Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Budapesti Vonósok: koncertsorozat az Akadémián

Koncertsorozatot kezd vasárnap a Budapesti Vonósok kamarazenekar a Magyar Tudományos Akadémia épületében Ismert és rejtőzködő zenei gyöngyszemek - In memoriam Luka Sorkocevic címmel a magyarországi horvát nagykövetséggel együttműködésben.
Ligetiné Beke Ágnes, az együttes hegedűse és egyben szervezője az MTI-nek elmondta: október és március között négy koncerten játsszák el Luka Sorkocevic (1734-1789) dubrovniki zeneszerző mind a nyolc szimfóniáját, emellett Bach, Mozart, Schubert és Wolf egy-egy műve is felcsendül olyan szólisták közreműködésével, mint Fejérvári Zoltán zongora-, Baráti Kristóf hegedű-, Drahos Béla fuvola-, Vigh Andrea hárfa- és Meláth Andrea énekművész. Luka Sorkocevic raguzai patrícius család sarja, első tanára Giuseppe Valentini olasz zeneszerző, a raguzai Dóm karnagya volt.

Később Rómában tanult tovább, majd a Raguzai Köztársaság bécsi nagykövete volt. Ott ismerkedett meg olyan zeneszerzőkkel, mint Gluck, Haydn és Metastasio. Nyolc szimfóniát és számos kamaraművet hagyott hátra. Műveit 1954-ben fedezték fel a dubrovniki Ferences kolostorban. Sorkocevic az európai preklasszika egyik legjelesebb komponistája, zenéje friss, eleven, könnyed, a mediterráneum világát idézi. A Budapesti Vonósok kamarazenekar 1977-ben alakult a budapesti Zeneakadémia végzős hallgatóiból.

Azóta az együttes a világ élvonalába került, rendszeresen koncertezik külföldön. 2001-ben a zenekar megkapta a Bartók-Pásztori díjat, a legrangosabb szakmai elismerést, 2008-ban pedig az Artisjus-díj kitüntetettje lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autópálya lehajtót épít a fejlesztő a Tóparkhoz

A Tópark fővállalkozója; a Bia Zrt. a területet az M1 autópályával összekapcsoló első, közvetlen le-… Tovább olvasom