Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Búcsú mindenki Piri nénijétől

Minden este várom az ígért telefont... Mindig tartotta a szavát, most ez egyszer nem. Osztályfőnökként 42 leányt irányított. Nem irányítani próbált, hanem irányított. Voltak közöttünk, akik próbálták az általa megszabott irányt megváltoztatni, de a 4. év végére ők is belátták, hogy ez nem járható út. Piri néni mindig gondosan, előre megtervezte az osztályfőnöki órákat, a kirándulásokat. A 45 percet maximálisan kihasználtuk. De tudta és betartotta, hogy a szünet a diáké is.

Fáradhatatlanul nyomon követte családjaink életének alakulását. Segített vagy megszervezte a segítséget. Közben pedig feleség is volt. És még nem említettem, hogy ő volt „a” matematikatanár. Nála elhivatottabb, lelkesebb matematikatanárt nehéz találni. Már reggel 8 óra előtt a beszedett füzeteinkben a házi feladatokat ellenőrizte. Az órán magyarázott, gyakorolt, délután pedig korrepetált és szakkört vezetett. Nem lehetett a matematikát nem tanulni, nem gyakorolni és talán nem szeretni. Nem véletlen, hogy az osztályba járt lányok fele matematika szakos tanárként végzett.
A ballagással sem szakadt el tőlünk. Nyomon követte életünk alakulását, szüleink sorsát. Érettségi találkozóinkon mindenkire emlékezett, kikérdezett bennünket. Legutoljára három óra alatt sem tudott mindenről kifaggatni minket. Múltak az évek, évtizedek. Piri néni is nyugdíjas lett. Akkor már évek óta fáradhatatlanul, odaadóan ápolta férjét, és a Kazinczy-gimnázium kollégiumában dolgozott. Két hónapja értesültem betegségéről. Felhívtam telefonon, kérdeztem bajáról. Most is, mint mindig, tárgyilagosan, készségesen tájékoztatott halálos kórjáról. Most is, mint mindig, határozottan mondta, hogy nem megy sem műtétre, sem kezelésre, mert azt a férje nem élné túl.
Próbáltam meggyőzni, érvelni. Segítséget ajánlottam. Mindent elutasított, majd egy hirtelen váltással elkérte telefonszámomat azzal, hogy este felhív.
Azóta várom a hívását...
Oláh Lajosné Rudovics Piroska 2006. július 1-jén tért örök nyugovóra szülőfalujában, Undon. Emlékét szívünkben őrizzük.
Az 1977-ben végzett IV. A-s lányok nevében

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőt, édesem!

A nap-érlelte szőlő segítségével könnyen és gyorsan megszabadulhat súlyfeleslegétől. Tovább olvasom