Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Budapest Pride - az egyenlőség és a diszkriminációellenesség fontos érték

A rendezvény fél kilenckor zárult az Olimpia parkban, ekkorra néhány százan maradtak a helyszínen.

22:00 - A SZEMA állítása szerint dulakodás volt a Nyugati térnél

A Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA) három tagjára támadt egy körülbelül 30 fős csoport a Nyugati pályaudvarnál a Budapest Pride felvonulást követően - közölte a szervezet az MTI-vel. A rendőrség tájékoztatása szerint az érintettek nem kértek rendőri intézkedést.

A SZEMA közleménye szerint a szervezet három tagját "30 rasszista, egyenruhás neonáci" megtámadta, akik "cigány buzik!" felkiáltással elkezdték verni a három férfit. Hozzátették, hogy "a rendőrség ugyan gyorsan közbeavatkozott, de utána csak az áldozatok adatait vette fel, és a rasszista bűnözőket hagyta elmenni." A SZEMA szerint a rendőrségnek és a belügyminiszternek is válaszolnia kell arra a kérdésre, hogy miért nem vették őrizetbe a bűnelkövetőket, vagy miért nem igazoltatták őket.

A rendőrség az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy "a Szent István körúton szombaton 18 óra 30 perc körüli időben egy állampolgár intette le az ott haladó rendőrségi gépjárművet, és elmondta a rendőröknek, hogy egy nagyobb csoport konfliktusba került három személlyel, akiket inzultáltak. A három személy közölte, hogy a csoport már eltávozott tagjaival szóváltásba keveredtek, majd dulakodás alakult ki, egyiküket megütötték, mindhármukat leköpték. A rendőrök kérdésére közölték: orvosi ellátást nem igényelnek, rendőri intézkedést nem kérnek, a támadóik a helyszínről már eltávoztak."

21:40 - Lunacek: az egyenlőség és a diszkriminációellenesség fontos érték

A legfontosabb európai értékek közé sorolta az egyenlőséget és a diszkriminációellenességet Ulrike Lunacek, az Európai Parlament (EP) LMBT Intergroupjának tagja a szombati Budapest Pride-ot záró pikniken a fővárosi Olimpia parkban.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: az, hogy több ezren vettek részt a felvonuláson, egy fontos jelzés, nemcsak a magyar miniszterelnök vagy a főpolgármester számára, de minden magyar állampolgár és a közös európai érdekek szempontjából is. Méltatta, hogy sok cég és legalább húsz nagykövetség képviseltette magát a felvonuláson.

A Tavares-jelentés e heti elfogadására utalva az EP-képviselő közölte: ott volt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök "azt mondta, hogy az Európai Parlament megtámadta Magyarországot". Szavai szerint ő volt azon képviselők egyike, aki akkor azt válaszolta, hogy nem Magyarországot támadták meg, hanem annak kormányát kritizálták. Az Európai Parlament nem hajt végre összeesküvést Magyarország ellen - jelentette ki.

Megfelelő törvényekre és olyan emberekre van szükség, akik vállalják, hogy az LMBT-közösséghez tartoznak és az élet minden területén megmutatják, hogy ez a közösség létezik - folytatta. Hozzátette: a közös Európai Unió a szabadságon, a sokféleségen és az egyenlő jogokon alapul.

Hanzl Péter, a Budapest Pride szóvivője beszédében tiltakozott azok ellen a törvénymódosítások ellen, amelyek a család fogalmából kizárják az azonos neműek párkapcsolatait.

Jónás Marianna emberi jogi aktivista azt mondta, hogy ma Magyarországon kisebbségiként önazonosnak lenni privilégium. Ez pedig hatalom, de egyben felelősség is, mert aki tesz és harcol, az ezreknek és millióknak adhat erőt.

Schilling Árpád rendező, a Krétakör Színház alapítója azt mondta, hogy a kormány nem nemzetben, hanem valami törzsszövetségi alapon gondolkodik, mert kirekeszti a nemzet egy részét. Felfogásuk szerint ugyanis a magyarok heteroszexuálisak, házasságban élnek, keresztények és a Fideszre szavaznak - tette hozzá.

A szerinte egyre riasztóbb helyzetre jó példa, hogy Kósa Lajos, azzal búcsúztatta Vidnyánszky Attilát, a debreceni színház igazgatóját, hogy "ha túlságosan meleg lenne a helyzet Budapesten, akkor visszavárunk". Botrány, hogy ezzel lehet viccelődnie ma egy politikusnak Magyarországon - mondta. Ugyanakkor szintén kirekesztőnek nevezte Mesterházy Attila pártelnök azon megnyilatkozását, miszerint, aki nem az MSZP-re szavaz, az Orbán Viktort támogatja.

Robert Biedron, a lengyel parlament első olyan képviselője, aki nyíltan vállalta másságát, felidézte: Lengyelországban is megtörtént, hogy betiltottak melegfelvonulást. Ugyanakkor Oroszországban, Ukrajnában és Moldovában olyan törvények születnek, amelyek tiltják a homoszexualitás népszerűsítését. Hozzátette, hogy nem a homoszexualitást, hanem a toleranciát népszerűsítik.

A rendezvény fél kilenckor zárult az Olimpia parkban, ekkorra néhány százan maradtak a helyszínen.

A beszédek között az egybegyűlteket zenei betétekkel szórakoztatták.

19:10 - Kevéssel szombat délután hat óra előtt különösebb incidens nélkül érkezett meg a 18. Budapest Pride leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer fesztivál keretében szervezett felvonulás menete a fővárosi Olimpia parkba. A résztvevőket gyakorlatilag egész úton ellentüntetők követték a kordon túloldalán.

A szervezők az Olimpia parkban bejelentették, hogy becsléseik szerint mintegy 10 ezren vettek részt a felvonuláson, amelynek kiemelt témája felhívni a figyelmet a magunkért és egymásért való kiállás fontosságára.

A menetet öt lufikkal feldíszítetett kamion vezette. A zenére vonuló résztvevők egy része az indulást követően egy több tízméteres hosszúságú szivárványszínű zászlót tartott a magasba, mások színes lufikat vittek.

A Jobbik és az Új Magyar Gárda szombat délutáni Erzsébet téri rendezvényét követően 50-60 gárdista átöltözött fekete ruhába és felvonulás útvonalát lezáró kordonokhoz vonult. A kordon túloldalán a rendőrök sorfala mögé rendőrségi kisbuszok álltak, újabb sorfalat állítva. A tömegben felbukkant két kipát viselő férfi, akiket többen szidalmazni kezdtek, amiért "provokálják a tömeget", majd egy tucat feketeruhás utánuk indult a Károly körút irányába, de a két férfit körülvette szintén egy tucat rendőr, így az ellentüntetők visszatértek a kordonhoz.

A Budapest Pride útvonalát a rendőrség biztosította, a környéket mindkét oldalon egy-egy utcányi mélységben kordonokkal zárták le. A menetet szinte végig követő ellentüntetők először a Vörösmarty utcánál tűntek fel nagyobb számban, ahol egy "Magyarország nem toleráns, el lehet innen menni deviánsok" feliratú transzparenst emeltek fel, miközben azt kiabálták, hogy "mocskos buzik".

Az Oktogonhoz érve a felvonulás részvevői szivárványszínű lufikat engedtek a magasba. Itt még több ellentüntető "a hálószoba titkai nem tartoznak a nyilvánosságra" feliratú transzparenssel és sértő megjegyzéseket skandálva fogadta őket.


Az Új Magyar Gárda

Az ellentüntetők a Bank utcánál ismét szidalmazták a menet résztvevőit, majd továbbhaladtak, több rendőr követte őket. Mivel az ellentüntetők a lezárt Kossuth téren nem tudtak átmenni, ezért visszafordultak és a Szabadság téren át kisétáltak a Bajcsy Zsilinszky útra, ahol a rendőri sorfal akadályozta őket, így a Nyugati tér irányába mentek tovább.

A pride résztvevői a provokálásokra nevetve és integetéssel válaszoltak. A szervezők az ellentüntetők akciójára reagálva, hangosbeszélőn köszönték meg a rendőrségnek, hogy biztosítják a területet, amivel lehetővé teszik a nyugodt ünneplést.

Az Andrássy úti kávéházak teraszairól és a házak ablakaiból többen is mosolyogva integettek a vonulók felé. Többen táncoltak a kamionokról sugárzott zenére.

Az Olimpia parkban, ahol több civil szervezet is sátrakat állított fel, a tervek szerint pikniket tartanak, illetve itt hangzanak el a felszólalások is. A felvonulásról érkező tömeg megtöltötte az Olimpia parkot.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói több politikust is láttak a rendezvényen. A tömegben vonult például Simon Gábor, az MSZP alelnöke; Török Zsolt, az MSZP szóvivője; Józsa István MSZP-s képviselő; Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) alapítója; Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke; Somfai Ágnes, a PM fővárosi politikusa. A Demokratikus Koalíció (DK) sajtósa, az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen Bauer Tamás, Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökök képviselik a pártot.

A rendőrség honlapján azt írta: a rendezvénnyel összefüggésben egy 51 éves külföldi állampolgárt állítottak elő garázdaság elkövetése miatt.

16:55 - A menet indulása előtt beborult az ég, mennydörgött és rövid zápor is támadt. Az Andrássy út elején kijelölt gyülekezési terület mintegy kétharmadát töltötték meg a résztvevők, akiknek szivárványszínű zászlókat osztogattak.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint minden eddiginél többen, mintegy 8 ezren vesznek részt a menetben.

A menetet öt, szivárványszín lufikkal díszített kamion vezeti. A felvonulás résztvevői a tervek szerint a Hősök terétől, az Andrássy út, Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca, Honvéd utca, Markó utca útvonalon haladnak végig az Olimpiai parkig. Az Olimpiai parkban pikniket tartanak és ott beszélnek majd a meghívott szónokok.

Budapest Pride 2013 - Az MTI felvételei.

    A rendezvény idejére lezárták az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Alkotmány utcát is. A lezárások a közúti és a közösségi közlekedést, valamint a gyalogosforgalmat is érintik. A felvonulás útvonalát mobilkordonokkal lezárta a rendőrség.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói több politikust is láttak a rendezvényen. A tömegben vonul például Simon Gábor, az MSZP alelnöke; Török Zsolt, az MSZP szóvivője; Józsa István MSZP-s képviselő; Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért Liberális Párt (SZEMA) alapítója; Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke; Somfai Ágnes, a PM fővárosi politikusa. A Demokratikus Koalíció (DK) sajtósa, az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen Bauer Tamás, Niedermüller Péter és Molnár Csaba alelnökök képviselik a pártot.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. oxana 2013. július 09. 18:06
  „120. kató11

  Veled ellentétben én megengedhetem magamnak, hogy otthon dolgozom. Ha kedvem van éjjel, ha kedvem van, nappal. Anyanyelvem magyar és nem futkostam mások zászlajával a pridén, csak helyeslem a felvonulást. Magyarország, föleg a te pártod, tanulhatna a nyugattól, hogyan kell toleranciát, mindenki jogát szem elött tartva az egymás mellett élést gyakorolni. Ebben az a hoszzú litánia, amit írtál, nem segít. Magyarázod bizonyítványodat.”
 • 121. kató11 2013. július 09. 17:30
  „Hazugság az egész támadás is amivel igyekszik a szélsőlibcsi pártok és média megint gárdafantomot látni. Ha engem megtámadnak látleletet vetetek.Egyébként a gárdát jót cselekedni sokszor láttam, pl Dunaszentpálon a gáton helytállni.és több helyen is.Ők csak segítenek és minden támadás fordítva fog elsülni.

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap délutáni közleménye szerint a három férfi egybehangzóan azt közölte a Szent István körúton a rendezvény biztosításában részt vevő rendőrökkel, hogy támadóik nincsenek a helyszínen, róluk személyleírást adni nem tudnak, orvosi ellátásra nem tartanak igényt. A rendőrök az egyik férfin láttak sérülést, a felső ajkán halvány bőrpírt (egy <moderálva>felvonulásról jövet talán ez annyira nem is érthetetlen - a szerk.) - áll a szövegben. A rendőrök a támadókat - mivel a sértettek elmondása szerint nem voltak a helyszínen - nem tudták igazoltatni, nem tudták előállítani.
  A rendőrség - mivel a sértettek elhagyták a fővárost - már szombaton megkísérelte beszerezni a sajtóhírekben szereplő sérülésekről a látleletet. A sértettek nyilatkozataiban megnevezett egészségügyi intézmény azonban azt közölte a rendőrséggel, hogy a sértettek még orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki - írta a rendőrség vasárna”
 • 120. kató11 2013. július 09. 17:01
  „oxana nagyon ráérős kedves mindig írnok.Elnézést de siettem és véletlen csúsztak egybe a betűim,mert én dolgozom nem érek rá mint egyesek akik éjjel nappal írnak.Egyébként jó helyesírásom volt mindig és ötös,mert én az anyanyelvemet tanultam, és nem mások zászlajával futkostam mint egyesek a pridén.”
 • 119. oxana 2013. július 09. 15:57
  „118. kató11

