Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Ciánper: a bányaműködtető a felelős

Az öt éve húzódó ciánperben a Fővárosi Bíróság közbenső ítéletet hirdetve tegnap kimondta, hogy a nagybányai aranybányát működtető Transgold SA-t terheli felelősség a tiszai ciánkatasztrófáért.
Császár P. Emőke bíró az ügyben részítéletet is hozott, miszerint a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló cég biztonsági intézkedéseket köteles végrehajtani az üzemnél.
Ian Hudrea, a Transgold SA korábbi elnöke elmondta: az ítélet ellen fellebbeznek, a biztonsági ítéletet pedig annak műszaki alkalmazhatatlansága miatt nem hajtják végre.
Szecskay András, a felperes magyar állam jogi képviselője sérelmezte azt, hogy a román fél szerinte továbbra is húzza időt, és akadályozza az eljárás menetét. Utalt arra, hogy a Transgold SA vasárnap éjféli hatállyal megszüntette magyarországi ügyvédje megbízását, ezzel lassítva az ügymenetet.
Szecskay András jelezte: a ciánper „félideje” a hétfői határozatok jogerőre emelkedésével jöhet majd el, ehhez a fellebbezés esetén a Fővárosi Ítélőtábla megerősítésére van szükség. Ezt követően indulhat el a jogvita a magyar keresetben 28,5 milliárd forintos kártérítés összegszerűségéről.
Ami már biztosan a román céget terheli, az az eddigi 5,5 millió forintos perköltség.
A magyar ügyvéd aggályosnak tartja a kilátásokat a kártérítés kikényszeríthetőségét illetően, amennyiben a Transgold SA a jogerős végítéletet megelőzően jogutód nélkül megszűnik. A korábban fizetésképtelensége miatt Romániában felszámolási eljárást kezdeményező cég 52 százalékban a már megszűnt kanadai Esmeralda tulajdona, 48 százalékban pedig közvetetten a román államé.
A részítéletben felsorolt szükséges intézkedések tovább fokozzák a biztonságot Nagybányán, illetve a Tisza magyarországi szakaszán – fűzte hozzá az ügyvéd. Az előírt intézkedések között töltésmagasítás, az ellenőrzések sűrítése és a zagytározók méretének maximalizálása szerepel.
Ian Hudrea egyoldalúnak nevezte a bíró döntéseit. Továbbra is fenntartotta véleményét, hogy a 2000-ben a zagytározóban bekövetkezett gátszakadásért, illetve környezetszennyezésért a szélsőséges időjárás a felelős. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom