Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

BRFK közlemény

2007. szeptember 18-án a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai egyeztetést folytattak a Magyar Nemzeti Bizottság 2006. és a Rendszerváltó Fórum képviselőivel egy hétfőn este szóban bejelentett demonstráció tárgyában. A szervezetek bejelentést tettek egy 2007. szeptember 20-án a Magyar Rádió előtt tartandó demonstrációról. A Gytv. értelmében a BRFK-nak 48 órája van a rendezvényt tudomásul venni, vagy megtiltani. Az egyeztetés során tájékoztatták őket arról, hogy amennyiben a mai Kossuth térre bejelentett és tudomásul vett demonstráció során törvénysértő magatartást tanúsítanak a rendezvényen megjelentek, a rendőrség valamennyi, a Kossuth térre bejelentett demonstrációt meg fogja tiltani, tekintettel arra, hogy azok súlyosan zavarják a népképviseleti szerv működését – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség a BRFK Kommunikációs Osztályától.

Hétfőn este Budapest Rendőrfőkapitánya személyesen vette fel a kapcsolatot a rendezvény szervezőivel, felhívta a figyelmüket arra, hogy tartsák be az egyeztető tárgyaláson született megállapodást, különös tekintettel arra, hogy a rendezvény nem veszítheti el békés jellegét, nem terjedhet túl a kijelölt területen és nem tarthat tovább 23 óránál. A szervezők azt kérték főkapitánytól, hogy követeléseikről szóló petíciójukat juttassa el a parlamenti pártokhoz. Tóth Gábor tájékoztatta őket arról, hogy a rendőrség politikamentesen végzi munkáját, nem vállal közvetítő szerepet, a rendőrség elsődleges és legfontosabb feladata a közrend és a közbiztonság fenntartása. A keddi egyeztető tárgyalásra a szervezetek képviselői magukkal hoztak egy kérelmet, amelyet a BRFK munkatársai átvettek, annak ellenére, hogy erre nem volt felhatalmazásuk, erre utasítást nem kaptak Budapest Rendőrfőkapitányától.

Tóth Gábor egyértelműen közölte a hétfői napon, hogy a rendőrségnek nincs kompetenciája közvetítésre. A kérelmet a BRFK visszaadja a MNB 2006 képviselőjének, tájékoztatva arról, hogy azt postai úton juttassa el a címzettekhez.

2007. szeptember 17-én a Kossuth téren a rendőrség folyamatosan biztosította a parlament épületéből hazatérő képviselők biztonságos távozását. A tömeg ellenségesen nemtetszésének adott hangot, néhány esetben üres műanyag flakonokat és sörös dobozokat dobáltak a képviselők autóira. A hétfő esti incidens miatt az ORFK Köztársasági Őrezred parancsnoka intézkedett a parlament köré vont biztonsági zóna kiterjesztéséről, melyet a parlamenti ülésnapokon fokozott védelemben részesít. Az intézkedés érinti a Kossuth tér gépkocsiforgalmát, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedik az ideiglenes forgalomkorlátozás bevezetéséről, amelyről a későbbiekben részletes tájékoztatást adnak.

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2007. szeptember 18.

Gy. Mészáros Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejárta a budapesti fürdőket a francia forgatócsoport

Tovább olvasom