Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Bush alkotmányos elmozdítása is felmerült a kongresszusban

George Bush amerikai elnök alkotmányos elmozdításának lehetősége is felmerül iraki háborús politikája miatt - közölte Chuck Hagel szenátor.
Az Egyesült Államok 3599 katonát veszített el az ötödik éve tartó iraki háborúban és 503 milliárd dollárt költött az afganisztáni és iraki hadműveletekre. Az amerikaiak mind kisebb hányada érzi úgy, hogy további áldozatokat kell hoznia Bush "döntő ideológiai küzdelmében".

A washingtoni kongresszusban többen fontolgatják, hogy alkotmányos elmozdítási folyamatot kezdeményeznek Bush ellen, amiért az elnök semmibe veszi a törvényhozás és a közvélemény akaratát - mondta az iraki háború ellenzői közé tartozó nebraskai republikánus szenátor.

Hagel világossá tette: azoknak az elnököknek az ügyét is "meg lehet oldani", akiket láthatóan nem érdekel, mint gondol az ország népe vagy mit tesz a kongresszus egy kérdésben. "Nem királyságban élünk" - mondta, utalva arra, hogy végső esetben az elnököt is le lehet váltani.

Hagel - aki az Esquire magazinnak korábban azt mondta, hogy Bush úgy érzi, senkinek sem tartozik felelősséggel - különösen aggályosnak érzi, hogy az elnök a háború lezárását célzó kongresszusi hangulat és kezdeményezések ellenére folytatja iraki csapaterősítési terveit.

A képviselőház múlt héten kötelező érvényű határozatot fogadott el a hadi költségvetésről, amelynek részeként előírták az elnöknek a csapatok kivonását legkésőbb 2008 őszéig. A szenátusban hétfőn kezdődött vita a háborús költségvetésről, a szenátorok azonban képviselőházinál enyhébb "felszólításról" vitáznak, csak ajánlás jelleggel fogalmaznák meg a csapatkivonást. Bush közölte, bármilyen csapatkivonási menetrendet tartalmazó törvényt megvétóz.

CNN/ABC/MTI/hirado.hu/TheChristianScienceMonitor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a véleménye a magyar–orosz gáztárgyalásról?

Tovább olvasom