Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Budaházy-ügy - Előzetesben marad az elsőrendű vádlott

Elutasította a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György szabadlábra helyezését kérő védői indítványt a Fővárosi Bíróság (FB) szerdán.

A terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt indult büntetőper első tárgyalása a reggeli órákban bombariadó miatt félbeszakadt, az FB épületét kiürítették. A tárgyalás kezdetén a terembe lépő Budaházy Györgyöt és 16 vádlott-társát hosszú perceken át tartó tapssal köszöntötték az elsőrendű vádlott szimpatizánsai. Az öttagú bírói tanács elnöke figyelmeztette a hallgatóságot a rend megtartására, illetve arra, hogy tartózkodjék a tárgyalás megzavarásától.

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.
Budaházy kérdőíven toborozta "szakértőit", "katonáit"; egy jászberényi tanyán havonta kiképzéseket, felkészítéseket tartottak, ott készítették elő a terrorakciókat.

A vádbeli terrorcselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Budaházy György a délután folytatódott tárgyaláson nem kívánt érdemi vallomást tenni, de visszautasította a vádakat, és élesen bírálta az ellene folyó eljárást.

"Ötven éve nem volt ilyen kirakatper Magyarországon" - fogalmazott a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy.

Állítása szerint fogva tartása alatt sorozatosan megsértették a jogait, illetve folyamatosan akadályozták, hogy felkészüljön a védekezésre, ezért nincs egyelőre abban a helyzetben, hogy érdemi vallomást tegyen.
Budaházy megjegyezte, tudomása szerint az EU is többször felszólította Magyarországot előzetes letartóztatási gyakorlatának megváltoztatására. A vádakra reagálva Budaházy azt fejtegette, hogy Magyarországon nincs terrorizmus, illetve 2006 őszén a lakosság erőszakos megfélemlítése volt terrorcselekmény, ám a "szemkilövetők" ezzel mindmáig nincsenek megvádolva.

"Pofátlanságnak érzem, hogy engem vádolnak terrorcselekményekkel! Nem nekem kellene a börtönben ülnöm ez után a nyolc év után!" - fakadt ki az elsőrendű vádlott.

Miután a tárgyaláson ismertették Budaházy erkölcsi bizonyítványát, amely szerint kétszer jogerősen elítélték közmunkára, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, továbbá jelenleg is két büntetőeljárás van folyamatban ellene, a vádlott azt hangsúlyozta: nem bűnöző, soha senkit nem károsított meg, tetteit pedig vállalja, mert azoknak politikai megfontolásai voltak.

Budaházy védője azt emelte ki, ez az ügy nem csak arról szól, hogy egy vádirati tényállást tisztázzanak. Szikinger István szerint ennek a pernek éppen azt kellene demonstrálnia, hogy Magyarországon minden a törvények szellemének és betűjének megfelelően zajlik, ezért semmi szükség az azokkal való szembeszegülésre.

Az ügyvéd egyúttal megjegyezte, védencétől politikailag meglehetősen távol áll, ám ami a közhatalom magatartásának értékelését illeti, egyetértenek. Ügyfele fogva tartásának semmi alapja nincs, ezért előzetes letartóztatásának megszüntetését kérte Szikinger István, ám indítványát elutasította a Fővárosi Bíróság.

Az első tárgyalási napon több védő is kérte a tárgy
aló ügyész kizárását a perből, indítványukat az ügyészség fogja elbírálni.
A büntetőper egy hét múlva a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2011. március 04. 20:27
  „Öreg meír! Te csak előre köszönhetsz a Jobbik legfiatalabb tagjának is! Azt meg ne feledd, hogy Téged a saját fajtád is gatyára vetkőztet, ha átmész a fal túloldalára, mert annyira megbízhatatlan vagy!”
 • 5. meir 2011. március 04. 06:41
  „Janika!
  tegyuk fel!!-(pusztan csak az erdekesseg kedveert)-
  a Jobbik ellen tesz valaki olyat mint Budahazy tett!!
  az is pitianer ugy lenne-e most??”
 • 4. janika 2011. március 03. 17:46
  „Szerintem az nagyobb bűn és vér nélküli terror, amit az elmúlt években a hazánk és lakói ellenkövettek el. ma minden gyermek kézmillió forint adóssággal születik, mivel a gengszter tolvajok áthárítják az adósságot az ártatlan emberekre. Nem is beszélve azokról a felelőtlen kiárusításról, amit a jól működő üzemel gyárakkal műveltek! A bűnözők röhögnek a markukba mert lassan koldusbotra juttatják büntetlenül az országunk lakosságát. a bűnüldözés meg tátott szájjal mafla pofával nézi végig!
  Ilyen pitiáner üggyel vannak elfoglalva, mert ezt kapták parancsba az alantas politikai protekciós bandától.”
 • 3. meir 2011. március 03. 12:32
  „2-es!!
  na most a Budahazy minden,csak politikai fogoly nem!!!
  az akit terrorista akciokert tartoztatnak le,az nem politikai fogoly!!”
 • 2. zola 2011. március 03. 00:15
  „Felháborító,amit a "magyar" törvényhozás művel. Az ´50-e éveket idézi az egész konspiráció. Még Rákosi is megirigyelhetné ezt a kitalációt.
  Aki,kicsit is figyelemmel követte a dolgokat,az láthatja,milyen ok törvényértés történt az ügyben (hamis bizonyítékok bemutatása,összevágott,összeollózott hangfelvétel,lefizetett tanúk stb...)!

  Szabadságot Budaházynak és a politikai foglyoknak!!!”
 • 1. miracle 2011. március 02. 20:13
  „Meddig nyammognak még rajta? Napnál világosabb, hogy állam elleni bűncselekmény.
  "Állítása szerint fogva tartása alatt sorozatosan megsértették a jogait" Bagoly mondja verébnek.
  "tetteit pedig vállalja, mert azoknak politikai megfontolásai voltak. " Gondolom, akkor az ellen sem lenne kifogása, ha most "politikai megfontolásból" 300 év börtönre ítélnék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összesen kilencmillió forint bírságot szabtak ki az RTL Klubra és a TV2-re

Burkolt reklám és a kiskorúak nem megfelelő védelme miatt járt a legtöbb büntetés. Tovább olvasom