Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Budapest Pride - az EP alelnöke is mondott beszédet

Ulrike Lunacek azt mondta, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjai az európai, így a magyar társadalomnak is fontos szereplői.

19:15 - Ulrike Lunacek, aki az EP LMBTQ munkacsoportjának társelnöke is, a Városligetben elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos tagja az Európai Uniónak, amelynek alapértékét jelentik az emberi jogok. Az emberi jogok pedig, szexuális orientációtól függetlenül, mindenkit megilletnek Európában - hangsúlyozta a politikus.

Úgy vélekedett: rendkívül fontos, hogy egyre több LMBTQ-ember felvállalja identitását, mert a félelem rossz tanácsadó. Egyben kifejezte reményét, hogy Magyarországon is egyre csökken azok aránya, akik nem fogadják el eltérő szexuális identitású embertársaikat. Ennek elősegítésében rendkívül nagy munkát végeznek el a civil szervezetek; olyan munkát, amelyet valójában a kormányoknak kellene elvégezniük.

Végül azt üzente a Pride résztvevőinek, hogy "ti is Európa részei vagytok!"

Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért nevű szervezet elnöke beszédében kijelentette, hogy Magyarországon az állami politika szintjére emelkedett a homofóbia. Ezt jól jelzik szerinte az egyes politikusok megnyilvánulásai, és az is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök eddig nem szólalt meg a melegek ügyében, nem határolódott el a szélsőséges kijelentésektől.

Szvetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista arról beszélt: ugyan tudja, hogy Magyarországon sem megfelelő az LMBTQ-közösség helyzete, ám Oroszországban riasztó. Mindennapos az emberi jogok megsértése a hatóságok részéről, a jogtalan letartóztatások és bántalmazások.

Felidézte, hogy az orosz törvényhozás egy éve fogadta el azt a törvényt, amely büntethetővé teszi a homoszexuális propagandát. Ennek szerinte az a célja, hogy láthatatlanná tegye az LMBTQ-embereket. Ebben a helyzetben állandó küzdelmet folytatnak a fennmaradásért az emberi jogi szervezetek, ám nem adják fel a harcot - szögezte le.

A Pride-felvonulás délután indult az Alkotmány utcából. Az MTI tudósítói azt tapasztalták, hogy a vonuló tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út között megtöltötte a Nagymező utcát. A rendezvény honlapján a szervezők azt írták, a felvonuláson több mint tízezren vettek részt.

Az Oktogonon a résztvevők elengedték a náluk lévő lufikat.

A rendezvényen politikusok is megjelentek, az MTI tudósítói látták a felvonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Juhász Pétert, az Együtt-PM szövetség társelnökét és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét.

A felvonulást a rendőrség a tudósítók beszámolója szerint fokozottan biztosította, a Városliget környékén is jelentős volt a rendőri készültség. Sok rendőr állt az Andrássy út és a Bajza utca sarkán lévő orosz nagykövetség épületénél, amelyet szinte teljesen körbevettek a rendőrök.

A Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, mintegy 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant, de a rendőrök az MTI tudósítóinak beszámolója szerint könnygázt is bevetve pillanatok alatt visszaszorították őket, és visszaállították a kordont. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a történtek során egy rendőr a fején könnyebben megsérült, őt kórházba szállították. A rendőrség közlése szerint emiatt egy embert előállítottak.

A felvonulás szervezői este megafonokból arról a tájékoztatták a résztvevőket, hogy ugyanazon az útvonalon távozhatnak, amelyen érkeztek. A kisföldalattira a Bajza utcánál szállhattak fel, rendőri biztosítás mellett.

A Budapest Pride keretében rendezett piknik este koncertekkel zárul.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap", amivel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ-emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra. Olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat - hangsúlyozták. Az LMBTQ-közösség törekvéseit több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról.

