Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Brüsszelben tárgyal Paks II-ről Lázár János

Az energiaügyi EU-biztos a találkozóval kapcsolatban elmondta, Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, csupán a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott.
Miguel Arias Canete energiaügyi EU-biztos kedden Brüsszelben találkozik Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint külön fogadja Aradszki András energiaügyi államtitkárt - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény részéről Anna-Kaisa Itkonen szóvivő az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy mindkét bilaterális találkozó a magyar fél kérésére jön létre. A két megbeszélést külön-külön tartják meg, tekintettel a megbeszélések eltérő témakörére.

Itkonen szerint Lázár Jánossal Paks II-ről, Aradszki Andrással a harmadik uniós energiacsomag (az EU belső energiapiaci szabályozása) magyar megvalósításáról lesz szó.

Ami a paksi atomerőmű bővítésének ügyét illeti, Anna-Kaisa Itkonen március 13-án - reagálva a Financial Times című brit napilap állítására - azt közölte, hogy Brüsszel nem blokkolja a paksi atomerőmű bővítését, magát az építkezést, és az Európai Bizottság csak a fűtőanyag beszerzésére vonatkozó szerződéssel foglalkozott március 2-i ülésén.

A harmadik energiacsomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság február végén több uniós tagállam mellett Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indított, mert úgy véli, hogy energiaszabályozása nem felel meg az uniós jognak. Anna-Kaisa Itkonen akkor erről azt mondta: az uniós testület különösen a tulajdonosi viszonyok szétválasztását, az energiahatóság függetlenségét, a fogyasztói problémákat és a rendszerhasználati díjak kiszabásának módját vizsgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A PM feljelenti Kiss Szilárd volt agrárattasét

Hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés és befolyással való üzérkedés minősített esete miatt tesz feljelentést Kiss Szilárd ellen a PM. Tovább olvasom