Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Budapesten rendezik a 25. Európai Írókongresszust

Budapesten ünnepli alapításának 25. évfordulóját az Európai Írókongresszus (EWC), amely az európai irodalom helyzetét tekinti át csütörtökön kezdődő jubileumi konferenciáján.
A négynapos fórum hivatalos megnyitóján, pénteken az V. kerületi Károlyi Étterem és Kávéházban beszédet mond Jochen Kelter, az EWC elnöke, Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere és a Magyar PEN Club elnöke, Schiffer János főpolgármester-helyettes, Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke és Anton C. Hilscher, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (FEP) elnöke.

"Az irodalom helyzete: ma és holnap Európában" címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartandó tanácskozás keretében pénteken szimpóziumot rendeznek "Az író a digitalizálás korában", illetve "Ki vagyunk téve a piac kényének-kedvének" témakörében.

Aznap 12 magyar író fordításain keresztül mutatják be a külföldi résztvevőknek a kortárs magyar irodalmat.

Szombaton "Olvasásszociológia: mi lennénk a polgári társadalom alapjai?", valamint "Kihívások az európai kulturális politikában" címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést.

A rendezvényen magyar részről többek között Szabó Magda író, Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész professzor tart korreferátumot, az egyik sorozat levezető elnöke Kalász Márton lesz.

A külföldi résztvevők között jelen lesznek az EWC alapítói, az elnök és a két alelnök: Jochen Kelter svájci költő, Maureen Duffy angol regény- és színműíró, a brit Jogvédő Társaság tiszteletbeli elnöke, illetve Hans-Peter Bleuel író-történész.

A 28 ország 51 írószervezetét tömörítő Európai írókongresszus közvetve mintegy 50 ezer alkotót képvisel.

Az 1977-ben Nyugat-Berlinben megalakult kört a kelet-nyugati párbeszéd előmozdítása jegyében írók alapították; céljuk az írók és műfordítók szólás- és alkotói szabadságának, szellemi- és anyagi érdekeinek védelme, továbbá a kulturális- és szakmai cserekapcsolatok révén az alkotók társadalmi és jogi helyzetének megszilárdítása.

A jubileumi konferenciát a József Attila Körrel és a Magyar Írószövetséggel együttműködve, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védnökségével és támogatásával rendezi meg az Európai Írókongresszus.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss házasoknak

Könnyen elkészíthető, kedves meglepetés friss házasoknak: vékony, virágkötő-drótból formázzunk szív… Tovább olvasom