Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Budaházy tagadja, hogy megrúgta és lefejelte a rendőrt

Budaházy György a tárgyaláson felháborítónak minősítette a vádakat, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.
Tagadta bűnösségét Budaházy György abban a büntetőperben, amelyben hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják egy évekkel ezelőtti nyilvános rendezvényen történtek miatt. Az ügy tárgyalása pénteken kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint 2009. március 15-én a Főpolgármesteri Hivatal által szervezett belvárosi nyilvános rendezvényen a vádlott, miközben a rendőrök kiemelték a tömegből, lefogták és elvezették, szándékosan hátra, az egyik intézkedő rendőr felé fejelt, egyszer megrúgta a lábán, majd hátravetette magát, amitől több rendőr elvesztette egyensúlyát.

Budaházy György büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Budaházy György a tárgyaláson felháborítónak minősítette a vádakat, és tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Elmondta, hogy azon a napon a Március 15. téri főpolgármesteri rendezvény előtt kétszer is igazoltatták, megmotozták, ruházatát, csomagját átvizsgálták, igaz - megítélése szerint - akkor még jogszerűen és kulturáltan jártak el a rendőrök. Amikor viszont átjutott a rendezvényt övező kordonokon, és sok más emberrel együtt nemtetszését fejezte ki, fütyült, és a fejére húzott egy maszkszerű téli sapkát, szó nélkül több rendőr is megragadta, és karját csavargatva, fejét lefelé nyomva, lábait rugdosva kivezette a tömegből.

A vádlott szóvá tette, hogy szerinte indokolatlan volt a kiemelés, és hiába kért magyarázatot a történtekre, hiába kifogásolta a szerinte törvénysértő eljárást, arra sem a helyszínen, sem aznap a Gyorskocsi utcai rendőri fogdában, sem később nem kapott magyarázatot.

"Olyan volt, mint egy emberrablás. Jöttek és vittek" - mondta.

Budaházy György büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

Budaházy György hangsúlyozta, hogy nem akarta bántani a rendőröket, csak fájdalmában, illetve a szerinte jogtalan intézkedések elleni védekezésül tett bizonyos mozdulatokat, amit pedig a vádhatóság hátrafejelésnek minősít, azzal csupán az arcába hulló, látását zavaró hosszú haját próbálta hátravetni.

Ügyészi kérdésre a vádlott elmondta, hogy a vádbeli események során legalább egy műanyag kötözőt, kézbilincset szétszaggatott.

A tárgyaláson meghallgatott egyik sértett azt mondta: parancsot kaptak a célszemély kiemelésére, és miközben ezt végrehajtották, Budaházy György ellenszegült, megfeszítette a testét, ezért a bilincseléséhez újabb rendőröket is segítségül kellett hívni. A tanú az intézkedés során érzékelte, hogy a lábát rúgás éri, de nem látta honnan, a vádlott hátrairányuló fejmozdulata nyomán pedig figyelmeztette, hogy ha ez támadás volt, akkor ne folytassa. Hozzátette, hogy amikor a történtek után pár nappal az ügyészségen tanúként meghallgatták, és megtekintette az eseményekről készült videót, akkor vált számára egyértelművé az ellene irányuló támadó magatartás.

Budaházy György büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Fotó: MTI/Soós Lajos (galéria)

A tanú hangsúlyozta, hogy a kiemelés nem igazoltatás. Ha a késedelem veszélyes helyzetet idézhet elő, a rendőrök részéről elmaradhat a köszönés, illetve az intézkedéssel kapcsolatos tájékoztatás.

Budaházy Györgyöt kisebb súlyú cselekmények, például az Erzsébet híd 2002-es lezárása, valamint a Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt jogerősen közmunkára, illetve pénzbüntetésre ítélték korábban. A Fővárosi Törvényszéken pedig folyamatban van az az elsőfokú büntetőper, amelyben őt és tucatnyi társát vádolják terrorcselekményekkel, többek között az előző parlamenti ciklus kormánypárti képviselőinek sérelmére elkövetett Molotov-koktélos támadások miatt.

Olvasóink írták

 • 4. Santos 2012. november 11. 19:33
  „Valóban marhaságokat irok.Uj iPad-om van,ami állandóan mást akar írni mind én.Azért kettes haver,nem kell azonal bunkónak nézni valakit,aki amatörként próbálkozik. A lófarokfrizurás uriembert továbra is apostolnak nézem.Talán Judás?Na ugye most jobban sikerült az írásom,igaz több idöt is használtam fel. Te is a leg ujjabb iPad-al irogadsz?”
 • 3. Santos 2012. november 11. 13:14
  „2-es.Kérte valaki a véleményedet?Talán rokonságban vagy a l?farokfrizurás apostolaat?A te nevelden Sem irnám nagybetüvel.”
 • 2. Pretorianus 2012. november 09. 20:01
  „A mondatod így hangzik helyesen...
  Ez a Budaházy hasonlít egy apostolhoz, valószínű, hogy áldását osztogatta a hitetlen zsaruknak. Igazi hittérítő.
  Nos, a hozzászólásodnak se füle, se farka, ráadásul egy 8 éves gyermek szebben megfogalmazza és kevesebb hibával írja le, mint te. 11 hiba két rövid mondatban... Ezt csak az engedheti meg magának, aki legalább tartalommal tölti meg a mondanivalóját, de az meg nem ír ilyen gyatrán...”
 • 1. Santos 2012. november 09. 19:06
  „Ez a budaházi hasonlít egy apostolaat,valoszinü álldását osztogatta a hitetlen zsaruknak.Igazi hittérittö.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: pánikban lehet a baloldal, ha már most lejárató kampányba kezd

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője mindezt a Societas egyik kiadványával kapcsolatban mondta. Tovább olvasom