Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Cafeteria tervek: mindenki rosszabbul járhat!

Az étkezési utalványok eltűnésének a munkavállalókon és a munkáltatókon túl a nemzetgazdaság és a költségvetés lehet a fő vesztese.
Csökkenő meleg étkezési keret, az étkezési utalvány eltűnése, terminálhoz kötött, kártya-alapú felhasználás: többek között erre számíthat 2012 januárjától mintegy 2,5 millió munkavállaló, amennyiben a kormányzat nemrégiben, a sajtón keresztül napvilágra került tervei megvalósulnak.

A változásokkal minden érintett veszítene: a munkavállalók mellett a munkaadók, a kis- és középvállalatok, a nemzetgazdaság, sőt még a költségvetés is. Az átrendezés iránya világos, az viszont kérdés, hogy így és ilyen áron érdemes-e.

A médiában megjelent, a kormányzat részéről még be nem jelentett rendelettervezet 2012 januárjától drasztikusan átalakítaná a béren kívüli juttatások, különösen az étkezési juttatások eddig megszokott és megbízhatóan működő rendszerét.

A közeli céldátum már önmagában jelentős veszélyt jelent a cafeteria rendszer két évtizedes gördülékeny működésére, hiszen alig 3 hónap alatt kellene egy teljesen új szolgáltatási környezetet felépíteni, mely 2,5 millió munkavállaló béren kívüli juttatásait kezelné. A technikai nehézségek mellett azonban számos negatívummal kell szembesülnie az összes érintettnek.

Munkavállalók: csökkenő keret, korlátozott felhasználás

A munkavállalók egyértelműen nagy veszteséget szenvednének el. Míg jelenleg havonta 18.000 forint értékig adható kedvezményesen meleg étkezési juttatás, a tervek szerint ennek összege havi 12.500 forintra csökkenne, és csak a SZÉP Kártyán, sokkal szűkebb elfogadói körben lehetne igénybe venni.

A hideg ételutalvány megszűnne, vagy ha meg is maradna, csak átmeneti időre havi 5-8.000 forintra csökkentett értékig lenne adható. Ráadásul az utalványokat kizárólag egyetlen állami szolgáltató bocsáthatná ki. A keretösszegek csökkenése mellett szűkülnének a felhasználás lehetőségei is. Sok család költségvetésében fontos szerepe van az élelmiszer-üzletekben is elkölthető utalványnak, illetve sokan jelenleg ezen utalványokat kis önkiszolgáló éttermekben, kifőzdékben, munkahelyi étkezdékben használják fel.

Az étkezési keret elköltésének technikai akadályai is lennének: a kártya alapú rendszerhez egy országos, minden települést lefedő elfogadóhely hálózatot kellene kiépíteni, hogy a felhasználók ne érezzenek változást a szolgáltatás és felhasználás minőségében, lehetőségeiben. Jelenleg mintegy 40 ezer helyen válthatják be étkezési utalványaikat, azonban a tapasztalatok szerint az elfogadó egységek 80 százaléka még nem rendelkezik kártyaleolvasóval, ezek hiánya pedig munkavállalók millióit érintheti, hiszen nem tudnak a saját településükön, az általuk már korábban megszokott helyeken kártyával fizetni.

Munkáltatók: elégedetlen munkavállalók

Az adójóváírás kivezetése miatt a munkavállalók kétharmadának, csökken a nettó bére. A kormány nemrégiben lehetővé tette, hogy a kieső jövedelmet a munkáltatók kedvezményesen adható cafeteria juttatásokkal is kompenzálhatják. A tervezett változtatások pont a munkavállalók körében legnépszerűbb kedvezményes juttatási elemtől fosztaná meg a munkaadókat. Kizárólag a SZÉP Kártya az alacsony keresetűek számára nem megoldás. A béren kívüli juttatások rendszerének ilyen hirtelen átalakítása súlyos nehézségeket okozna a munkáltatók számára és kiszolgáltatottá tenné őket egy monopol kibocsátó szolgáltatás és ár színvonalának.