  A helyesírásban kellene jobbnak lenni, nem gondolod?”
 • 118. kató11 2013. július 09. 13:36
  „lemondjam a kisalföldet,? semmiért cenzúrázni csúnya dolog ám.vonatkozika tegnapi legalább4 hozzászólásomra ami sértőt nem tartalmazott,és 1-et sem tettek fel.de a liberalis pancser a fizetett emberük ő mindig ott van.mi ahányan vagyunkúgyis erősebbekleszünk fizetett írnokok nélkül.”
 • 117. Pretorianus 2013. július 09. 12:50
  „116. pancser 2013.07.09. 11:27
  Még 8 napja is minden szavammal egyet értettél.Sőt, már kellemetlen volt, hogy minden hozzászólásom után írtál: "én is így gondolom", "egyetértek", "számból vetted ki a szót, stb" Emlékszel? Ja, nem. :) A 7 napos demenciád megakadályoz ebben.Pedig így volt! :)”
 • 116. pancser 2013. július 09. 11:27
  „112. Pretorianus 2013.07.08. 17:08
  Ha a te hozzászólásod kocsmásra sikeredik, már meghaladtad saját magadat, még meg is veregetem a válladat jelképesen ez igen, legalább egy színvonalat el is értél.”
 • 115. Tumbanu 2013. július 08. 19:55
  „parádézzatok csak amíg lehet <önmoderálás>”
 • 114. Legs 2013. július 08. 17:38
  „A kanadai University of Victoria hallgatói az őszi szemesztert már a nem szempontjából semleges vécékkel kezdték meg. Két mosdót alakítottak át a "transznemű vagy a magukat nemi jelleg szerint azonosítani nem kívánó" diákok számára.

  Ez tavalyi cikk,de van idei is.Ott tartunk,hogy szegény meleg fiú,nem akar bemenni a férfi Wc-be,mert fúj,undi stb.a női be meg nem mer ,mert biztosan megtépné pár fehérnép.Ezért nekik külön budit kell építeni!

  Na ez az emberi hülyeség bárgyúság,ostobaság határát,nem súrolja, de messze felül is múlja!”
 • 113. Legs 2013. július 08. 17:12
  „101. Eva- 2013.07.08. 11:27

  Most nem nézem vissza,de oxana valami olyasmit írt,hogy ők is fizetnek adót,miért ne lehetnének jogaik?Ez igaz.Viszont had kérdezzek vissza.Nyugdíjas korukban ki termeli ki nyugdíjukat?Az ő gyerekeik,vagy a hetero-k gyerekei?Amúgy nem elsősorban a melegekkel van gondom.Azzal,hogy kisebbségként megpróbálják a többségre erőltetni magukat.Ha esetleg valamit nem kapnak meg akkor rögtön telekiabálják a sajtót,hogy ez csak azért van,mert "én Meleg vagyok"Ezt teszi a többi kisebbség is,nem részletezem.Mindez a liberális gondolkodású emberek hibája.Azoké akik azt gondolják mindenkinek mindenhez joga van.Hát nem!!!Jogaid csak akkor vannak,ha teljesíted kötelességeidet is ráadásul csak addig terjednek,míg más jogait nem csorbítod..Kötelessége minden népnek-ahhoz hogy fenn maradjon- gyermeket is nemzenie.

  Felőlem védheted őket.Én ebből nem engedek.Ez a véleményem,sziklaszilárd és az is marad.Aki túlságosan liberális nézeteket vall,előbb utóbb találkozik a "mit tegyek,ha egy védett állat egy védett növényt eszik "problémával.És mit tesz? Semmit!Semmit mert a saját szabályai kötik gúzsba.Megvárja míg a probléma saját maga megoldódik.”
 • 112. Pretorianus 2013. július 08. 17:08
  „110. oxana 2013.07.08. 16:48
  Ez igen, okszána, én pedig bátran elárulom, ennél jóval többet vártam. :) Ez olyan kocsmaiasra sikeredett.De jól áll...”
 • 111. Legs 2013. július 08. 17:06
  „104. vonLichthofen 2013.07.08. 15:12

  Örülök.hogy beleszóltál.Nagyon helyes.”
 • 110. oxana 2013. július 08. 16:48
  „108. Pretorianus

