Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Bújják a könyveket a csapatok

Már ismerkednek a kérdésekkel a diákok, akik kedden a Kisalföldben felfedezték „Olvasni jó!” vetélkedőnket.
A megye soktucatnyi iskolájában alakultak meg az öttagú, 5–8. évfolyamos csapatok a Kisalföld és Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár közös játékéra. Az első tíz kérdésre – melyek többek között a történelem, a helytörténet, a földrajz és a néprajz világába – kalauzolnak, a könyvekben rejtőzik a válasz... A soproni Deák Téri Általános Iskolában a hetedik osztályosok már csapatot is alakítottak. Szerintük első ránézésre érdekesek a feladatok, de tudják, hogy sok munkára és olvasásra lesz szükségük.

– Számomra mindig szívmelengető látni, ahogy együtt, csapatmunkában dolgoznak a diákok – meséli Fegyveres Lászlóné, a győri Gárdonyi-iskola magyartanára. – Ez nemcsak magabiztosságot ad nekik, hanem jó időtöltést is jelent – néz végig büszkén az egyik kis társaságon a tanárnő, miközben a könyvtáros segít összeválogatni a szakirodalmat. A témák nem teljesen ismeretlenek számukra, hiszen a történelemórákon gyakran szóba kerülnek az iskolában a helyi történetek, például a szigetközi mondavilág.

– A témák nagyon szerteágazóak, ami elsőre egy kicsit meg is ijesztette a gyerekeket, de amikor látták, hogy meg van adva a segítséget jelentő könyvek címe, és persze van, aki segít eligazodni is köztük, örömmel vetették magukat bele a munkába – mondta a tanárnő, aki az órákon is kreativitásra neveli tanítványait. – Gyakran tartanak könyvismertetést, ilyenkor arra kérem őket, „húzzák el a mézesmadzagot" a többiek orra előtt egy-egy „ínycsiklandó" részlettel, érdekes felvezetéssel. Egymástól könnyebben kedvet kapnak az olvasáshoz, mintha egy felnőtt ajánlaná nekik.

T. Horváth József, a soproni Deák Téri Általános Iskola hetedikeseinek  felkészítő tanára azt mondja, azért jó az „Olvasni jó!" verseny, mert a diákok olyan könyveket is a kezükbe vesznek, amelyeket talán el sem olvasnának. – Természetesen a feladatok segítik az értő olvasás fejlesztését is, hiszen sok esetben egy adott szövegrészletre kérdeznek rá – teszi hozzá az irodalomtanár. – A pedagógusnak a szervezésben van fontos feladata és abban is, hogy minden feltételt megteremtsen a nyugodt munkavégzéshez. Azt gondolom, a feladatsorok annyira nem nehezek, hogy egy felső tagozatos ne tudná kitölteni. Persze ehhez az is kell, hogy szánjon rá időt és energiát.

Csak az eredeti érvényes
A Kisalföld keddi számában megjelent az első feladatsor. Többek kérésére közöljük, hogy csak eredeti, tehát a Kisalföldből kivágott feladatsort (és jelentkezési szelvényt) fogadunk el. Dolgozni persze lehet fénymásoltra is, de akkor a végén le kell tisztázni az eredetire. Továbbra is érvényes szabály, hogy a * jellel jelölt kérdésekre külön lapon kell válaszolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első pályázat

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom