Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Botrányra nagyobb szigor?

Az elmúlt hetek élelmiszerbotrányai megrázták a hazai közvéleményt. A fokozott ellenőrzések során négyszáz tonna hamis élelmiszert foglaltak le és semmisítettek meg, többet, mint az elmúlt 10 évben összesen.
A kormány döntése értelmében az állategészségügyhöz kerül jövőre az élelmiszer-ellenőrzés. Az ország megyéiben a helyi állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomásnak kell átvennie az élelmiszer-ellenőrzést végző hatóságok feladatait.
„ Azonos oldalon állunk, a minisztérium és a kereskedelmi cégek közös célja a fogyasztói bizalom visszaszerzése” – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a tárcánál tartott tegnapi egyeztetés után, amelyen valamennyi élelmiszerrel is foglalkozó nagy áruházlánc képviseltette magát. Gráf elmondta: a minisztérium kész az előzetes kontrollra, ha nagy mennyiségű olcsó árut ajánlanak fel értékesítésre, s információkat adnak a kereskedelmi cégeknek azokról a beszállítókról, amelyek telephelyén, raktáraiban jelentős visszaéléseket tapasztaltak. Az ellenőrzések a hírek szerint folytatódnak, a következő hónapokban több élelmiszer-ipari beszállító cég termékeit is vizsgálják. Az ellenőrök az áruházak raktáraiban is gyakrabban tűnnek fel.
A Fidesz a büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezi az utóbbi hetek élelmiszerbotrányai nyomán. Az ellenzéki párt nagyobb büntetést adna a rossz minőségű termékeket forgalmazóknak.
A Fidesz javaslata szerint a rossz minőségű termékek forgalmazása, valamint a minőség hamis tanúsítása akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhatna a jelenlegi maximum három évvel szemben.
Az indítványt hétfőn nyújtják be az Országgyűlésnek, egyben sürgős tárgyalást is kérnek, így már aznap elkezdődhet a vita, februárban pedig elfogadhatja a parlament a Btk. módosítását.
A javaslat törvénybe foglalja az élelmiszer-ipari termék fogalmát, és egytől tíz évig differenciálja a büntetést attól függően, hogy a rossz minőségű élelmiszerek forgalmazását, illetve a minőség hamis tanúsítását jelentős értékben, üzletszerűen vagy akár bűnszövetségben követték-e el.
A Fidesz szakértői szerint az ellenőrző hatóságoknak az utóbbi hetekben ismét sikerült bebizonyítaniuk, hogy fontos munkát végeznek. Az utóbbi évek élelmiszerbotrányai, a dioxinos paprika vagy a hamis húsvéti sonka ügye által pedig az bizonyosodott be, hogy a jelenlegi szabályozás nem jó, ugyanis nincs elég visszatartó ereje. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Higuain: real

labdarúgás

Madridi információ szerint a Real Madrid 13 millió euróért leigazolta… Tovább olvasom