Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Cigarettával a határon

Győr-Moson-Sopron - Az osztrák autóklub állítja, a magyar vámosok helytelenül alkalmazzák a jövedéki termékekre vonatkozó szabályokat. Egy osztráktól elvették a cigarettát, mert több volt nála, mint 40 szál. Pedig az a szabály csak az unión kívülről érkezőkre vonatkozik, nála 800 szál lehetett volna.

Magyar vámosok intézkedései ellen tiltakozott közleményében az osztrák autóklub (ÖAMTC). Az utóbbi időben a szokásosnál is többen fordultak kérdéssel jogi tanácsadó szolgálatukhoz azzal kapcsolatban, hogy a magyar vám- és pénzügyőrség megbírságolta őket jövedéki termékek – alkohol, illetve dohányáru – Magyarországra való bevitele miatt.

Egy tiroli utazóval például, aki kétszáz szál cigarettával akart beutazni az országba, azt közölte egy magyar vámos, hogy csak negyven szálat vihet át a határon. A többit meg kellett semmisíteni. Egy stájer családot 20 ezer forintra bírságoltak, mert a határátlépés után 2,5 liter pálinkát találtak náluk.

A győri Vám- és Pénzügyőri Hivatal vezetője, Tajti Tamás alezredes a Kisalföld megkeresésére elöljáróban elmondta, az ÖAMTC által kifogásolt konkrét esetek körülményei nem ismertek a hivatal eljárásában, így annak értékelésére nincs lehetősége.

– Alkohol, illetve dohányáru természetes személy által Magyarországra történő behozatala esetén eltérő szabályok vonatkoznak az Európai Unió valamely tagállamából való behozatalra és más szabályokat kell alkalmazni az unión kívüli behozatal esetén.

Az EU-csatlakozást követően a mélységi ellenőrző csoportok munkatársai eseti ellenőrzéseket végeznek. Fotó: K. Cs.
Az EU-csatlakozást követően a mélységi ellenőrző csoportok munkatársai eseti ellenőrzéseket végeznek. Fotó: K. Cs.

A tagországok közötti áruforgalom vámellenőrzés nélkül történik, azonban az egyes tagországok a belső adózási szabályokat érvényesítik – jegyezte meg Tajti Tamás.

Ennek megfelelően a más tagállamban magáncélra megvásárolt, Magyarországra behozott jövedéki termék belföldön adómentes. A törvény szerint cigarettából 800, szivarból 200, szivarkából 400 szál, vagy egy kiló feletti dohány minősül kereskedelmi mennyiségnek. Ugyanez a mennyiség sörből 110 liter, köztes alkoholtermékből 20, alkoholtermékből 10, míg borból és pezsgőből együttesen 90 liter. Ez utóbbinál a pezsgő legfeljebb 60 litert tehet ki.Ű

Az Európai Unión kívüli országból Magyarországra dohánytermékből légi forgalomban 200 szál cigaretta vagy 100 szivarka, vagy 50 szivar, közúti, vasúti, hajózási forgalomban 40 szál cigaretta vagy 20 szivarka, vagy 10 szivar hozható be. Alkoholtermékből 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú ital vagy 2 liter annál kisebb alkoholtartalmú ital, ezenfelül 4 liter szőlőbor és 16 liter sör hozható be vám- és adómentesen a kizárólag 17 év feletti utasok esetében.

A jövedéki termékek Magyarországra való jogszerű behozatalával kapcsolatban a www.vam.gov.hu oldalon több nyelven – köztük németül is – olvashatók információk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány strand már elkezdte a szezont

Győr-Moson-Sopron - Ha nem is perzselő, de nyáriasan meleg hétvégénk volt. Néhány megyei strand már… Tovább olvasom