Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Célegyenesben a 4,5 milliárdos Dél-Nyírségi szennyvízprojekt

A jövő év tavaszán megkezdődhetnek a mintegy 4,5 milliárd forint összköltségű, hat települést érintő Dél-Nyírségi szennyvízelvezetési- és tisztítási beruházás kivitelezési munkálatai.
A közműberuházás részletes megvalósíthatósági tanulmányának jóváhagyását követően május végén nyújtják be a programban részt vevő települések - Nyírbátor, Nyírgyulaj, Nyírvasvári, Piricse, Encsencs és Nyírbéltek - a második forduló pályázati anyagát. A két agglomerációra osztott területen 62 kilométer hosszan épül ki a gerincvezeték, amellyel 3300 - nagyrészt községi - háztartás csatlakozhat közvetlenül a csatornahálózatra - közölte a társulás elnöke.

Hozzátette, hogy a csatornával ellátott háztartások aránya így 85 százalékos lesz, a távlati cél pedig a 95 százalékos rákötési arány elérése. A 13 ezres kisváros vezetője szólt arról, hogy a 4,5 milliárd forintos összköltségű beruházásban 530 millió forintot fordítanak a nyírbátori szennyvíztelep korszerűsítésére, s felépítenek egy komposztáló telepet is.

Az encsencsi agglomeráció pedig új tisztítóteleppel bővül, amelynek 350 milliós költségét szintén a projekt költségvetése terhére kívánják megvalósítani. Balla Jánosné elmondta: a hazai és uniós támogatás a fejlesztés költségének nyolcvan százalékát fedezi, a fennmaradó rész kétharmadát az önkormányzatoknak, egyharmadát pedig a lakosságnak kell kifizetnie.

Az erre a célra létrehozott vízgazdálkodási társulásba a háztartások 75 százaléka lépett be eddig, a hozzájárulást pedig havonta 2 ezer forintos költséggel, 95 hónapon keresztül törleszthetik a családok. A polgármester hozzáfűzte: a beruházás előkészítő szakasza várhatóan szeptemberben fejeződik be, a konkrét építési munkáltok pedig 2011 tavaszán indulhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Capital Partners: Előzetesben hét gyanúsított

Elrendelte a Capital Partners-ügy hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatását a Budai Központi… Tovább olvasom