. Ciprus vonzó minden időben, hiszen a sziget télen és nyáron kínál csodálatos kalandokat. A hideg évszakban a téli sportok, a forró nyárban a tenger minden kincse vár.

Az ellenállhatatlan utazásra készülőknek érdemes tudni néhány apróságot. Bár a Ciprusi Köztársaság tagja az Európai Uniónak, a szigeten fizetőeszközként használt ciprusi font nem konvertibilis, tehát Magyarországon nem lehet váltani. Ciprusra eurót érdemes vinni, az unió pénzét bárhol elfogadják. Euró ellenében a hazainál csak némiképp magasabb áron juthatunk hozzá a szolgáltatásokhoz, az éttermek kínálata bőséges, a főváros Lidras nevű sétálóutcáján az elegáns holmikat lényegében ugyanannyiért lehet megvenni, mint Pesten. Egy csésze ciprusi kávé egy fontba kerül, ami ötszáz forintot jelent. A ciprusi kávé pontosan ugyanolyan, mint a török: erős, aromája kellemes és zaccos. Mégis, az éttermekben vigyázzunk arra, hogy ne török kávét kérjünk, a görög pincér ugyanis ezt nem veszi jó néven.

Miután a törökök megszállták a sziget egyharmadát 1974-ben, a szigetet kettészelő határ mentén sokfelé aknákat helyeztek el. Ezért nem szabad letérni az utakról, a török hadsereg lőállásban figyeli a határsértőket a hegyi falvakban. Ha nem szervezett úton veszünk részt, a kirándulásokhoz feltétlenül autót kell kölcsönözni. A görög területen ettől még békés az élet és nagyon szívélyesen bánnak a turistákkal. Főként svájciak, németek, angolok, norvégok és oroszok látogatják a szigetet, magyarok kevésbé. Ottjárttunkkor a ciprusi görögök tájékozottnak mutatkoztak a magyar kérdésekben, hiszen látták a budapesti utcán zajló eseményeket a híradóban. Megállapításaik szerint „nagyon szép a Duna, nagyon szép a Parlament, és nagyon szép lovaitok vannak, de a miniszterelnökötök egy kissé kelekótya".

Ciprus vonzásában mégis a politika játssza a legkisebb szerepet. A sziget gyümölcsei, ételei a tájra jellemzően üzenetértékűek. Végig kellene enni az étlapokat, hogy az ízek harmóniája összeállhasson egy világképpé, mert ciprusinak lenni – más. A saját minőség megalkotására szerveződött a kortárs művészetek múzeuma Nicosiában, mely célul tűzte ki a kizárólag Ciprusra jellemző színek és formák világának művészetté emelését. A sziget hétezer éves története során számtalan külső hatás érte az itt élőket, ezért boldogan csak a turistákat fogadják a görögök. Aphrodité otthonában, a sziget kínálatának élvezetében alámerülni életre szóló élmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éleslövészet

Himod. A Csornai Rendőrkapitányság állománya kedden 9-től 16 óráig éleslövészetet tart a helyi… Tovább olvasom