Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Botka László: a fesztivál rangot vívott ki

A szegedi borfesztivál apropóján kérdeztük Botka László polgármestert egyebek mellett arról, kedveli-e az alföldi szőlőtőkékről származó borokat, miként tudnak azok helytállni a piaci versenyben, hogyan tudják segíteni az itteni termelőket.
- Polgármester Úr! Ön évről-évre ünnepélyesen megnyitja a borfesztivált, ezt tudjuk. De marad-e utána „vendégként" vagy „fogyasztóként" is a Széchenyi téri pavilonok között?
- Mégpedig örömmel és büszkeséggel, mert ez a rendezvényünk - mely az egyik legnagyobb Szegeden - mindig példás sikerrel, jó hangulatban és a legnagyobb rendben zajlik.

- Pedig már az ötlet fölvetésekor is sokan fanyalogtak: hogy kerül borfesztivál a Dél-Alföldre, ahol igazán nem jellemző a magas borkultúra…
- Helyesbítenék: nem volt jellemző. Mára azonban az úgynevezett „történelmi borvidékek" mellett egyre komolyabb szerepet játszanak azok a helyi termelők, akik fölismerték, hogy megfelelő szakértelemmel igenis, lehet olyan fajtákat találni és olyan minőséget előállítani, ami a maga helyén - azaz a könnyű, gyümölcsös, asztali borok között - nagyonis versenyképes. Szerencsére, mint oly sok más területen, itt is lezajlott egyfajta „minőségi forradalom" és differenciálódás: már régen nem csak a két véglet, azaz világhírű tokaji aszú és ömlesztett, „kannás homoki vinkó" létezik Magyarországon.

A bor a kultúra - és már nem csak a gasztronómiai kultúra - részévé vált, egyre igényesebbek vagyunk, mi fogyasztók, egyre többször kérjük - vendéglátó helyeken - a hozzáértők tanácsát és már nem csak egyszerűen egy pohár „jó bort", hanem az ételhez leginkább harmonizáló italt kérünk. Mindannyiunk szerencséjére felnőtt, kialakult egy új szakma, kiváló képviselőkkel, és lassan nem kell sem Párizsba utazni, sem franciául tudni ahhoz, hogy tudjuk, ki a "sommelier".

- Mégsem lehetett könnyű elfogadtatni Tokaj, Eger, Villány vagy a Balaton felvidék hazájában a „szegedi borfesztivált"...
- Könnyű volt vagy sem: sikerült. Olyannyira, hogy amikor nemrégiben Villányban találkoztunk hazai polgármesterekkel, a Megyei Jogú Városok Szövetsége tagjaival, az eseményen külön is üdvözöltek és gratuláltak a szegedi borünnephez. Egyébként pedig a szakma meggyőzéséről mindent elmond, hogy az idén is rekordszámú, száznál több bortermelő tartotta fontosnak, hogy itt legyen és megmérettessék a fogyasztók és a szakmai zsűri által egyaránt.

Itt jegyezném meg, hogy a dél-alföldi borok elfogadtatásáért azért mi is megtesszük, ami módunkban áll: a helyi termelők természetesen kedvezményben részesültek a megjelenéshez… Másrészt maga a rendezvény is mindig kitűnőre vizsgázik: a szervezés példaértékű, de azt kell mondjam, a szegediek és a vendégek hozzáállása is. Bár az alkalom a könnyed, felhőtlen kikapcsolódás jegyében zajlik és a hangulat is kiváló, ez soha nem jelentette, hogy túlnőjön azon, amit „kulturált szórakozás"-nak szoktunk nevezni. Ez a mi városunkban hál'istennek, természetes.

Fesztiválváros vagyunk, a szegediek hozzászoktak, hogy nálunk éjjel-nappal és minden sarkon történik valami, voltaképpen ezek az események a város "fórumai" is, a szó eredeti értelmében, hiszen itt lehet találkozni régi ismerősökkel, eszmét és véleményt cserélni, megtárgyalni az eseményeket, tehát mindazt tenni, amitől közösség egy közösség. És ha mindez fokozható, akkor bátran fokozzuk is: egy-két pohár kellemes, minőségi borral, némi borkorcsolyával, hogy teljes legyen az élvezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom