Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bűnmegelőzési tanács: a befogadott külföldiek nem jelentenek kriminális veszélyt

A helyi lakosság szubjektív biztonságérzete sem romlott - mondta Garamvölgyi László.
A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szerint a befogadóállomásokon és a közösségi szállásokon elhelyezett külföldiek semmilyen kriminális veszélyt nem jelentenek, sőt a helyi lakosság szubjektív biztonságérzete sem romlott - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója.

Garamvölgyi László közölte, a tanács azt követően jutott erre a következtetésre, hogy áttekintette a menekültügyi és migrációs helyzetet, illetve azokat az integrációs modellprogramokat, amelyeket a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala (BÁH) tavaly indított. Hozzátette: a bűnmegelőzési tanács prevenciós stratégiájában kiemelt helyen szerepel az illegális migráció visszaszorítására tett hatósági intézkedések szakmai támogatása, annál is inkább, mert ez egy speciális bűnmegelőzési terület, ráadásul több kommunikációs célcsoporttal.

A tanács ugyanakkor azt is megállapította, hogy a menekültekkel kapcsolatban eleinte számos hamis információ látott napvilágot, különösen az interneten, a közösségi médiában. A kommunikációs igazgató szerint mostanra már a helyi lakosok inkább a saját tapasztalataiknak hisznek, mint néhány rosszindulatú bejegyzésnek, vagy a külföldiek viselkedésével, egészségi állapotával, sajátos kultúrájával kapcsolatos álhíreknek.

Garamvölgyi László kitért arra, hogy hasonló idegenkedés a nyugati világban is megjelent, annak ellenére, hogy több európai állam korábban gyarmattartó volt, így az ottani lakosság akár már évszázadok óta ismerheti az idegen kultúrákat, megszokhatta a külföldiek jelenlétét. Hozzátette: a 20. század végén egyébként is megfigyelhető egy spontán, "újkori népvándorlás" a világban, amit tetézett a szocialista blokk összeomlása, továbbá Magyarországot sem kerülte el a 2011-es "arab tavasz" következtében megindult migráció.

Jelezte, a bűnmegelőzési tanács ezzel kapcsolatban két fontos területre koncentrál. Erőteljes kommunikációval meg kell ismertetni a lakossággal az idegen kultúrák lényegét, további cél a tévhitek eloszlatása, a hamis információk cáfolása, illetve a BÁH integrációs programjainak elősegítése. Fontos, hogy megelőzzék az esetleges bűncselekményeket a konfliktusok mediatív kezelésével.

Garamvölgyi László közölte azt is: a tanács még idén reprezentatív közvélemény-kutatást kezdeményez, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg az állampolgárok véleményét, majd az így összegyűjtött javaslatokat beépítik a nemzeti bűnmegelőzési stratégiába.

Kitért arra is, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács azt tapasztalja, hogy mostanság sokkal toleránsabbak az állampolgárok a külföldiekkel szemben, ami annak is köszönhető, hogy az érintett településeken, Debrecenben, Bicskén, Vámosszabadin, Balassagyarmaton, illetve Nagyfán a külföldiek jelenléte nem okozta a közbiztonság romlását, továbbá a külföldiek igyekeznek beilleszkedni.

Példaként említette Győrság községben egy négyfős afgán család integrációját. A szülők magyar nyelvoktatásban vesznek részt, amelyet az önkormányzat a győri Audi Akadémia bevonásával old meg és amely lehetővé teszi az integrációs programban betervezett szakképzést is. A családfő 2012 novemberében sikeres targoncagépkezelő vizsgát tett, ezen kívül CNC-esztergályosnak tanul, munkaerőpiaci elhelyezkedését az Audi cég egyik beszállítója segíti augusztustól. A család harmadik gyermeke szeptemberre várható.

Hasonló program indult a Fejér megyei Csóron, ahol szintén egy négyfős családot segítenek: a férj targoncavezetői, a feleség pedig bolti eladói képzésre fog járni szeptembertől. A gyermekek iskolába és óvodába járnak Csóron - ismertette a kommunikációs igazgató.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot 2011 áprilisában hozta létre a kormány. A feladata a magas szintű közbiztonság megteremtésére és fenntartására, a bűnözés visszaszorítására, a bűnözést kiváltó jelenségek, a bűnalkalmak és a bűnelkövetők ellen történő következetes fellépés érdekében tett intézkedések erősítése, továbbá a bűnmegelőzés új modelljének hatékony működtetése, valamint a bűnmegelőzés érdekében szükséges cselekvési tervek kidolgozásának és végrehajtásának koordinálása.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2013. augusztus 26. 21:35
  „7. lezlih 2013.08.25. 21:46
  Ha te megmondod akkor én is!”
 • 7. lezlih 2013. augusztus 25. 21:46
  „pancser,
  jó pénzért én is beszállok, mennyit kapsz?”
 • 6. pancser 2013. augusztus 25. 21:06
  „5. háté 2013.08.25. 13:19
  Azért én inkább nekik hiszek mint neked!”
 • 5. háté 2013. augusztus 25. 13:19
  „Bűnmegelőzési tanács: a befogadott külföldiek nem jelentenek kriminális veszélyt
  A helyi lakosság szubjektív biztonságérzete sem romlott
  -- megy a hülyítés 100-fokon!
  - különben igazuk van: Pesten jobban lehet tudni mi van vidéken a táborokban, mint helyben.- csak ránéznek a számítógépre és tudják a tutit.”
 • 4. blaze 2013. augusztus 25. 12:46
  „Na akkor tessék leírni mit kapott támogatásként az említett afgán család a semmiért és mit kap egy átlagos magyar család a befizetett adójáért!”
 • 3. lezlih 2013. augusztus 25. 11:21
  „Kérek mindenkit, hogy ne dőljön be a bevándorlókról szóló, kormány által propagált hurrájelentést tartalmazó cikkeknek!”
 • 2. lezlih 2013. augusztus 25. 10:12
  „Jó lenne ha igaz lenne, de nem az. Sajnos az országos sajtó is evvel van tele.”
 • 1. vienna 2013. augusztus 25. 09:44
  „Érdekes, hogy az ott lakók, akár itthon, akár nyugaton nem azt tapasztalják, amit ezek a tekintélyes "szakértők" itt több millió forintért oly nagyon bizonygatnak.
  Svédországban sem a helyiek verték szét a belvárosokat és erőszakolják a lányokat, hanem az eltérő kultúrájúak.
  Valamiért ránk akarják erőltetni azokat az embereket is, akikkel nem lehetséges együtt élni.
  Néha meg kell jelenni egy ilyen cikknek, nehogy megint "balhé" legyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál

A szeptember 2-ig tartó programsorozat idén új helyszíneken is várja a közönséget. Tovább olvasom