Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Budapest Pride - Az Emmi és több párt is elítélte a bántalmazást

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is elítélte, hogy három férfit bántalmaztak ismeretlenek a szombati Budapest Pride után. A rendőrség adatgyűjtést végez annak megállapítására, hogy elkövettek-e közösség tagjai elleni erőszakot a sértettek ellen.

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) szombat délután azt közölte az MTI-vel, hogy három tagjukra támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően.

A SZEMA közleménye szerint a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni."

A sajtóhírek szerint Derdák Tibort, a sajókazai Dr. Ámbedkár Iskola igazgatóját, Orsós Jánost a Dzsaj Bhím közösség vezetőjét és egy harmadik társukat támadták meg. Derdák Tibor több helyen is arról nyilatkozott, hogy a támadást követően egyikük látleletet vetetett fel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tárca társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében az áll, megdöbbenéssel értesültek arról, hogy Derdák Tibort, Orsós Jánost és társukat szombaton a Budapest Pride felvonulás után ismeretlenek bántalmaztak.

Hangsúlyozzák, hogy minden olyan esetet mélységesen elítélnek, amikor egy demonstráció résztvevőit bántalmazzák, függetlenül attól, hogy a megmozdulással egyetértenek-e vagy sem. A közleményt azzal zárják: bíznak benne, hogy a rendőrség mindent megtesz a tettesek kézre kerítéséért.

Török Zsolt, a szocialisták szóvivője közleményében úgy fogalmazott: az MSZP szolidáris a bántalmazottakkal és mindazokkal, akiket a szélsőjobboldal rendszeresen rettegésben akar tartani. A politikus szerint szégyen, hogy ilyen megtörténhet, mint ahogyan szégyen az is, hogy Európa nagyvárosaiban 50-100 rendőr sem kell a szombatihoz hasonló rendezvény biztosítására, míg hazánkban dupla kordonnal és mintegy ezer rendőrrel kell távol tartani a békés polgároktól "a megvadult szélsőjobb homofób, fajgyűlölő, identitászavaros tagjait".

A szocialisták egyértelmű és határozott fellépést várnak el a kormánytól és annak szervezeteitől a szélsőséges és erőszakos csoportokkal, alakulatokkal szemben - áll a közleményben.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Niedermüller Péter pártja nevében szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította Derdák Tibort, Orsós Jánost és munkatársukat. szavai szerint határozottan elítélik ezt "a szégyenletes és gyalázatos esetet". A DK a leghatározottabban kiáll az újfasiszta bandák betiltása és szigorú megbüntetése mellett - jelentette ki.

Szabó Tímea, az Együtt-PM elnökségi tagja is arról írt, hogy szervezetük elítéli a szombati Budapest Pride utáni erőszakos bűncselekményt. A független képviselő emellett teljes körű vizsgálatot követelt a rendőri intézkedés elmaradásának jog- és szakszerűségéről.

Az eset alapos kivizsgálására szólított fel az Amnesty International is. A szervezet aggasztónak tartotta, hogy ez az esemény "sem múlt el homofób és rasszista támadás nélkül". Azt is aggasztónak nevezték, hogy a helyszínre viszonylag gyorsan odaérkező rendőrök a még a helyszín közelében tartózkodó elkövetőket a sértettek beszámolója szerint nem igazoltatták és nem kísérelték meg őket előállítani.

A rendőrség honlapján vasárnap délután közzétett közlemény szerint a BRFK adatgyűjtést folytat annak megállapítására, hogy szombat délután hat órát követően elkövettek-e közösség tagjai elleni erőszakot három, a Budapest Pride felvonulásról távozó férfi ellen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta: a három férfi egybehangzóan azt közölte a Szent István körúton a rendezvény biztosításában résztvevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt. A rendőrök a három közül az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt.

A támadókat - mivel azok a sértettek elmondása szerint már nem voltak a helyszínen - a rendőrök nem tudták igazoltatni, előállítani. A támadók egy későbbi időpontban történt azonosítását a megtámadott három férfi egyikének sajtóban megjelent közlésén kívül jelenleg semmilyen adat, információ nem támasztja alá - közölte a rendőrség.