  Na és?”
 • 109. Pretorianus 2013. július 08. 16:47
  „Hát igen. :)
  Erőteljesen kimoderálták pancser halmocskáit/hozzászólásait/... :) Valahol természetes is, <moderálva> De a linkje gondolom még idefér...Bár már itt van a 89. hozzászólásban.”
 • 108. Pretorianus 2013. július 08. 16:37
  „106. oxana 2013.07.08. 16:18
  Hm... Inkább bújj hozzá, dörgölődzni akkor szoktak az emberek, ha viszked valamijük... :)”
 • 107. Pretorianus 2013. július 08. 16:33
  „Az , hogy egy hét múlva nem emlékszel arra, mit írtál a demencia jele, esetleg az értelmi képességek hiányát jelenti.
  Az, hogy az általad írt hozzászólásokat "halmocskáknak" nevezed,egyszerűen zseniális! <moderálva>
  Nos, mivel ezek a halmocskáid virtuálisak, nem lehet bele nyúlni. De attól még bűzlenek...
  A JFK-s példád, vagy bármelyiket illene tényekkel megtámasztanod, de téged ezek az "apró" dolgok nem zavarnak, azt tudom.. Addig meg csak egy kiskutya vakkantását sem éri.Esetleg okszána nevű másfeledet.
  És ha nem bánod, én frissítem továbbra is az emlékezeted, hogy demokratikus, emberjogi nagyságod, Jézusi szeretettől túlcsorduló szíved, humanista teljed bemutathassam mindenkinek. :)
  "105. pancser 2009.10.04. 00:56

  Szerintem nem a társadalmi fejlődést mutatja a homoszexualítás természetesnek tartása, hanem éppen az ellenkezőjét. A társadalmak megfeneklettek, pusztulnak, míg fel nem váltja őket egy másik. Az iszlám máris erőteljesen nyomul, na akkor <moderálva>

  "113. pancser 2009.10.04. 10:57

  <moderálva>”
 • 106. oxana 2013. július 08. 16:18
  „105. Pretorianus

  Ezt a választ vártam, másra nem tellik töled. Különben csak a férjemhez szoktam dörgölödzni.”
 • 105. Pretorianus 2013. július 08. 15:48
  „103. oxana 2013.07.08. 14:15
  Igen, jobban. :)
  Neked pedig látom tetszik csicska ámokfutása, mert feltűnően dörgölödzöl hozzá.Gondolom a "szavahihetősége, nyíltsága egyenes beszéde" fogta meg a szíved. A Jobbik fóbiátok tart össze bennetek. :)”
 • 104. vonLichthofen 2013. július 08. 15:12
  „Eva - vanohvan,
  ez azért nem várt kérdés tőled Eva -, egy olyan valakitől, aki Weores Sándort búj szabad idejében és antik görög költőktől idéz antik görögül.
  Engedd meg, hogy 92. Legs helyett válaszoljak /bocs. Legs, hogy beleszólok/
  Ha lenne három vagy akárhány ilyen gyermekem, akkor ugyanúgy szeretném és nevelném őket mintha nem volnának ´´ilyenek´´.
  Ugyanúgy felkészíteném Őket a jövőre, ugyanúgy bevezetném őket az alapvető és mindenki által elfogadott viselkedési normákba, jobbára a Keresztény és Buddhista elemekre alapozva.
  Felkészíteném Őket arra, hogy fogadják el az emberi törvényeket, értsék a szokásokat és hagyományokat és legyenek teljes emberek.
  Ha viszont azt látnám, tapasztalnám, hogy a tanításokkal ellentétben a BP féle provokáciokon vonaglanak kivetkőzve emberi mivoltukból, akkor biza nagy szomorúság és keserűség fogna el, mert ez lenne a bizonyíték arra, hogy én nem teljesítettem a kötelességemet velük és a társadalommal szemben.
  Biztos, hogy a BP-n demonstráló LGBT tömegen kívül még van egy nagyobb hányad is, akik megfelelő nevelést kaptak a szüleiktől, tanítójuktól, papjaiktól és tudták, hogy a BP szerű botrány nem méltó hozzájuk.

  Csak halkan és csak a rekord kedvéért: a Katolikus vallás nem 2ooo éves”
 • 103. oxana 2013. július 08. 14:15
  „Pretorianus

  Most jobban érzed magad? Büszke vagy, hogy na, most kiosztottam Pancsert? Ugy kell neki, most legalább befogja a száját? Tévedtél. Te veszítetted el a háborút.”
122 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fecnit elő - íme a lottószámok!

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán ezeket a nyerőszámokat húzták ki. Tovább olvasom