Budapest Pride 2014 és ellentüntetés

19:05 - Két embert előállítottak, 29 embert igazoltattak a rendőrök a Budapest Pride rendezvényéhez kapcsolódóan - tájékoztatta az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton kora este az MTI-t.

A rendőrség az előállítottakról egyelőre további részleteket nem közölt.

Az MTI tudósítói arról számoltak be, hogy a Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, mintegy 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant, de a rendőrök pillanatok alatt visszaszorították őket, és visszaállították a kordont.

Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a történtek során egy rendőr a fején könnyebben megsérült, őt kórházba szállították. A rendőrség közlése szerint a két előállított ember egyikét ezzel az esettel összefüggésben fogták el a rendőrök. 

A rendezvényt a rendőrség a tudósítók beszámolója szerint fokozottan biztosítja, a Városliget környékén is jelentős a rendőri készültség.


18:30 - Megérkezett a Budapest Pride menet eleje szombaton kora este a Városligetbe, ahol a rendezvény zárásaként beszédeket tartanak majd.

Az Alkotmány utcából indult felvonulást nagy erőkkel biztosította a rendőrség, a környező utcákat lezárták.

Az MTI tudósítói azt tapasztalták, hogy a vonuló tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út között megtöltötte a Nagymező utcát. A Nagymező utcában többen a házak ablakaiban állva táncoltak együtt a résztvevőkkel.

A Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, mintegy 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant, de a rendőrök az MTI tudósítóinak beszámolója szerint pillanatok alatt visszaszorították őket, és visszaállították a kordont.

Budapest Pride 2014 és ellentüntetés17:00 - Elindult a 19. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség hagyományos fesztiválja keretében szervezett felvonulás szombaton délután az Alkotmány utcából. Mivel több helyen is megpróbáltak ellentüntetők bejutni a rendezvényre annak kezdetekor, a rendőrök több környező utcát lezártak az V. kerületben, és megerősítették jelenlétüket.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett menet a tervek szerint az Andrássy úton keresztül a Városligetbe tart, ahol a meghívott szónokok felszólalnak.
   
A tömeg az Alkotmány utcának a Vadász utca és a Honvéd utca közötti részét töltötte meg az induláskor. A menettel három, lufikkal feldíszített kamion megy végig az útvonalon. A résztvevők szivárványos zászlókat lobogtattak és napernyőket tartottak, sokan még a mentőautókra is szivárványos luficsokrokat aggattak. 
   
Az MTI tudósítói MSZP-jelvényt és Együtt-zászlót is láttak a tömegben. A helyszínen látták Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt és Fodor Gábort, a Magyar Liberális Párt elnökét. 
   
A résztvevők azoknak az országoknak a zászlóit is lengették, amelyek budapesti nagykövetségei támogatásukról biztosították a rendezvényt. Az MTI tudósítói amerikai résztvevőket is láttak a rendezvényen, valamint családokat, idősebbeket, fiatalokat egyaránt láttak a tömegben. 
   
Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője a felvonulás előtt tartott beszédében azt mondta, egyenlő jogokat követelnek most és minden nap.
   
Úgy fogalmazott: nem hagyják, hogy a politikusok személyes preferenciái határozzák meg, mi számít családnak.
   
"Olyan országban szeretnénk élni, ahol a gyűlöletkeltő politizálást felváltja a partnerség és az együttműködés" - hangsúlyozta Milanovich Dominika.
   
A menet indulása előtt, az Alkotmány utca és a Kossuth Lajos tér találkozásánál, "A család nevében" facebook-csoport által szervezett tüntetés résztvevői közül mintegy ötvenen, Orosz Mihály Zoltán (független) érpataki polgármester vezetésével átvonultak Honvéd és a Kálmán Imre utca sarkához, a Pride-felvonulás egyik bejáratához. Szidalmazták a felvonulásra érkezőket, többször azt skandálták, "mocskos buzik", erre válaszul többen azt kiabálták, hogy "mocskos nácik". 
 
