Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Bútorozás milliárdokért? A Kormányszóvivói Iroda cáfol

Tavaly októberben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leállíttatta a minisztériumi eszközbeszerzéseket, de novemberben még eredményt hirdettek egy bútortenderben: milliárdokért kerülnek bútorok a minisztériumokba.
A megszorítások ellenére legkevesebb 7,25 milliárd forintos bútorbeszerzésről kötött szerződést a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) felügyelete alatt működő Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tavaly október 28-án közölte, leállítják a központi autó-, telefon- és bútorbeszerzéseket. A szóban forgó milliárdos bútorbeszerzés eredményhirdetése a fenti időpont után, november 17-én volt.

A 13 bútorgyártó cégnek fa és fém kombinációjú szekrényeket, ülőalkalmatosságokat, illetve konténereket kell gyártani állami intézményeknek.

A Magyar Nemzet kérdéseire nem válaszolt a KSZF, így nem tudták meg, hogy mely intézmények részesülnek a milliárdokért gyártott bútorokból.

Függönnyel sem spóroltak (volna) az FVM-nél

Utánanéztünk, hogy 2008-as mekkora összegeket szántak bútorbeszerzésekre az egyes minisztériumoknál. Elsőre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál találkoztunk elgondolkodtató számokkal: bútorokra 12 millió forintot, függönyökre 800 ezer forintot terveztek 2008-ra. Hogy októberig került-e új függöny az FVM-hez, vagy a miniszterelnök bejelentése után ez elmaradt, azt nem tudni.

"Csúsztat a Magyar Nemzet a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság irodabútor beszerzésére megkötött keretszerződéséről szóló cikke: az ugyanis nem konkrét beszerzésről, csak annak lehetőségéről szól" - közölte a közleményében a Kormányszóvivői Iroda. - "Ráadásul nem is a kormány részére, ugyanis már a kiírásban kizárták a minisztériumokat a vásárlói körből. A keretszerződés révén többek közt önkormányzatok, oktatási és egészségügyi intézmények, bíróságok szerezhetnek be gyorsan, egyszerűen és olcsóbban irodabútort, amennyiben szükségük van rá, illetve pénzügyi lehetőségeik azt engedik" - írják.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a Magyar Nemzet állításával ellentétben a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság novemberi szerződéskötése nem konkrét bútorvásárlásról szól, csupán lehetőséget biztosít a közbeszerzési eljárásban érintett mintegy ezer intézménynek - köztük az önként csatlakozó önkormányzatoknak, oktatási és egészségügyi intézményeknek, bíróságoknak - hogy gyorsan, egyszerűen és olcsóbban juthassanak hozzá a szükséges irodabútorokhoz. Vásárlási kötelezettség azonban ezeket az intézményeket sem terheli, ha az intézmények úgy döntenek, hogy mégis vásárolnának irodabútort, a beszerzéseket természetesen a saját költségvetésükből finanszírozzák - olvasható a közleményben.

"A minisztériumok - ellentétben a Magyar Nemzet által sugalltakkal - tartják magukat a miniszterelnök 2008. októberi iránymutatásához. 2009-re a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nem tervezett keretet minisztériumi bútorbeszerzésre, a minisztériumok kisebb-nagyobb bútorbeszerzési igényeit a raktárában tárolt, a többi minisztériumtól átvett, használt bútorokból tervezi kielégíteni" - zárul a közlemény.


Közpénz a haveroknak

A Fidesz szerint hiába ígérgetett a miniszterelnök, a kormány a gazdasági válság közepette is tovább szórja a közpénzt a "haveroknak". Az ellenzéki párt úgy ítéli meg, a válság miatt a megszorítások egyre nagyobb áldozatokat követelnek az emberektől, miközben a hatalmon lévőkhöz közel állók zsebét tovább tömködi a kormány.

A Fidesz kritizálta, hogy legkevesebb 7,2 milliárd forintot költ bútorbeszerzésre a MeH felügyelete alatt működő Központi Szolgáltatási Főigazgatóság. Ágh Péter utalt arra, hogy a kormányfő tavaly október végén közölte, leállítják a központi autó, telefon, és bútorbeszerzéseket. Ehhez képest a szóban forgó milliárdos bútorbeszerzés eredményhirdetése tavaly november 17-én volt.

