Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Címzett támogatás öt helyre

A megye önkormányzatai közül a csornai, a győrújbaráti, az ikrényi, a nyúli, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei csaknem 1 milliárd 300 millió forintot kap az idei címzett támogatásokból – döntött hétfőn az Országgyűlés.
Az állami segítség révén csaknem másfél milliárd forintos fejlesztés valósul meg két év alatt. A parlament tegnap késő délután tartotta az idei címzett támogatásokról szóló törvénytervezet zárószavazását. A képviselők 265 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 59 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot. Mindez azt is jelenti, hogy a megyében ebben az évben öt nagyberuházás kezdődhet meg összesen 1 milliárd 266 millió forintnyi címzett támogatás segítségével, amelynek révén 1 milliárd 492 millió forint értékű fejlesztés valósul meg. A saját erő mértéke átlagosan 15 százalékos.

A legnagyobb léptékű megyei fejlesztés az ikrényi. A Győrhöz közeli községben 2006-ra kulturális és sportcentrumot húznak fel 379 millió forintból (ebből az állam 341 milliót áll). A megyei önkormányzat tulajdonában lévő pásztori felnőttkorú fogyatékosok otthonának ötvenszemélyes bővítése 355 millió forintba kerül (a címzett támogatás 321 millió forint). Nyúlon ötfoglalkoztatós óvodát, általános iskolai éttermet és négyszáz adagos főzőkonyhát építenek 266 millió forintból, amelynek felét állja a központi büdzsé.

A csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a hozzá tartozó Szilágyi Erzsébet Leánykollégium tető- és nyílászárócserét, a homlokzat, a vizesblokkok és a tornaterem felújítását és az épületek akadálymentesítését magában foglaló rekonstrukciójára 262 millió forintot szánnak – a teljes összeget az állam fizeti. Győrújbaráton művelődési otthon és faluház épül 229 millió forintból, ebből 208 millió a címzett támogatás. Utóbbi négy beruházás jövőre fejeződik be.

Az önkormányzatok 528 igényt küldtek be több mint 500 milliárd forint értékben az idei címzett támogatásokra. Az Országgyűlés tegnapi döntése értelmében az országban 75 beruházás kezdődhet el, ami a tavalyinál hússzal, a 2002-esnél 31-gyel több. Az állami támogatás mértéke 62 milliárd forint, a fejlesztések összértéke csaknem 77 milliárd forint. Utóbbi összeg a tavalyit hétmilliárd forinttal, a tavalyelőttit 21 milliárddal haladja meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Glovita 75 éves

A Glovita Kesztyű Rt. fennállásának 75. esztendejét ünnepelte pénteken a győri Bartók Béla… Tovább olvasom