A helyszínre a kiabálásokat követően néhány perccel több rendőrautót vezényeltek.
 
Az érpataki polgármester a szervezőkkel tárgyalt, azt mondta, hogy politikai szabadságjoga bejutni a felvonulásra. A csoportot végül nem engedték be a lezárt területre, sőt a rendőrök az egész bejáratot lezárták.
 
A kordonon kívül, szintén a Kálmán Imre utcánál egy fekete ruhát viselő csoport, több tucat ember szintén szidalmazta a Pride-felvonulásra érkezőket, és petárdákat robbantottak. Többen közülük kapucnit húztak a fejükre.
 
A Hold utca és a Kálmán Imre utca kereszteződését a rendőrség körbezárta, és az ott tartózkodó mintegy 40-50 fekete ruhás tiltakozót elkezdték igazoltatni. 
 
A vonulás kezdete előtt Novák Előd, a Jobbik alelnöke és segítője egy "A ház nem kér a deviáns propagandából" feliratú molinót akasztott ki az országház egyik erkélyére. 
Budapest Pride 2014 és ellentüntetés
 
Az idei fesztivál jelmondata a "Budapest Pride 365: most és minden nap". A szervezek tájékoztatása szerint ezzel azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra, olyan társadalmi környezet szükséges, ahol az LMBTQ-emberek az év minden napján felvállalhatják szexuális orientációjukat.
 
Előzőleg több politikai párt, jogvédő és társadalmi szervezet biztosította támogatásáról az LMBTQ-közösség törekvéseit és többen jelezték, hogy képviseltetik magukat a felvonuláson. Üdvözölte a fesztivált a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Liberális Párt; utóbbiak azt is jelezték, hogy képviselői részt vesznek a felvonuláson. Közben 20 állam budapesti nagykövetsége közleményben tudatta, hogy támogatja a Budapest Pride-ot. Tizenhat uniós tagállam mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael és Norvégia képviselete. 
 
Az MSZP arra kérte a főváros rendőrkapitányát, hogy a rendőrség szavatolja a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát.
 
Ugyanakkor a Jobbik úgy nyilatkozott, hogy a többségi társadalommal szembeni provokációnak tartja a Budapest Pride-ot.
 
A Pride a felvonulás után piknikkel zárul a Városligetben. Ott a tervek szerint beszédet mond Ulrike Lunacek, az Európai Parlament LMBT Intergroupjának tagja, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform aktivistája, Svetlana Zakharova orosz LMBTQ-aktivista és Milanovich Dominika, a Budapest Pride sajtószóvivője.

Budapest Pride 2014 és ellentüntetés
   
15:50 - Szigorú biztonsági intézkedések mellett gyülekeztek a budapesti Alkotmány utcában szombat délután a Budapest Pride Fesztivál felvonulásának résztvevői. Közben az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán tüntet "A család nevében" facebook-csoport, a két rendezvényt a rendőrség kettős kordonnal választotta el - tapasztalták az MTI tudósítói.

A kordonokkal körbezárt Alkotmány utcában, a Budapest Pride felvonulás indulására több száz résztvevő várt délután három órakor, ők színes lufikkal díszített teherautók körül várakoztak.

Közben folyamatosan érkeztek az emberek a lezárt területre, ahova csak úgynevezett beengedő pontokon lehet bejutni. A pontokon a szervezők - rendőri jelenlét mellett - csak az ott lakókat és az újságírókat engedik be a vonulásra érkezőkön kívül.

A szervezők korábban azt mondták, az idei fesztivállal azt akarják üzenni, hogy az LMBTQ emberek egyenjogúságának ünnepe nem korlátozódhat egy napra.

Az MTI tudósítói a környéken jelentős rendőri jelenlétet tapasztaltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy családi ház a szabolcsi Tiszaeszláron

Leégett egy családi ház a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaeszláron szombat este, a tűzben két ember könnyebben megsérült. Tovább olvasom