Ágh Péter (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet, hogy a Medián és a Szonda Ipsos nyerte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 350 millió forintos közvélemény-kutatási pályázatát. A politikus aggályosnak tartja, hogy százmilliókat költene a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kommunikációs célokra, a Zrt. ugyanis 200 millió forintos felhívást tesz közzé.

Ágh Péter hangsúlyozta: 300 millió forintos pályázatot írt ki a MeH arra, hogy a gazdasági válságról szóló műsorok jelenjenek meg a médiában. A kiírás szerint, mint elhangzott, a kancellária meg akarja szabni, hogy a támogatott műsorszámok milyen tartalommal jelenjenek meg.

A sajtótájékoztatón a fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tiszteletbeli elnökének, Szabó Endrének is meghosszabbította szerződését a Miniszterelnöki Hivatal. Szabó Endre tavaly 3,6 millió forintért adott tanácsokat, idén viszont már 5,1 millió forintért tartanak igényt szolgálataira.

Ágh Péter közölte, hogy Szabados Tamás, a szocialisták Fejér megyei önkormányzati képviselője határon túli, egyházügyi és oktatási kérdésekben konzultál a MeH-hel, amiért tavaly 4,8 millió forintot kapott. Új szerződése szerint tanácsait még öt hónapig kéri ki a kancellária, erre az időszakra további 1,9 millió forintot juttatnak neki. Dóra Ottó, a salgótarjáni szocialisták frakcióvezetője tavaly januártól idén május végéig 5,9 millió forintot kap tanácsaiért, tette hozzá Ágh Péter.

Olvasóink írták

 • 5. k 2009. február 04. 19:19
  „Ebből az elsz@rt közpénzekből hány család tudna évekig élni?
  Ennyi pénzből mennyi értelmes dologra jutna?
  Ezek a jól megfizetett tanácsadók végett kerültünk ide?
  "Szabó Endre tavaly 3,6 millió forintért adott tanácsokat, idén viszont már 5,1 millió forintért tartanak igényt szolgálataira."
  "Új szerződése szerint tanácsait még öt hónapig kéri ki a kancellária, erre az időszakra további 1,9 millió forintot juttatnak neki. Dóra Ottó, a salgótarjáni szocialisták frakcióvezetője tavaly januártól idén május végéig 5,9 millió forintot kap tanácsaiért,"

  Én olcsóbbért is adok tanácsot, sőt ingyen: Húzzatok el !”
 • 4. jockey 2009. február 03. 22:55
  „Mi ebben a meglepő? Fel kellene már nőni végre és megérteni, hogy a megszorítások csak ránk vonatkoznak, a kormányra és a mélyzsebű haverokra nem. Éppen azért kellenek a megszorítások - na meg a kölcsönök - hogy a haveroknak minél több jusson.”
 • 3. Nahááát 2009. február 03. 20:45
  „Tisztelt Moderátor!

  Miért kell eltűrni Igen nem tisztelt street.fighter13 böfögéseit?”
 • 2. Judytka 2009. február 03. 16:23
  „Hazugminiszterek...még mindig szórják a pénzünket!!Undorító bagázs!”
 • 1. Poltergeist 2009. február 03. 15:49
  „Bútorozás milliárdokért? A Kormányszóvivói Iroda cáfol---->komolyan mondnom ami itt van az felér egy kabaréval én már olyan jókat szoktam röhögni az ilyen kijelentéseken ,hogy a vigyortablettákat el lehetne hagyni.Persze majd azt fogják mondani igen kedves polgárok 1milliárd forintot költöttünk az önök pénzéből butrorkra és egyéb apróságokra.Nem tudom ki ,hogy van vele ,de én amit nagyon utálok ha valaki hülyének néz mint mondjuk ez a kormány is.:D
  Pedi igenis igaz a hír a KORMÁNYUNK 1 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT BÚTOROKRA KÖZPÉNZBŐL.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy évet kapott a nagymamát és unokáját elgázoló autós

Első fokon négy év fogházbüntetést kapott az a férfi, aki tavaly május végén halálra gázolt egy 67… Tovább olvasom