Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

˝Cigánybűnözés˝: gettó vagy szigorúbb törvények?

Az LMP mélységesen elítéli a jobbikos Szegedi Csanádnak azokat a kijelentéseit, amelyek szerint az általuk "cigánybűnözőnek" tartott embereket gettóba zárnák - jelentette ki csütörtöki, Osztolykán Ágnessel és Dorosz Dáviddal közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea. A párt sürgeti: a problémát és ne csak a tüneteket kezeljék a mélyszegénységben élők ügyében.

A parlament emberi jogi és kisebbségi bizottság LMP-s alelnöke azt mondta: üdvözlik a magukat demokratikusnak tartó pártok elítélő nyilatkozatait, de véleményük szerint itt az ideje, hogy a problémát és ne csak annak tüneteit kezeljék.

A képviselő azt mondta, a Fidesznek azok a kijelentései, hogy szigorúbb törvényekkel és erősebb rendőrséggel kellene javítani a helyzeten, csak tüneti kezelések, és nem foglalkoznak a probléma valódi gyökereivel. Hangsúlyozta, az LMP úgy látja, a kirekesztés és megbélyegzés helyett az esélyteremtés adhat megoldást.

Szabó Tímea hangot adott annak a véleményének, amely szerint az elmúlt húsz év társadalompolitikája kudarcot vallott. Felhívta arra a figyelmet, hogy a tartós munkanélküliség mélyszegénységben tartotta a szakképzetlen munkavállalókat, köztük sok roma származású családot is.
Osztolykán Ágnes, a parlament oktatási bizottságának alelnöke arról beszélt, be kell látni, hogy a szegregáció semmiképpen sem megoldás a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felemelésére. Kijelentette: ha az oktatásban erősítik a korai szelekciót és szegregációt, akkor Magyarországon nem lesz valós társadalmi mobilitás. Nemzetközi és hazai példákra hivatkozva azt mondta, az integrált oktatás viszont pozitív hatással van a hátrányos helyzetű gyermekekre és azok családjaira is.
Közölte, hogy személyes találkozót kért a társadalmi integrációért, illetve az oktatásért felelős államtitkároktól.

Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja úgy vélekedett, hogy a Jobbik fél. Szavai szerint "Vona Gábor és csapata" érzékeli, hogy az elmúlt hetekben láthatóan csökkent pártjuk társadalmi támogatottsága.

A politikus szerint ezért a jobbikosok elkezdtek megoldások után kutatni és kapkodni, de eközben megmutatták valódi arcukat.

"Öntsünk tiszta vizet a pohárba, ez a beszéd nem szélső jobboldali beszéd, nem radikális beszéd, nyíltan rasszista beszéd" - mondta Dorosz Dávid.

A képviselő szerint a Jobbik szavazói nem erre a politikára voksoltak, hanem valós problémáikra vártak valós megoldásokat, miközben a párt viszont "embertelen eszméket kínál fel".

Dorosz Dávid azt mondta, az LMP a parlament őszi ülésszaka alatt beterjeszti azokat az alternatív büntetőpolitikai javaslatait, amelyek valós megoldást kínálnak az elmaradott területeken élő emberek problémáira.

Olvasóink írták

109 hozzászólás
 • 109. bandus 2010. szeptember 15. 20:20
  „kérdem még a magyarnak ön magát valo a büntettet követ el nivo dijat kap?”
 • 108. SC 2010. szeptember 03. 21:49
  „Sanyi,ez cigányútra ment! :-)”
 • 107. Jánosi 2010. szeptember 03. 20:26
  „Sanyi32!

  "..vannak emberek körülötted, akik cigányok, de egyúttal nem gondolod Őket azoknak, mert nem olyanok, mint a cigányok?"

  Ez így van! Sőt Ők maguk is utálják azokat a cigányokat!!!!!!!!!
  Őket, mármint a normális cigányokat az EMBEREK közé sorolom!”
 • 106. Beex 2010. szeptember 03. 19:43
  „Sanyi32
  "a cigánykodni kifejezés nem minden esetben negatív kifejezés, hanem sok esetben ravaszságot, fondorlatot jelent, egyfajta helyzetkijátszást."
  És hol játszák még ki a helyzetet? talán egy munkafelvételin? ne röhögtess..
  <moderálva>
  Csak ami más megvilágításba helyezi a dolgokat, hogy a cigányok 90 %-a bűnöző és segélyen él, a nem cigányoknál pedig fordítva..”
 • 105. Sanyi32 2010. szeptember 03. 19:01
  „Jánosi! Minden jó szándékod mellett, azért sértő amit gondolsz! Bevallod, hogy vannak emberek körülötted, akik cigányok, de egyúttal nem gondolod Őket azoknak, mert nem olyanok, mint a cigányok? Nem tudod hova tenni ezen embereket, és "besöpröd a szőnyeg alá a problémát", azaz "Á Ő/ Ők nem is azok, hiszen rendesek.
  Könnyen lehet viszont, hogy Ők még büszkék a cigányságukra is, a magyarságuk mellett.

  Azt gondolod szerintem: Vannak derék, hasznos emberek, és vannak olyanok, akik pedig nem...
  Számodra teljesen mindegy, hogy milyen a bőrszine emellett. Ez így helyes, és magam is így gondolom. Egy kiegészítés: a cigánykodni kifejezés nem minden esetben negatív kifejezés, hanem sok esetben ravaszságot, fondorlatot jelent, egyfajta helyzetkijátszást.”
 • 104. Jánosi 2010. szeptember 03. 18:17
  „Sanyi32!

  Az én szemszögemből! Aki tisztességes, rendesen dolgozik, az nem cigány! Ismerek pár ilyet is!
  Aki bűnözésből él, kihasználja a társadalom jóhiszeműségét az cigány! Lehet akármilyen színű a bőre!

  Bizonyára ismerős az a kifejezés, hogy "cigánykodik". Talán nem véletlen! Pedig régi keletű, amikor még közel sem volt ennyi gond velük.”
 • 103. duhos2 2010. szeptember 03. 17:47
  „Háte sányi, má´ megin miket beszísz?

  A dolgos, becsületes cigányokra nem vonatkozik, az elcigányosodott, ill. hasonló életmódot folytató magyarokra pedig igen. Én legalábbis így értelmezem.

  A "cigánybűnözés" mint szó, pedig kriminológiai fogalom. Nézz utána. Elég egyértelmű.”
 • 102. Sanyi32 2010. szeptember 03. 17:22
  „Értem az elégedetlenkedő jobbikos érzelmű hozzásolókat. Sőt! Jól ismerem, amiről példaként beszélnek, csak egyáltalán nem esik szó azokról, akik nem cigányok, de hasonló viselkedést tanusítanak... Van több mint 1.000.000. Ő velük minden rendben van? Vagy Őket is besöpritek a "cigánykalapba"? DE hiszen van köztük nyíltan jobbikos is...
  Vagy Ők megváltoznak egyszeribe és "jó állampolgárok" lesznek, rendes adófizetők, elmennek majdan dolgozni? Vagy ha mégsem azért elviseljük Őket, hiszen Ők a "véreink"??? Igazi magyarok, nyugodtan linkeskedhetnek tovább a mi adóforintjainkból???
  Nem értem a megkülönböztetést! Hogy lehet mondani olyat például, hogy cigánybűnözés? Az más mintha magyar követte volna el?