Kis- és középvállalatok: elmaradt forgalom

A kkv-k szektor – stratégiai szerepe ellenére – jelentős veszteségeket szenvedhet el januártól. A kisforgalmú egységek, melyek nem tudják kiépíteni a szükséges kártyaleolvasó terminálokat, az étkezési utalvány megszűnésével egyszerűen kiesnek a beváltóhelyek köréből, pedig egy kifőzdében a forgalomnak sok esetben a felét is kiteszik az utalványok. Az éttermek, kifőzdék, ételfutárok túlnyomórészt kis vagy közepes méretű vállalkozások, a tervezet fenti pontjai pedig vagy teljesen kizárnák őket a beváltóhelyek piacáról, vagy kétségessé tenné, hogy megéri-e beváltóhelynek lenniük.

A napvilágra került rendelet-tervezet szerint „a kibocsátó intézmény az elfogadóhelyeket maga választja ki", azaz a jelenlegi, piaci alapú rendszert felváltaná egy monopolisztikus, versenyt korlátozó forma, ahol a kibocsátó cég döntené el, ki lehet elfogadóhely.

Költségvetés és nemzetgazdaság: a fő vesztesek

A cafeteria rendszer tervezett átalakítása következtében az állam jelentős ÁFA, SZJA és a bért terhelő egyéb járulékok bevételeitől esne el. Amennyiben az a nagyon optimista feltételezés valósulna meg, hogy a felhasználók 40 százaléka áttérne 2012 januárjától a kártya-alapú juttatásra, akkor is a jelenlegi helyzethez képest az állami költségvetésnek éves szinten mintegy 20 milliárd forintos kieséssel kell számolnia. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ebben az esetben a 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is.

Az EUFE két évtizedes szakmai és hazai piaci tapasztalatait felhasználva kész együttműködni egy mindenki számára előnyös rendszer kialakításában.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. gjozsi88 2011. október 06. 16:20
  „westi!
  Hadd hivjam fel a figyelmed, hogy az államadósságot nem fizetjük vissza.......ahogy az IMF hitelt sem!
  Ugyanis az államadósságot mindig finanszirozzuk!
  Az IMF által kért üzleti tervnek nevezhető a szoci kormány által végrehajtott kiadáscsökkentés következtében kaptunk az állampapir piacon nem forgó értékpapirok helyett 3,5% kamatú hitelt......ezt finansziroztuk a Széll Kálmán terv néven a szocik kiadásainak brutális csökkentésével (javaslom nézd meg a költségvetést és hasonlitsd össze), ugyanis azokat csökkentik, és adókat emelnek, azaz a szocikénál brutálisabb megszorításért 6% feletti dollár kötvény kibocsátásból!
  Egy dolog történt.......elhasználtuk a magánpénztári vagyont és ugyan ott tartunk az adóssággal ahol a Bajnaitól átvették, miközben leromlott az ország kockázat és emiatt egyre nagyobb teher nehezedik a költségvetésre, mint adósságszolgálatra és emiatt egyre többet fizetnek a devizahitelesek is!
  Felhívom a figyelmed, hogy a gyurcsányék a 6% os GDP visszaeséskor is magasabb kockázati megitélésben finanszirozták az országot, mint Kontár Orbán kormánya teszi, ugy hogy ahhoz képest a Bajnai már növekvő pályán adta át és azóta 2-3% növekedés volt, amit mára sikerült lefagyasztani!
  A 175 bázispontról mára 560 feletti a kockázati felár!
  2010 juniusában Viktor stabil gazdaságról, költségvetésről közepes adósságról és elsők közé tartozó hiánnyal indokolta az IMF szükségtelenségét........mára a világ 10 legkockázatosabb országok egyikévé tette!”
 • 54. gjozsi88 2011. október 06. 16:04
  „westi!
  48!
  Hát azt olyan nagyon rég nem vetették el......ugyanis erős szakszervezeti nyomásnak engedve az NGM tárgyalta, de a kormány még nem hagyta jóvá, hogy változzon az eredeti rémtörténet!
  Azaz még bármi lehet belőle!
  A régen elvetették már itt sántit, ugyanakkor ez oly régen volt, hogy hét elején.....!”
 • 53. Joebacsi70 2011. október 06. 14:16
  „Sejtettem, hogy nem fogod megérteni. Azért ne add fel a reményt, én sem így születtem !”
 • 52. westi 2011. október 06. 13:40
  „se eleje se hátulja ennek a szószaporításnak amit csinálsz”
 • 51. Joebacsi70 2011. október 06. 13:05
  „Sajnos nem tudom megérteni az általad leírtakat.
  1. A kisebb kamatozású sohasem fogy le ? Ez érdekes megállapítás. Akkor gondolom Te esetleges hitelfelvételnél is a magasabb kamatokat keresed. Ez egy jó taktika egy "háztartási" és álamcsőd felé.
  2. Megmondják, hol, mit és hogyan szoríts meg? Ez szerintem magától is megy a fiúknak.
  3. Tehát az IMF és rajta keresztül egy másik állam mondja meg, mit csináljanak ?
  Azt hittem az EU adta az első pofont (kokit, sallert?) Viktornak, amikor 7 %-os a költségvetési hiányt szeretett volna. Ez volt az "A" terv, amire 8 évig készültek. A "B" terv azóta sem állt össze. Csak maszatolnak, kapkodnak, ötletelnek. Még mindig más dirigál ? Hol a nagy magyar önérzet ? A forradalom?
  Ha nem az ő kezükben a karmesteri pálca, akkor le is mondhatnak.”
 • 50. westi 2011. október 06. 10:36
  „Joebacsi70
  Tök mindegy melyiket minek tekinted.Írhatsz hosszú ódákat is.
  A lényeg egyszerű paraszti ésszel.
  A kisebb kamatozású soha nem fogy le,és megmondják,hol,mit és hogyan szoríts meg!
  Míg a másik letörleszthető és nem vagy elkötelezve egy bizonyos államnak!

  Lehet ezt magyarázni jobbról is meg balról is ez a lényeg.”
 • 49. Joebacsi70 2011. október 06. 10:08
  „Akkor az IMF hitel törlesztését kezdhette volna mindjárt azzal az 500 milliárddal, amit a MOL részvényekre költött. Ami lassan már csak a felért éri. Aha, tudom, hosszútávú befektetés, a kérdés, ki fogja megérni a megtérülését.
  Akkor tekinthetem az IMF hitelt lakásvásárlási vagy felújítási célból felvettnek kisebb kamattal, de határozott céllal, a 6 %-osat meg szabadfelhasználásúnak?
  A gond az, hogy ezt is "lakásvásárlásra" költik.
  IMF feltételek ? Szerintem jóval enyhébbek lehetnek, mint az oroszok által szabottak a MOL részvénynél. Vagy a kínaik feltételei. Az arabokról meg inkább nem is beszélek.
  Az előzőek elrontották ? Ám legyen. A baj, hogy a mostaniak egy bezárt szobában két vasgolyó közül az egyiket elvesztik, a másikat meg elrontják.
  Mutogatunk visszafelé ? Nem érdekel. Tudták, milyen állapotban van az ország, nem véletlenül nem ígértek semmit. Csak az ígéretet ígérték, vagy sugallták.
  Nehéz ügy a népszerűség megőrzése mellett a saját zsebet tömve másokat kizsigerelni, megadóztatni.”
 • 48. westi 2011. október 06. 07:36
  „gondolat1234
  Az általad felsoroltak nem csökkennek.Azt már rég elvetették.(műszak pótlék stb...)
  Az ilyen tudatlanok keltik a pánikot.”
 • 47. westi 2011. október 06. 07:34
  „goldboy
  Azért barátom mert az IMF-et kezdtük törleszteni.Nagyon kemény feltételekkel.
  Azért én azt gondoltam,hogy akinek szavazati joga van, az tisztában van a dolgokkal.”
 • 46. goldboy 2011. október 06. 00:06
  „Westi, ha nem kötik feltételekhez, akkor miért rúgdalják ki a közszféra embereit? Miért emelik az adót? Miért loptak el 3000 milliárdot? Miért adtak maguknak 700 milliárdot? És miért a legszegényebb rétegtől vesznek el 1050 milliárdot?
  Ha senki sem követeli, akkor miért? Előre nyalnak? Kínának? vagy az araboknak?
  Lehet , hogy Te jobban örülsz a havi nettó 85-nek, mint a 100-nak? Mert akkor neked is zárt helyen kellene lenned...”
 • 45. gondolat1234 2011. október 05. 22:15
  „1. Ki volt aki eddig is 18ezret kapott ? Ezzel a húzással egyébként nagyjából megszűntetik a teljes cafetériarendszert, de legalábbis a melegételutalványt. Kb -7000 ft havonta.
  2. 202ezer bruttó alatt csökken a fizuja az átlag melósnak. Kb - 7000 ft havonta
  3. Arról meg nem szól a cikk, hogy jövőre csökkentik a műszakpótlékot, a készenléti díjat, a túlórapénzt. Jobb nem is leírni, hogy ez mekkora pénzkiesés.
  4. A megélhetés drágul: Az élelmiszerek drágulnak, a rezsi drágul, a benzin drágul ésatöbbi.