A rendőrség - mivel a sértettek elhagyták a fővárost - már szombaton megkísérelte beszerezni a sajtóhírekben szereplő sérülésekről a látleletet. A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki - írják.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Pretorianus 2013. július 08. 21:25
  „25. kokolorbi 2013.07.08. 20:40
  :D”
 • 25. kokolorbi 2013. július 08. 20:40
  „24. Pretorianus 2013.07.08. 20:08
  Pancser volt a móvári ÁVO-sok vezetője???? Döbbenet!!! Ezt nem gondoltam volna róla, aki ennyire SZERETI embertársait. Nem találok szavakat.”
 • 24. Pretorianus 2013. július 08. 20:08
  „23. pancser 2013.07.08. 18:06
  Esetleg tényekkel alátámasztanád a mondókád? :) Mert ugye azt nem nehéz leírni, hogy te voltál a móvári ÁVO-sok vezetője.Na de bizonyítani... :) Vagy mint te, durcás infantilizmussal hajtogassam, biza, ő volt az! :)”
 • 23. pancser 2013. július 08. 18:06
  „20. Pretorianus 2013.07.08. 17:05
  Egy gárdista akar engem nevelni, na ne már! De meg is térhetsz sötét gárdista mivoltodat lehúzod ahol le lehet, Ismered az eltévedt bárányról szóló példabeszédet? Még lehet belőled is rendes ember csak akarnod kell!”
 • 22. Pretorianus 2013. július 08. 17:30
  „21. koppenhágó 2013.07.08. 17:13
  Hogy mennyire, azt megtudhatod, ha megnézed a témabeli összes hozzászólását.Ott a link, az használja,aki akarja. Aki meg nem,nem. Megdöbbentő, milyen is az igazi valója. Megéri elolvasni. Egy szélsőségesebbnél szélsőségesebb szélsőséges is csak pirulna. :)))”
 • 21. koppenhágó 2013. július 08. 17:13
  „20. Pretorianus 2013.07.08. 17:05
  szerintem aznap rossz gyógyszert kapott :D”
 • 20. Pretorianus 2013. július 08. 17:05
  „14. pancser 2013.07.08. 09:31
  Kérlek, mivel tudom, hogy gyorsan elfelejted, úgy egy hét után,mit is írtál, had emlékeztesselek demokrata, emberbaráti, szamaritánusi mivoltodra. Esetleg keresztényi szeretettel telítődött szívedre, magasztos elmédre...
  "Tény az, hogy vannak közöttünk homók, húzzák meg magukat, akkor nem bántja őket senki."
  http://www.kisalfold.hu/kitekinto/meleg_helyzet_onnek_mi_a_velemenye/2118105/
  Ezt te írtad, még sok oly csodás gondolattal együtt a "másokról". Nem kell válaszolnod, mert úgy is tudom mi jön. :)
  Fekete ruhás gárdista vagyok, esetleg azt mondtam JFK-ról, hogy náci, vagy talán überszélsőjobbos terrorista vagyok... :) És ha megengeded, azt is megmagyarázom, mi is ez a kitüntető figyelem feléd.
  Ha bort iszol és vizet prédikálsz, az azt jelenti, álságos vagy. Ha pedig az vagy, lássa mindenki, aki kíváncsi rá. A többiek meg ugorják át, ha nem.”
 • 19. Szabra 2013. július 08. 14:56
  „Igen, igen ! Bennünk kleptomániásokat is mindig bántanak a vonulásunkat nem-tetszően, sőt utálkozva kísérő egyenruhások.................. Ki véd meg bennünk ?????”
 • 18. Csetneky 2013. július 08. 14:43
  „Ugyan-ugyan, megint indul a szokásos rettegés. Az állítólagos sértettek bűnözők, személyleírást adni nem tudnak, az orvosi ellátásra nem tartanak igényt, látleletük nincsen. Most mégis mit kellene tenni a <moderálva>öknek?
  Egyébként pedig ha a csúnya nácikok 30-an valóban meggyepálták volna a cigány buzikat - a cikkből idéztem - akkor nem tudnának az esetről azóta is hazudozni, mert kómában lennének.”
 • 17. Lívia66 2013. július 08. 12:43
  „15. load 2013.07.08. 11:45

