Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Budapest Pride: bírósághoz fordulhatnak a listázott résztvevők

Több olyan ember nevét és fényképét tette közzé egy internetes oldal, akik várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati felvonulásán.
Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint bíróságon kérhetnek jogorvoslatot azok a személyek, akiknek a nevét és fényképét egy internetes oldalon - a hozzájárulásuk nélkül - ismeretlenek közzétették azért, mert várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati budapesti felvonulásán.

Péterfalvi Attila csütörtökön az MTI-nek azt mondta, az érintettek személyiségi jogaik megsértése miatt fordulhatnak a bírósághoz, például a fényképükhöz fűzött megjegyzések, jelzők miatt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke utalt arra, hogy az eddigi bírói gyakorlat következetes abban, hogy jogsértőnek találja a - korlátozott nyilvánosságnak számító - közösségi portálokról "más céllal" levett fényképek felhasználását. Jelezte: a Fővárosi Ítélőtábla már több hasonló ügyet is tárgyalt.

Jelezte ugyanakkor, ha az internetes oldal például egy amerikai szerverről fut, akkor nagyon nehéz a jogérvényesítés, mert, mint mondta, az Egyesült Államokban a véleményszabadság szinte korlátozhatatlan jog.

Kitért arra is, a Médiahatóság kompetenciája, hogy adott esetben, például uszítás esetén letiltasson egy internetes oldalt.

Az adatvédelmi biztos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, ha valaki részt vesz egy - a szombati felvonuláshoz hasonló - rendezvényen, az nyilvános közszereplésnek minősül, így arról "korrekt tájékoztatással" lehet tudósítani, illetve képeket megjelentetni.

Péterfalvi Attila arra is kitért, ha valaki önként kéri, hogy vegyék fel a listára, azaz nyilvántartásba, az "rendben van", bár miután különleges adatról - szexuális irányultságról - van szó, ezért ahhoz írásbeli hozzájárulásra lenne szükség.

Az MTI azért kereste meg az adatvédelmi hatóság elnökét, mert egy internetes oldalon ismeretlenek közzétették azoknak a nevét, illetve fényképét, akik szerintük várhatóan részt vesznek a Budapest Pride szombati rendezvényén. Az oldal elindítása után nem sokkal ugyanakkor többen is kérték, az ő nevüket és fényképüket is jelentessék meg.

A szombati felvonulás szervezőinek internetes oldalán az áll: a Budapest Pride egy feminista és anti-rasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer szervezet.

A NAIH elnöke - más témában - az Elmű vélt listázásával kapcsoltban az MTI-nek azt mondta, a hatóság vizsgálatot fog folytatni az ügyben, ám egyelőre nem kapták meg a megkeresést.

Az ügy előzménye, hogy szerdán Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, az adatvédelmi hatósághoz fordul, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

A párt rezsicsökkentésért felelős képviselője azt mondta: a cégnél - amely korábban "a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe" a rezsicsökkentésnek - egy belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben. Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába - tette hozzá.

Péterfalvi Attila erre utalva azt mondta, ha valaki egy önkormányzat képviselője, az közérdekű adat, ám ennek a kezelése már "vizsgálati kérdés".

Olvasóink írták

  • 2. Demalgon 2013. július 04. 14:47
    „Én úgy vagyok a melegekkel, hogy nem szeretem őket. Nekem a klasszikus értelemben vett nemiség az, ami elfogadható. Ennek ellenére, ha valaki más, nem fogom se megtaposni, se megfeszíteni, se felnégyelni, se kivéreztetni, ahogy például a jobbik tenné, kik lassan kezdenek hasonlítani a nyilasok és a nácik zabigyerekére. Attól, hogy esetleg a beállítottsága a társadalom szerint deviáns (köztudott, hogy a társadalom maga az emberek csoportjára kártékony, mert valláson keresztül úgy lehet manipulálni egy csoportot, hogy azt is megkövezik csak a vérszagért, aki soha nem tett semmit életében), attól még ember és élőlény. Vonuljanak olyan helyen, ahol senkivel nem konfrontálódnak és nincs belőle probléma.

    De egy kérdést azért feltennék. Sokan vannak, akik álszenteskednek ezen a téren. Vajon az otthoni színfalak mögött, hányan vannak, akik hármasban, négyesben, párcserében, swinger klubban, gruppenben, félig leszbosziban, stb nyomják az ipart akár házasságon, párkapcsolaton belül, akár házasként, de például a két nő közül egyik sem az ürge felesége? Hányan vannak, akik nagyban rikoltoznak, és valójában házasságszédelgők, kéjsóvárok, stb.? Nekem a tiltakozásom a melegekkel szemben 50 méter távolság minimum. Nem kiabálás, nem ordibálás, csak 50 méter távolság. De ha kérdez válaszolok, mert ember.”
  • 1. pozdorja 2013. július 04. 12:29
    „Szóval az, hogy kiállnak oda és "büszkén" rázzák a <moderálva>üket az rendben van, de ahhoz már nem elég a büszkeség, hogy az interneten is vállalják ezt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt a 42-es főúton - feloldották az útzárat

Egy ember meghalt, kettő súlyosan megsérült a 42-es számú főúton, ahol két személygépkocsi ütközött… Tovább olvasom