Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Budapesti az első lombikorrszarvú

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, az állatkert széles szájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges megtermékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött. A közönség számára egyelőre nem látható, amíg meg nem erősödik egy kicsit.
A kis állat megszületésével végre siker koronázta az állatkerti szakemberek 2001-ben megkezdett munkáját – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert szerdán.

16 hónap után

Lulun még 2005. szeptember 8-án hajtottak végre mesterséges megtermékenyítést, a most született kicsi tehát ekkor fogant. A 16 hónapon és 15 napon át tartó vemhesség során folyamatosan nyomon követték Lulu magzatának fejlődését. A rendszeresen vett bélsár- és vérminták hormonszintvizsgálatát a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem laboratóriumában végezték, később ultrahangos, valamint a többdimenziós képet adó GE ultrahang-berendezéssel követték nyomon a magzat fejlődését.
Mivel az orrszarvúak vemhességi ideje 16–18 hónap, január elejétől kezdve lehetett számítani a kicsi világra jövetelére. Ezért december közepétől az állatkerti munkatársak éjjel-nappal ügyeletet tartottak, és monitoron figyelték Lulut.

Egyedülálló a világon

A közelgő ellés jelei először kedden reggel mutatkoztak. Végül Magyarország első, egészségesen világra jött orrszarvúbébije 2007. január 23-án 17.55 perckor látta meg a napvilágot. Az újszülött nőstény, és súlya 58 kg.
Az ellés után Lulu először idegesen védte a kölykét, a kicsi pedig aktívnak és vitálisnak tűnt, egy óra múltán már lábra is állt, de Lulu nem engedte szopni, noha van teje. Az ilyesmi nem ritka az anyaságban még járatlan, tapasztalatlan patásoknál. Mivel nyolc és fél óra elteltével az újszülött erőnléte létkérdéssé vált, a szakemberek megetették egy létfontosságú ellenanyagokat tartalmazó készítménnyel. Az így felerősített kicsit újra az anyja gondjaira próbálták bízni, de Lulu agresszívan viselkedett, így ez nem sikerült. Ezért az állatkert munkatársai most mesterséges neveléssel kívánnak gondoskodni az újszülöttről.
Lulu mesterséges megtermékenyítését egyébként egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. Az eljárásra azért volt szükség, mert a budapesti állatkertben élő két orrszarvú, Easy Boy és Lulu nem mutatott egymás iránt kellő szexuális érdeklődést. A két állat 1983-ban fiatalon került a magyar főváros állatkertjébe, és kettőjük között inkább baráti, testvéri kapcsolat alakult ki. A mesterséges megtermékenyítéshez használt ondót Easy Boytól vették le, így ő a kicsi apja.

Két-három hónap

Lulu egyébként 1980-ban született a dél-afrikai Natalban, Easy Boy pedig az angliai Longleat Szafariparkban látta meg a napvilágot 1979. július 28-án.
Az állatkert most nagy súlyt helyez az orrszarvúak nyugalmára, ezért Lulu kicsinyét így csak akkor láthatja majd a nagyközönség, amikor a bemutatás már nem jelent veszélyt a borjú egészségére. Az időpont részben a kicsi fejlődésétől, részben az időjárás alakulásától függ, így előreláthatólag két-három hónap múlva lesz mód arra, hogy az érdeklődő közönség találkozhasson az orrszarvúbébivel. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel küzd a téli depresszió ellen?

Tovább olvasom