Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

C-vitamin vagy aszkorbinsav

Már az ókorból is maradtak fent utalások C-vitamin hiánya miatt kialakult skorbutról, a tüneteket pedig először Hippokratész írta le. A XV–XVI. században a hajósok betegsége volt, akik a hosszú hajóút során nem jutottak hozzá friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez. Magát a C-vitamint azonban csak a XX. század elején fedezték fel.
Már az ókorból is maradtak fent utalások C-vitamin hiánya miatt kialakult skorbutról, a tüneteket pedig először Hippokratész írta le. A XV–XVI. században a hajósok betegsége volt, akik a hosszú hajóút során nem jutottak hozzá friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez. Magát a C-vitamint azonban csak a XX. század elején fedezték fel. A világon elsőként Szent-Györgyi Albert izolálta magyar paprikából, amiért 1937-ben Nobel-díjat kapott.

A C-vitamin vízben jól oldódó, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomló vegyület. Érdekesség, hogy csak az ember és a tengerimalac számára vitamin, a többi faj elő tudja állítani.

A C-vitamin (aszkorbinsav) az egyik legfontosabb antioxidáns anyag. (Az antioxidánsok megkötik és semlegesítik a sejteket károsító ún. szabad gyököket.) Együttműködik az E-vitaminnal és a karotinokkal, melyek oxidálódott vegyületeit részben regenerálja is.

A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén előállításához, ami a kötő- és támasztószövetek (csontok, porcok, izomszövet, vér alakos elemei) fontos része. Ezenkívül erősíti az erek falát, szükséges a csontok és fogak megfelelő felépítéséhez, segíti a sebek, csonttörések, véraláfutások gyógyulását. Közreműködik a vas felszívódásában.

Csökkenti a vérben az összes koleszterinszintet, viszont emeli a „jó" koleszterin, a HDL mennyiségét a vérben, megakadályozza a vérrögképződést és szabályozza a vérnyomást, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Javítja a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket, és emeli a vírusfertőzés, valamint a rosszindulatú daganatos betegségek leküzdésében fontos szerepet játszó interferon szintjét a vérben.

A C-vitamin jelenléte megakadályozza a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó nitrózaminok képződését. A megfelelő C-vitamin-ellátottság védelmet nyújt a szürke hályog ellen, akár 77 százalékkal is csökkentheti a kockázatát.

Kollár Viktória dietetikus
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom