Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Bronzba öntött elismerés

Bronzból készült plakettet kapnak a Presztízs-díjas vállalkozások és üzletemberek. Ezeket Lebó Ferenc (képünkön) szobrász- és éremművész készíti, akinek művészi pályája Szegedről indult.
Most öntik azokat a bronz plaketteket, amelyeket a Presztízs Díj idei gálaestjén nyújtunk át a győzteseknek. Lebó Ferenc szobrász- és éremművész egy grafikai terv alapján először tükörírással gipszbe véste a plakett mintáját, majd ebbe az öntőformába kerül a folyékony bronz. A díjak készítése éppen ez utóbbi fázisnál tart, s ha a bronz megszilárdul, következik az anyag finomítása: ilyenkor még – ahogy a művész fogalmaz – „csinosítani, simogatni kell", vagyis eltüntetni, korrigálni az apróbb hibákat. Majd jöhet a patinázás, és végül az érme egy kerettel szegett bársonyra kerül.

A Győrben élő, 46 éves Lebó Ferenc szeme – ahogy mondja – „Szegeden nyílt fel a szobrászatra". A Szarvason született művész hat évig élt a csongrádi megyeszékhelyen, ahol a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola és a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola diákja volt. Később elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Feleségét is Szegeden ismerte meg. A megyében egy köztéri alkotása látható: Ópusztaszeren áll a Széchenyi Istvánt ábrázoló szobra az Árpád-emlékmű előtt.

Öntött és vert érmeket, pénzeket, pénzterveket készít, amelyek klasszicizáló jellegű, tradicionális, míves kivitelű, részletgazdag kompozíciók. Kisplasztikái játékosan stilizáltak. A köztéri konvenciók szellemében, megbízásra alkotott domborműveinek, portréinak, egészalakos szobrainak domináns anyaga a bronz és a kő. Restaurálással is foglalkozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom