Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Bulgária is megelőzheti Magyarországot

Igen súlyosnak látja a magyar államháztartás helyzetét Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa. Hazánk legkorábban 2012-ben csatlakozhat az eurózónához – ebben megegyezik a Reuters és az osztrák BA-CA múlt csütörtökön közreadott elemzése is. Előfordulhat, hogy Bulgária is megelőzi Magyarországot.
Fotó: MTI/AP/Claudia Gazzini
A magyar államháztartás hiányát igen súlyosnak látja Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa is, aki a Linzben tartott eurókonferencián arról is szólt, hogy a költségvetési konszolidálását várja az új magyar kormánytól. A deficithelyzet tovább súlyosbodik, ha nem hoznak semmilyen komoly intézkedést az államháztartás rendbetételére – mondta –, de megjegyezte, hogy a magyar hatóságok tudatában vannak a helyzet komolyságának, és reményei szerint képesek lesznek olyan stratégiát vázolni középtávra, amely hitelt érdemlő és hatékony. „Várom, hogy az új kormány meghatározza hivatalos programját" – tette hozzá Almunia. A kormánytól függ az államháztartási hiány csökkentése a GDP 3 százaléka alá 2008-tól – mondta az európai biztos.

Euró 2012-ben?

A Reuters által május 8. és 10. között 40 elemző körében elvégzett felmérés szerint az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 ország közül a három legnagyobb, Csehország, Magyarország és Lengyelország van a legtávolabb a közös pénz bevezetésétől. Csehország a terveknek megfelelően 2010-ben, az ugyancsak a 2010-es csatlakozást megcélzó Magyarország 2012-ben lehet az euróövezet tagja, s ugyanezt a dátumot valószínűsítik az elemzők Lengyelország esetében is, ahol egyelőre még nincs céldátum.

Hárman lemaradnak

Az elemzők arra számítanak, hogy Szlovénia 2007. január 1-jén az euróövezet tizenharmadik tagja lesz. Litvánia és Észtország számára a magas infláció miatt 2008-as csatlakozást valószínűsítenek a korábban várt 2007 helyett. Ugyanez vonatkozik Lettországra is, ahol az elemzők szerint 2009-ben válik hivatalos fizetőeszközzé az euró. Málta és Ciprus a terveknek megfelelően 2008-ban csatlakozik az euróövezethez, Szlovákia számára a 2009 reálisnak tűnik az elemzők szerint. Szlovákiában és Csehországban a küszöbön álló, júniusban tartandó parlamenti választások befolyásolhatják az euró bevezetésének menetét, Lengyelország esetében némely elemző úgy véli, hogy az új kormány lassíthatja a reformokat.

Nálunk növekedett a hiány

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a többiekkel ellentétben a cseheknek, lengyeleknek és magyaroknak még rögzíteniük kell valutáikat az ERM-II rendszerében, majd legalább két évet kell eltölteniük ott. Magyarországgal kapcsolatban a tetemes államháztartási hiányt emelik ki a szakértők, megállapítván: tavaly Magyarország és Málta kivételével valamennyi új tagország az EU által megkövetelt szint, a GDP 3 százaléka alá szorította az államháztartás hiányát, miközben Magyarországon 6,1 százalékra nőtt a deficit a 2004. évi 5,4 százalékról. A kölni Oppenheim Research elemzője úgy véli, hogy Magyarországon ebben az évtizedben már nem sikerül 3 százalék alá vinni a hiányt.

Az Európai Unióhoz várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgáriában már 2010-ben bevezethetik az eurót – ez már az osztrák Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) becslése. Ezzel a balkáni ország megelőzné Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot. A múlt csütörtökön közzétett elemzés szerint Románia és Horvátország is már 2012-ben csatlakozhat az euróövezethez.

A BA-CA elemzőinek nincs kétségük afelől, hogy Szlovéniában az euró 2007. január 1-jén hivatalos fizetőeszközzé válik, Litvánia csatlakozási kilátásai azonban az infláció miatt szerintük is bizonytalanok. Ugyanakkor Csehország, Magyarország és Lengyelország ebben az évtizedben már nem fogja bevezetni az eurót – véli a BA-CA vezető közgazdásza. Marianne Krager úgy látja, 2012 a lehetséges csatlakozási dátum Magyarországon és Lengyelországban, Csehországban pedig egy évvel korábban várható az euró bevezetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a Szigetközben

Kétmilliárd forintra pályázhatnak idén a Duna és a Tisza menti kerékpárút kiépítésére az… Tovább olvasom