Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Budapest Airport: megtört a fejlődés lendülete a Malév csődjével

Megtört a Budapest Airport fejlődésének lendülete a Malév csődjével, az utasok száma 13 százalékkal csökken az idén, mintegy 100 millió eurós fejlesztést el kellett halasztani.
Megtört a Budapest Airport fejlődésének lendülete a Malév csődjével, az utasok száma 13 százalékkal csökken az idén, mintegy 100 millió eurós fejlesztést el kellett halasztani, és a cég regionális versenypozícióját tovább gyengíti, hogy a kormányzat nem döntött a Malév repülési jogairól, a társaságot pedig a telekadó sújtja - számolt be Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató a Malév csődje legnagyobb vesztesének nevezte a Budapest Airportot, kifejtette: a Malév 4,2 milliárdos tartozásának kiegyenlítésére nincs esély, ezért a BA azonnali költségcsökkentésre kényszerült, amelynek egyik lépése az 1-es terminál bezárása május 29-én. Május 30-ától valamennyi légitársaság a 2-es terminálról közlekedik, az 1-est előreláthatóan 5 évre zárják be.

Kam Jandu légiközlekedési igazgató ismertetése szerint 2011 rekordév volt a BA számára 8,9 millió utassal. Az idén ennél 13 százalékkal kevesebb, 7,9 millió utasra számítanak. Változatlanul bíznak ugyan egy új, magyar nemzeti, vagy regionális légitársaság megszületésében, de Kam Jandu szerint erre egyre kevesebb az esély.

Jost Lammers elmondta: a tavalyi 8 milliárd forintos veszteség után a Budapest Airport vesztesége az idén a Malév csődje miatt 12 milliárd forintra nőhet. Hozzátette, hogy a rendkívüli helyzet ellenére a BA a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette és teljesíteni is fogja.

A további növekedési kilátásokat Jost Lammers szerint jelentősen meghatározza a nemrég elfogadott telekadó, amely komoly adóteher-növekedés a BA-nak, illetve a Malév repülési jogainak jövője. Ameddig erről nincs döntés, néhány, az EU-n kívüli útvonalra nem indulhatnak járatok Budapestről.

Kam Jandu elmondta, hogy a tavalyi, rekord utasszámú évben a 8,9 millióból 3,2 millió a Malév utasa volt. Közülük 1,3 milliót tett ki az átszálló utasok száma, ezt egyik pillanatról a másikra vesztette el a repülőtér. A tavalyi összforgalom 26 százalékát adták a fapados cégek, 74 százalékát a hagyományos társaságok, és ennek felét tette ki a Malév forgalma.

A nemzeti légitársaság csődje miatt az idei fejlesztések 37 százalékát kell elhalasztani. Nem épül meg a Malév központ, és a cargo-bázis is csak két év múlva. A vállalt infrastruktúrafejlesztéseket azonban folytatják. A BA-nál 200 embert kellett elbocsátani a költségcsökkentés érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távközlési adó maximuma idén havi 400 illetve 1400 forint lehet

A távközlési adó maximuma idén havi 400, illetve 1.400 forint lehet az Országgyűlés gazdasági és… Tovább olvasom