Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Chicagói per magyar bankok ellen - Az Unicredit nem jogutódja a perben érintett pénzintézetnek

Az Unicredit Bank nem jogutódja a holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja által több bank ellen indított perben érintett Creditanstalt banknak - tájékoztatta az Unicredit Bank vasárnap az MTI-t.

A MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva csütörtökön újabb keresetet nyújtott be Chicagóban a magyarországi holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja, ezúttal több - köztük magyarországi - bank ellen.

A Magyar Nemzeti Bank, az Erste Group Bank, a MKB Bayerische Landesbank, az OTP Bank és a Creditanstalt bank elleni gyűjtőkereset szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, bűnrészesek voltak benne, és felbujtottak rá azáltal, hogy kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont.

Az OTP Bank médiakommunikációs osztálya, a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya, valamint az MKB és az Erste Bank is azt közölte az MTI-vel szombaton, hogy a pénzintézet nem kapott keresetlevelet, ezért érdemben nem tud nyilatkozni.

Az Unicredit Bank kommunikációs osztálya az MTI-vel vasárnap tudatta: a Creditanstalt Rt., amely ma Unicredit Bank néven ismert, 1990-ben jogelőd nélkül jött létre, vagyis nem jogutódja a perben érintett Creditanstalt Banknak, ebben az esetben tehát pusztán névazonosságról van szó.

A chicagói per felperesei, "a banki lopás holokausztáldozatai" 1944-es árfolyamon számolt kétmilliárd dollár vagyoni kár és a kamatok megtérítésére tartanak igényt. Ezenkívül büntető jellegű kártérítést is követelnek, amelynek összegét később állapítanák meg.

A perirat szerint a szóban forgó bankok vagy elődeik kifosztották ügyfeleiket: eltulajdonították a zsidók bankszámláin levő vagyont, valamint a széfjeikben őrzött értékeket, köztük ékszereket, műtárgyakat és értékpapírokat.

A kereset szerint a bankok 1944-ben összeesküvésben vettek részt a nácik által megkezdett genocídium befejezésére. Gondoskodtak a zsidó közösségek fizikai megsemmisítéséről részben vagy egészben: lehetetlenné tették a holokauszt túlélőinek és örököseiknek, hogy valaha is visszatérjenek otthonukba vagy üzleti tevékenységükhöz az egykori Nagy-Magyarország területén.

A dokumentum szerint 1944-ben zsidó vagyont őriztek mintegy hatvan pénzintézetben, amelyek nevét felsorolják. A keresetet 25, többségében amerikai és izraeli állampolgár nevében nyújtották be, felsorolva milyen értékekkel rendelkeztek: vagyonos üzletembereket, kereskedőket és bankárok fosztottak meg személyes és üzleti vagyonuktól.

Olvasóink írták

 • 6. bonita2 2010. március 29. 23:15
  „Az indianok meg letezo torzseinek leszarmazottai kapnak jutattasokat, karteritest az amerikai allamtol. A holokauszt tuleloi, aldozatainak orokosei az osszes nagyobb tokevel rendelkezo, legyen az a Vatican, USA, Svajc beperelt karteritesert. Itt most az a kerdes, hogy a Heberek mikor fognak karteritest fizetni a sok feketenek akiken mint rabszolga kereskedok gazdagodtak meg. Errol nem szol a fama ugye?”
 • 5. kolombela 2010. március 29. 21:10
  „Nem a bankon van a hangsúly. A zsidónak mindegy, hogy honnan kapja a kártérítést, csak kapja.
  Ők ilyenek.”
 • 4. gyagyástóni 2010. március 29. 19:51
  „És még csodálkoznak, hogy egyre többen utálják őket.”
 • 3. Reális 2010. március 29. 13:11
  „A pofátlanságuk, a pénzéhségük,az aljasságuk nem ismer határt!”
 • 2. csompi1 2010. március 29. 10:10
  „" lehetetlenné tették a holokauszt túlélőinek és örököseiknek, hogy valaha is visszatérjenek otthonukba vagy üzleti tevékenységükhöz az egykori Nagy-Magyarország területén"
  HOPPÁ!
  Most elszólták magukat! NAGY MAGYARORSZÁG területe!!
  Ha a nemzetközi bíróság jogosnak találja a követelést, akkor értelemszerűen azok a területek is visszajárnak eredeti tulajdonosainak, elvégre a kollektív bűnösség elve nem létezhet.....”
 • 1. VJR 2010. március 29. 05:53
  „az indiánok meg pereljék be Kolombuszt és leszármazottait! :D
  Nevetséges!Mikor akarják már végre lezárni?!Meddig akarnak ez mögé bújni?Sose lesz vége? :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját maga okozta a gázrobbanást a mezőkeresztesi férfi

Befejeződött a vizsgálat a vasárnap kora hajnalban történt gázrobbanás ügyében a… Tovább olvasom