  Kedves "hazafiak"! Gondolkodjatok, és ne köpjétek magatokat szembe. Azt nem fogom Nektek elhinni, hogy nincs szegény magyar, és hogy "magyarok" nem követnek el bűnőket! Bolondság! Vagy csináltok nekik is egy külön rezervátumot? Az egész ország tele lesz ilyen helyekkel...
  Hiába jöttök kiragadott esetekkel, saját magatokról adtok bizonyítványt, hogy mennyire nem vagytok tisztelettel a hazátokkal...
  Csak egyoldalon láttok dolgokat, aminek egyenes következménye, hogy nem tiszteltek másokat, csak magatokat.”
 • 101. Szemenkhare 2010. szeptember 03. 15:52
  „Itt kinn élek németben.1x szóba kerültek a cigányok,kicsit vitáztunk rajtuk,s mondtam:Tudod mit?Mi adunk egymillió cigányt nektek, ti meg cserébe adtok nekünk egymillió törököt.... Nem igazán díjazta az ötletemet....”
 • 100. fióka 2010. szeptember 03. 15:45
  „Az LMP tehet egy szivességet pénzelt pribékek”
 • 99. széchenyi12 2010. szeptember 03. 15:37
  „6 purgyéval több mint 250 ezret vesznek fel ilyen olyan segélyre....mellett fosztogatnak, "gyűjtögetnek"...persze hogy nem dolgoznak! Nem is fognak! ha a rendszer változatlan marad!”
 • 98. 1olvasó 2010. szeptember 03. 13:39
  „94. és 97. hsz! Ott a pont! Maximálisan egyetértek! Bizony képtelenek az együttélésre, nincsenek tekintettel másokra, úgy élnek ahogy éppen nekik tetszik. A környékünkre rengeteg roma családot telepítenek önkormányzati lakásokba. És az a legnagyobb baj, hogy miattuk nem tudom eladni a lakásomat, amiért én nagyon keményen megdolgoztam. Szeretnék megszabadulni ettől a pokoltól, de nem tudok sajnos.”
 • 97. Edward 2010. szeptember 03. 12:51
  „Közrendvédelmi telepek.
  Ezt mondták,szó se volt gettórol.Aki nem tudja mi a különbség járjon utánna.
  Amúgy meg támogatom,addig sem rajtam élősködnek.A legnagyobb baj azzal van,hogy nem értelmezitek a dolog lényegét/tisztelet a kivételnek/mert ezzel is segitenének rajtuk hisz iskolába járatnánk a "gyerekeiket",tanitanák őket beilleszkedni a tisztességes társadalomba.De ugye ez sokaknak nem tetszik,mert a sitten lehet kábítózni,henyélni,bartelozni stb...És van sok ismerős,rokon.
  És ezt elkerülendő:önellátó börtönök,ha enni akar dolgozzon meg érte.Ja,dolgozni büdös akkor éhenhalsz/bár úgyse hagynánk mert sajnos vagyunk annyira emberségessek a sok bűnük ellenére is/
  Szebb Jövőt!”
 • 96. Amorphis 2010. szeptember 03. 10:55
  „Sanyi32.
  Eszement logikád van. Hasonlít a finnugor elmélethez, az is egy nagy hazugság.”
 • 95. magzol 2010. szeptember 03. 10:47
  „A Jobbik az első párt, aki a valódi problémákról beszél!
  Én nagyon szurkolok nekik, vagy ők lesznek kormányon előbb-utóbb vagy semmi értelme nem volt annak, hogy őseink megvédték ezt a földet!”
 • 94. Csajsziland 2010. szeptember 03. 10:36
  „Nem vándorolnak sehová?? Dehogynem! A zámolyi romák Franciaországba mentek - vissza lettek zsuppolva. A pécsiek Svédországba - haza lettek zsuppolva. Minden egyes normális nép ki tudja vágni a társadalmából a fekélyt, a rákos daganatot. Csak mi , a befogadó nemzet, a jólelkű, a segítőkész, a BIRKA, csak mi tartjuk őket ingyen. Idióta, ökör , állat ország, aki ilyet csinál, eltűr, finanszíroz. Amelyik ember nem tudja igazolni, hogy hol lakik, hol dolgozik, miből él, jogosult a segélyre, támogatásra, az nem integrálódott a társadalomba. Arra nem kell büszkének lenni, hogy magyar állampolgárok az ingyenélő cigányok. Az a magyar állam szégyene. Aki nem teljesíti az emberi kötelességeit a társadalommal szemben, annak ne legyenek elvárásai. Mert a cigányok 90%-nak olyan életstílusa, felfogása van, amivel ép eszű ember nem tud együtt élni!!!!”
 • 93. SC 2010. szeptember 03. 10:20
  „Hú de mellébeszélsz Sanyi!
  Mi a gyermekeinket úgy neveljük,hogy a tisztességes élet a kifizetődő,nem a bűnözés!És ebben példát mutatunk nekik!
  A cigányok is magyarok.Igen,magyar állampolgárok.De sokan nem tartják magukat magyarnak,minket leparasztoznak.Pedig tudod,ha a paraszt nem sz.rik,a cigány nem eszik. :-)
  A munka közelébe költöznének? Uhhh.Még mellé sem állnak sokan közülük...:-)
  Kérlek magyarázd el védenceidnek,hogy ha megtették a kötelességüket,akkor élhetnek a jogaikkal is.Ne pont fordítva.
  De addig is végy magad mellé egy Kelet-magyarországi cigány családot,élj velük,vidd magaddal dolgozni őket,menj szórakozni velük.Egy héten belül visítva menekülnél a saját otthonodból!:-)))”
 • 92. Julianusz 2010. szeptember 03. 09:26
  „Konkrét eset segély ügyben. : Egy kis faluban mindenki tudja, hogy egy 2 gyermekes cigánynak háza van, Mercije van, egész nap az autót hajtja, soha nem volt munkahelye, az asszony rokkantnyugdíjas, hogy miért nem tudni, és minden létező adható segély jár nekik, mert a dokumentumokat prezentálják, hogy nekik aztán semmi jövedelmük.”
 • 91. kolombela 2010. szeptember 03. 09:22
  „87. hozzászólás Sanyi32 2010.09.03. 09:04
  Te komolyan azt gondolod, hogy a magyarországi cigányok zöme beleivódott az ország rendszerébe?
  Mondom hogy MEGÉLHETÉSI FAJVÉDŐ vagy, csak azok kábítják ilyen hülyeséggel az embereket.”
 • 90. kolombela 2010. szeptember 03. 09:19
  „82. hozzászólás Sanyi32 2010.09.03. 08:24
  Látom te is az eszement MEGÉLHETÉSI FAJVÉDŐ réteghez tartozol, aki hülyeségekkel traktálja az embereket és sarkosítja azt, mai gömbölyű.”
109 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövess gólyákat weben!

Szakemberek két fiatal fehér gólyára rögzítettek műholdas nyomkövető műszert, amelynek segítségével… Tovább olvasom