  Én csak elolvastam a rendőrség nyilatkozatát és annak előbb hiszek mind a 2 jómadárnak akiknél elég sűrűn megfordulnak intézkedni.
  Ez nem előitélet hanem tény.....”
 • 16. koppenhágó 2013. július 08. 12:01
  „14. pancser 2013.07.08. 09:31

  beteg vagy....”
 • 15. load 2013. július 08. 11:45
  „8.Lívia66
  Nem volt ott, nem látta, mégis bagatellizálja az ügyet.
  Ezt hívják előítéletnek!”
 • 14. pancser 2013. július 08. 09:31
  „Na megint előkerül a rasszizmus. A gyáva gárdista klónok kiélték hajlamaikat most történetesen a szivárványos zászlót vívő embereken.
  Megmondanátok, hogy jön ide Tel Aviv(szokásos idézgetés), idős emberek bántalmazása és az indiaiak.
  Hát persze a jobbikosok!”
 • 13. Demalgon 2013. július 08. 09:09
  „Ha indiaiakról van szó, akkor nem csodálkozom rajtuk, nekik ez jó "terület" volt, hogy mártírkodjanak, és megint áldozatként tűnjön fel a farkas ...

  akela, pontosítalak: álszent. Aki normális, annak azt nem kell bizonygatnia senkinek.”
 • 12. Karcsika 2013. július 08. 08:49
  „Hol?
  "hogy három tagjukra támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően."

  Remélem jó sok biztonsági kamera felvette a semmit, és a hatóság félrevezetéséért fejenként 5 évet kapnak a rejtett erőforrások!

  Aztán a börtönbe jó ha folyékony szappant vesznek!

  Inkább arról beszéljenek ezek a ....., hogy ők nap mint nap megvernek, megaláznak, megerőszakolnak, átvernek, kirabolnak idős embereket!
  De most már le lehet lőni őket, ha bejönnek a lakásomba!”
 • 11. ilaci 2013. július 08. 00:15
  „Remélem ámerika nem fogja bombázni ezért a mesterségesen kiprovokált incidensért Budapestet.
  Lehet. hogy Brüsszelben Daniel Kon Bendi és a sárkánylédi, holnap azonnali kihalgatásra fogja berendelni Magyarország miniszterelnökét, és a túlzott deficit eljárás visszaállítását fogják javasolni hazánkkal szemben.
  Mi van, ha a verőlegényeket is Thell a Vívból pénzelték?”
 • 10. Goldmund 2013. július 07. 23:21
  „Idézet egy Steiner Kristóffal készült inerjúból (Bors):

  " - Köztudomású, hogy Tel-Aviv a világ egyik legtoleránsabb világvárosa. Otthon érzi magát ott?
  - Abszolút. Tel-Avivban a Pride államilag támogatott rendezvény, amit a városvezetés finanszíroz. Lassan ugyanannyi babakocsit tologató meleg párt látni az utcákon, mint hetero szülőket, és olyan mesekönyvek kerülnek listavezető pozícióba, amelyek meleg szülők gyermekeinek szólnak. Maximálisan elfogadó közeg."

  Ha nem vigyázunk, nálunk is elkövetkezhet ez a világ!”
 • 9. Legs 2013. július 07. 23:06
  „8. Lívia66 2013.07.07. 22:59

  Így működnek a liberalisták.”
 • 8. Lívia66 2013. július 07. 22:59
  „Még az sem tudják, hogy ténylegesen történt e valami, de már az Emmi és több párt is elítélte a bántalmazást.
  Nem ezt hívják előítéletnek???”
 • 7. Legs 2013. július 07. 22:28
  „a BRFK honlapja szerint:".
  Mint ismeretes, 2013. július 6-án a három férfi egybehangzóan közölte a Budapest V., Szent István körúton a rendezvény biztosításában résztvevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt (a rendőrök a három közül az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt). A rendőrök a támadókat - mivel a sértettek elmondása szerint nem voltak a helyszínen - nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.

  Azért ez már valami.Azonosítani senkit nem tudnak,de azt tudják, neonácik voltak, söt jobbikos gárdisták!Orvosi ellátásra igényt nem tartottak,de telesírják a sajtót agyonverésükkel,ahelyett hogy bizonyítékokkal kezükben az anyonvert fényképükkel sokkolhatnának mindenkit.:))))

  Nincs fénykép.látlelet,csak az amit a messziről jött ember mond.De a média tálalja politikai függőségének megfelelően.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolták az ideiglenes gátakat Szigetmonostoron

A gátelemek maradványait elbontották. Az árvíz utáni fertőtlenítési munkálatok útépítés miatt szünetelnek. Tovább olvasom