Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek

A megemlékezést a Farkasréti temetőben, zuhogó esőben tartották, mintegy száz ember előtt.
Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek szerdán a Farkasréti temetőben. L. Simon Lászlókormánybiztos hangsúlyozta: nem lehet kisajátítani az emlékezés jogát, az emlékeztetés kötelességét.

Mintegy száz ember előtt, zuhogó esőben tartott beszédében L. Simon László emlékeztetett: 69 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án ért véget Budapest ostroma, ami nagyszámú katonai és polgári áldozatot követelt.

Azt mondta: az elmúlt hetek történelmi, politikai kérdések körül zajló vitái arra hívják fel a figyelmet, hogy az emlékezés jogát, az emlékeztetés kötelességét kisajátítani nem lehet.

Mindenkire emlékezni kell, aki a magyar nemzetnek vesztesége volt. Emlékezni kell a második világháború áldozataira: a civil áldozatokra, a holokauszt áldozataira, a deportáltakra, a háborúban a hazáért harcoló hősökre, a német és a szovjet megszálló hadseregek áldozataira, a kifosztottakra, a meggyalázottakra - mondta L. Simon László.

A kormánybiztos kiemelte: nagyon fontos tisztába tenni, hogy mind az első és mind a második világháborúban a katonák a kötelességüket teljesítették: a hazájukért harcoltak.

Mint mondta, a magyar kormányt az elmúlt hetek vitáiban történelemhamisítással vádolták meg. "Ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítanunk" - jelentette ki L. Simon László, majd úgy folytatta: a kormánynak nincs olyan tagja, aki ne lenne tisztában a második világháború politikai vezetésének felelősségével, a megszálló németekkel kollaboráló nyilas hatalom "menthetetlen bűnével".

Ugyanakkor nem lehet elmenni olyan tények mellett mint például, hogy a Kállay Miklós vezette kormány 1942 és 1944 számtalan kísérletet tett a háborúból való kiugrásra, valamint Magyarország sok szempontból kényszerpályán volt - fűzte hozzá.

Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese, aki - mint mondta, 1944-ben a Marczibányi téri iskolának tíz éves tanulója volt - gyermekkori emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel.

Felelevenítette, hogy egy pincében vészelték át az ostromot, ott gyűltek össze a 14 lakásos házuk lakói, nem volt fűtés, áram és vízszolgáltatás sem.

A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett megemlékezés végén polgári áldozatok sírjánál a jelenlévők, köztük Boros Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke, Szegő László dandártábornok, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke, virágokat helyeztek el.

A megemlékezésen jelent volt több budapesti középiskola osztálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Pekingben: a kínai-magyar kapcsolatok erősítéséért érkeztünk

A kínai kormányfő azt hangsúlyozta, hogy országa és Magyarország régi barátok. Tovább olvasom