  Ezek után mitől várja a kormány, hogy fellendül a gazdaság ?”
 • 44. westi 2011. október 05. 21:17
  „Dwatson
  Valószínűleg jobb ,mintha meg kellene változtatni Magyarország zászlóját olyanra mint amilyen az IMF-é.
  Tudod az a hat százalékos lefogy egyszer.A 3,5 az SOHA!”
 • 43. westi 2011. október 05. 21:15
  „samsungi
  ...és tebenned kit tisztelhetek?”
 • 42. öszödiböszme 2011. október 05. 20:55
  „40. Dwatson 2011.10.05. 20:31
  Így könnyebb lenyúlni!”
 • 41. eger 2011. október 05. 20:41
  „Rabszolgák vagyunk a saját országunkban. Ki gondolta, hogy még ennyire aktuális lesz?
  "Kéményeinkről elpusztulnak a gólyák, mert magunk emésztjük el a hulladékot is" Tiborc panasza”
 • 40. Dwatson 2011. október 05. 20:31
  „westi,Patriot!
  Jól értem?Szerintetek az a jó ha majd a dupláját kell kifizetni a kamatnak esetleg 25 évig csak azért hogy ne szóljanak bele hogy mire bsszk el a felvett hiteleket?Nem az volna a jó ha aki adja megnézné hogy mire ad?”
 • 39. zsi-ci 2011. október 05. 20:07
  „az audiban éves szinten 400ezer ft cafetéria jár. most akkor mire kérje az ott dolgozó?”
 • 38. Madarász 2011. október 05. 20:05
  „27. Amire a törvény lehetőséget ad, az miért lenne csalás? Ne beszélj már zöldségeket! Ezért hívják béren kívüli juttatásnak és nem bérnek, egyszerűen más szabályok vonatkoznak rá, az értékhatáron belül teljesen legálisan adják.

  30. Ne keverd ide Görögországot! Ott olyan juttatásokat vettek el, ami nálunk vicc számba menne. Pl. azért kaptak havi 100 EUR-t a munkavállalók, ha időben beértek a munkahelyükre, vagy azért is kaptak plusz pénzt, ha megmosták a kezüket.

  Ott azzal hibázta el a PApandreu, hogy betelepített egy csomó olyan embert, akik még förögül sem tudtak rendesen, semmit nem fizettek az államkasszába, de a szociális jutattásokat megkapták.
  Orbán most dettó ugyanezt akarja csinálni...

  Akkor beszéljünk már egy kicsit az öszödi beszédnél sokkal nagyobb hazugságokról, amik a fidesz részéről elhangzottak a választások előtt. Ha abból indulunk ki, amit a pálya széléről kiabáltak az előző kormánynak, már töbszörösen le kellett volna önként mondaniuk, de vastag bőr van a képükön.”
 • 37. steke 2011. október 05. 19:47
  „Kinek a kicsodája az az egyedüli szolgáltató?
  Amikor gyerek voltam, még mese is szólt arról, hogyan fűrészelte maga alatt a fát a mesehős. Mi már három évesen tudtuk, amit honatyáink a mai napig sem tanultak meg.”
 • 36. öszödiböszme 2011. október 05. 19:35
  „35. samsungi 2011.10.05. 18:32
  AHA!! Van benne ráció, nem is kevés. Itt is rajta van a szemen a narancshályog!”
55 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas rendőr okozott balesetet

Egy szolgálaton kívüli rendőr okozott közúti balesetet az elmúlt hétvégén Jászberényben. Tovább olvasom