Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Cenzúrázott művészet? - nem nyílhatott meg egy kiállítás Budapesten

A keresztény erkölcsök megsértése miatt mondta vissza a fenntartó Ferencvárosi Művelődési Központ Dés Márton kiállítását a Ferencvárosi Pincegalériában.
A keresztény erkölcsök megsértése" miatt mondta vissza a fenntartó Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK) Dés Márton kiállítását a Ferencvárosi Pincegalériában - mondta el a művész kedden az MTI-nek, Tóth Betty, az FMK vezetője ezzel szemben közölte: a tárlat megnyitásának semmi akadálya.

A fiatal képzőművész közölte, hogy Friss bontás - Festmények az év minden hónapjából című tárlatának megnyitóját szerdán tartották volna a Mester utcai galériában. A kiállításhoz meghívó készült digitális formában, amelyet május 16-án a pincegalériát fenntartó FMK szét is küldött.

Dés Mártont azonban beszámolója szerint másnap délelőtt a művelődési központ megbízott igazgatója telefonon arról tájékoztatatta, hogy Nikodém Lajos, aki a Ferencvárosi Önkormányzat Humán Ügyek Bizottságának külsős tagjaként a kiállítást megnyitotta volna, a meghívót meglátva felháborodott, és "nagycsaládos, keresztény apaként" elzárkózott ettől.

Ezt követően az FMK munkatársai "erkölcsileg" megvizsgálták a galériában már elhelyezett képeket, majd közölték: válogatott képanyaggal és egy "önkormányzat-barát" meghívóval egy héttel később megnyílhatna a kiállítás - mondta Dés Márton, aki azonban a "cenzúrázási kísérletet" némi gondolkodás után elutasította.

Tóth Betty ezzel szemben az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy miután május 17-én megtekintette a tárlat anyagát, azzal kapcsolatban semmilyen kifogása nem volt.

A néhány hete hivatalba lépett igazgató emlékeztetett arra, a pincegaléria tárlatait egy elődje által megbízott, külsős kurátor, Forián Szabó Noémi rendezte, a kiállításról az FMK vezetésének semmilyen információja nem volt. Tóth Betty ezért május 17-én arra kérte Dés Mihályt, hogy a megfelelő előkészítés miatt a megnyitót halasszák el, erre elmondása szerint a művész nyitottnak is mutatkozott, a kurátor azonban később elutasítóan és ellenségesen reagált.

A megbízott igazgató hangsúlyozta, továbbra is fenntartják a jogot és a felelősséget - a művésszel való egyeztetés szerint - a kiállítás bármilyen előkészített időpontban történő megtartására, a külső kurátorral kötött szerződést azonban felbontják.

Dés Márton azt közölte, hogy a megnyitó eredeti, szerda délutáni időpontjában és helyszínén vár minden meghívottat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták: kamerarendszert épített ki házában a körözött bűnöző Túrkevén

Évek óta bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit az elfogásának meghiúsítására kiépített… Tovább olvasom