Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Cigányzenészekre emlékeznek

Az iváni cigányzenészek tisztelettel emlékeznek elődjeikre, elhunyt társaikra: huszonkét egykori zenész nevét kerámiába égetve mentik meg az utókornak. Már szervezik az április 29-i ünnepséget.
– Ivánban fiammal, a zongorista Zoltánnal és Makkai Sándor nagybőgőssel már csak hárman keressük cigányzenészként kenyerünket – mondja elöljáróban Habda Zoltán klarinétos, az emlékünnepség főszervezője. – Arra gondoltam, ha mi már nem leszünk, netán szétszéledünk, teljesen feledésbe megy, hogy a faluban egykoron igen élénk cigányzenei élet zajlott. Mi alkotjuk a harmadik és a negyedik generációt: az első iváni cigányzenész, id. Holló Géza 1895-ben született és 1967-ben halt meg szülőfalujában. P – majd később több társa, köztük nagyapám, id. Habda Péter prímás – a zenében éppúgy, mint a pedagó-

giában, kimagasló személyiség volt.

Meg kell őrizni emléküket

– Úgy vélem, az utókornak meg kell őrizni emléküket, hiszen a cigányzenészek akarva-akaratlanul a zökkenőmentes társadalmi beilleszkedés máig ható, jó példái voltak. Becsületes munkával biztosították megélhetésüket, s erre tanították övéiket is. Ezért emlékfát leplezünk le április 29-én a délután 4 órakor kezdődő engesztelő szentmise után. Az iváni erdészettől kapott mintegy kétméteres törzsön huszonkét néhai cigányzenész nevét viselő kerámialapot helyezünk el. Áldást mond Somfai Árpád iváni plébános, mi pedig köszönetünket fejezzük ki Linter Tibor polgármesternek és Németh László iskolaigazgatónak a támogatásért. Ezután emlékvacsorával adózunk elődeink munkássága előtt, ahol a soproni Kónyai Flórián és cigányzenekara húzza majd a régi nótákat.

Öt zenekar működött

– De más tervek is foglalkoztatnak bennünket – folytatta Habda Zoltán. – A cigányfolklór megőrzése, valamint a cigányzenész dinasztiák újbóli kialakulása céljából cigány tánccsoportot és együttest szeretnénk szervezni.
Ivánban a múlt század húszas éveitől kezdve öt népes cigányzenekar is működött, egészen a nyolcvanas évekig bezáróan. A cigányfolklór képviselői nagy megbecsülésnek örvendtek, többen közülük Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Ausztriában is öregbítették szülőfalujuk hírnevét.

Ismét reneszánszát éli

– Ma már egyre kevesebb helyre hívnak bennünket, bár az utóbbi időben mintha ismét reneszánszát élné a cigányzene iránti nosztalgia – fogalmazott Habda Zoltán. – Mindez derűlátással tölthet el bennünket, ezért is gondolunk tisztelettel elődeinkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan büntetné a szemetelőket?

Tovább olvasom