Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Cigány szervezetek közösen tiltakoztak a ceglédi konfliktus miatt

Közös állásfoglalásban ítélte el tíz roma szervezet a Cegléden kialakult helyzetet.
Hétfő hajnalban az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásukban azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak, az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták.

A cigány szervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Arra kérik a cigányokat, "minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak".

Hozzáteszik: elvárják, hogy az állam teljes határozottságával, a rendőrség pedig a törvény teljes szigorával járjon el a köznyugalmat, társadalmi békét és emberi méltóságot sértő megnyilvánulásokkal szemben. "Szolidárisak vagyunk a rendőrökkel, akiket munkájuk végzése során szintén megtámadtak a szélsőségesek" - írják.

Elvárják továbbá, hogy az állam "nemzetközi kötelezettségeinek tegyen eleget, és akadályozza meg a faji alapú erőszakot".

"Lépjenek fel a cigányok állandósult fizikai veszélyeztetésével szemben. Tűrhetetlen, hogy szélsőjobboldali alakulatok magyar állampolgárok, családok otthonait veszik blokád, ostrom alá" - fogalmaznak.

Az állásfoglalást az Amenca Csoport, az Ide Tartozunk Roma Közösségi Hálózat, a XIII. kerületi RNÖ, a Roma Parlament, a Phralipe, az Új Szemlélet csoport, az Opre Roma Csoport, a Dzsáj Bhim Közösség, az MCDSZ XIII. kerületi tagszövetsége és a Mi Magunk - Saját Magunkért Egyesület írta alá.

Cegléd külterületén becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Olvasóink írták

 • 7. háté 2012. augusztus 20. 11:33
  „Ezek a szervezetek úgy tiltakoznak, hogy előtte nem is tájékozódnak, -vagy csak egyszerűen az igazságot elhazudják.
  Tanul ez a faj a felbujtóitól - ha az idegenek összefognak, a dolgozó-adózó magyar lakosságnak annyi, vérszívók.”
 • 6. gyugyu1 2012. augusztus 20. 11:29
  „NE TILTAKOZZANAK HANEM ÉLJENEK NORMÁLISAN AKKOR NEM KELL FÉLNIÜK !”
 • 5. gonzo 2012. augusztus 20. 10:52
  „A pofám leszakad ettől a dumától amit ezek még megengednek maguknak.....a rettegő cigányok és egyebek....”
 • 4. Alajos 2012. augusztus 20. 10:29
  „Van egy rögeszmém: szerintem sokaknak pont az a céljuk, hogy határainkon belül egymásnak ugrasszanak bennünket. És ez annál jobb lesz nekik, minél sokszínűbb lesz ez a belső háború: cigány-magyar, magyar-zsidó, cigány-zsidó, szőke-barna, falusi-városi, stb. stb. körmérkőzésekre van kilátás. Egymás gyengítése, pénz, energia, figyelem elvonása-felélése a cél. Sokkal könnyebben lesz irányítható egy elfárasztott-meggyötört, összefogásra, közös érdekképviseletre alkalmatlan társaság. Gyanítom: ez a háború már régen elkezdődött. Tudja valaki a pillanatnyi eredményt?”
 • 3. verembele 2012. augusztus 20. 10:04
  „Tisztelettel:
  EZT VÁRTUK ÖNÖKTŐL IS... kedves cigányok

  "Hozzáteszik: elvárják, hogy az állam teljes határozottságával, a rendőrség pedig a törvény teljes szigorával járjon el a köznyugalmat, társadalmi békét és emberi méltóságot sértő megnyilvánulásokkal szemben."

  Érdekes módon mégis Önjökkel vannak tele a börtönök... Vajon miért?
  Üdv.”
 • 2. Ambar 2012. augusztus 20. 09:29
  „A rendőrség meg nyomoz ismeretlen tettes ellen .Szégyen a rendőrség munkája!Egyre jobban terjednek az ilyen jelenségek de a hatalom csak immel- ámmal lép fel.A rendőrség fut az események után,nem véletlenül.addig játszanak a tűzzel amíg egyszer lángra kap.Az ország megítélése ezért ilyen.De nagyobb baj az emberek rettegése!!Nem minden cigány bűnöző, de előbb utóbb védekezni kényszerülnek mert akiknek feladatuk nem védik meg őket.Amikor több százan készülődnek arról lehet tudni ,ha akarják észrevenni.”
 • 1. AntiFricc 2012. augusztus 20. 09:16
  „Én meg tiltakozom a cigánybűnözés ellen! Ott van a labda, csak tenniük kéne már végre valamit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök zárták el a romák lakta házakat Cegléden

Becslések szerint mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Tovább olvasom