Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Burgenland: szükség

lenne a magyarokra

Folytatás az 1. oldalról.

A korlátozás a vállalkozókra nem vonatkozik, ők szabadon tevékenykedhetnek Ausztria egész területén. A döntést a magas munkanélküliséggel, a külföldi munkavállalók viszonylag magas arányával indokolták az elemzők. Ausztriában a legfrissebb adatok alapján már több mint 300 ezer munkanélkülit tartanak nyilván. Ezért talán az ő szempontjukból érthető a döntés, mindez azonban nem vigasztalja sem a burgenlandi gazdákat, sem pedig azokat a magyar munkásokat, akik szeretnének Ausztriában munkát vállalni. Az osztrák mezőgazdaság – elsősorban Burgenlandban –, ugyanis krónikus munkaerőhiánnyal küzd. A határ közelében élő gazdák, szőlőtermelők csak az ingázó idénymunkás magyarokkal tudják fenntartani gazdaságukat.
– Ruszton szinte kivétel nélkül minden szőlősgazda foglalkoztat mezőgazdasági idénymunkásokat – magyarázza Robert Wenzel szőlősgazda, az egyik leghíresebb osztrák borász. – Ki többet, ki kevesebbet. Furcsa helyzet alakult ki nálunk, miközben mindenki a munkanélküliségről beszél, a mezőgazdaságba mégsem igyekeznek. Ezért van szükség a magyarokra, akik szorgalmasan dolgoznak. Az már más kérdés, hogy az idénymunkások papírjait is csak sok utánjárással lehet elintézni, és olyan magasak a közterhek, hogy alig éri meg a foglalkoztatásuk. Az éppen aktuális munkáktól függ, hogy ki mennyi embernek tud munkát adni. Nekünk szükségük van rájuk, de ez fordítva is igaz. Mégsem könnyítenek a helyzeten.
Robert Wenzel olyan osztrák borász, aki nagyon szurkol Magyarországnak, a soproni borászoknak, hiszen őseit számos szál kötötte Sopronhoz, ő maga is tisztán beszéli nyelvünket. Véleménye szerint egymásra vagyunk utalva, s csak egymás segítségével juthatunk még

előbbre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Ferenc: a valódi tét a jövő nyugalma

Juhász Ferenc honvédelmi minisztert látta vendégül tegnap délutáni kampányzáróján Győrött a Magyar… Tovább olvasom